Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Cuvântul părintelui Dumitru Gabor

Istoria sărbătorii la care participăm astăzi, sfințirea noii catedrale romano-catolice din Iași și consacrarea altarului, ne trimite cu peste 2.500 de ani în urmă când, așa cum ne vorbește Cartea lui Esdra din Vechiul Testament, Cirus, regele perșilor, le permite celor din robia Babilonului, fii din poporul ales, să se întoarcă și să reclădească Ierusalimul și templul. Nu au început bine și au fost opriți, dar lucrarea s-a făcut până la urmă și la inaugurarea templului preotul Esdra îi cheamă pe toți să se bucure.

Ziua de astăzi este pentru noi toți un motiv de bucurie în Domnul. Nu putem să nu ridicăm ochii spre cer și să nu spunem "Doamne îți mulțumim că ne-ai ajutat să-ți ridicăm ție casă și nouă loc de închinare!"

Multe au fost încercările prin care s-a trecut pentru a începe și apoi pentru a continua acest proiect. Dar episcopul nostru Petru Gherghel, proaspăt consacrat în 1990, avea deja experiență în domeniu. Din 1978 de când a fost ales și numit la conducerea Diecezei de Iași de Sfântul Părinte ca ordinarius și apoi episcop rezidențial a transformat dieceza în șantier. Mă îndoiesc să mai existe astăzi o comunitate, fie ea cât de mică, din întreaga eparhie, în care să nu se fi construit, reparat, consolidat, fie biserică, fie casă parohială, fie o mănăstire, un oratoriu, un orfelinat, o grădiniță, un centru de asistență socială sau medicală, un dispensar, o farmacie etc. Nu putem să nu-i mulțumim Domnului pentru toate bisericile noi, construite înainte de 1990. Este o datorie de conștiință să mulțumim tuturor celor care, vii sau morți, au îndrăznit, au riscat și au reușit să lase aceste urme; sunt ale Domnului, spun ei, noi doar l-am urmat pe el. Încă o dată le mulțumim!

În afară de biserici, seminariile, formarea și desăvârșirea celor chemați la slujire în via Domnului a fost o preocupare permanentă a păstorului nostru. Deja din 1978 după cutremur încep lucrările de la seminarul mare din Iași care vor dura mai bine de 20 de ani. Anul 1990 a fost hotărâtor pentru multe inițiative. Seminarul mic liceal mutat la Bacău avea nevoie de o nouă construcție, aceea de la Gherăești-Bacău încă și astăzi în lucru.

Catedrala din Iași, precum și bisericile noi "Sfântul Anton" și "Sfânta Tereza" fac parte din aceeași slujire și respect pentru demnitatea umană. Participarea bunilor noștri credincioși la Liturghia de duminică și sărbători pe lângă biserică, în ploaie, ninsoare și frig nu mai putea continua. Construirea catedralei a fost o necesitate. La 15 august 1990 episcopul Petru Gherghel cu un sobor de preoți sfințește piatra de temelie a noii catedrale. Lucrările sunt însă oprite după câteva luni și se vor relua în 1992 cu o translare a amplasamentului inițial. Construcția capătă și o nouă arhitectură. Șeful de proiect, domnul arhitect Gheorghe Hereș, după consultări cu PS Gherghel, și cu inginerii structuriști Carmil Păuleț și Ion Cristea de la "Spedac" convin pentru forma circulară așa cum o vedem astăzi.

Nu vreau să vă rețin prea mult cu detalii tehnice, pentru cei interesați, pe lângă pliantul distribuit, în cartea "Catedrala romano-catolică Iași" (pe care v-o recomand cu căldură), apariție omagială cu ocazia acestui eveniment, găsiți toate informațiile din surse mai mult decât autorizate. Mulțumesc Domnului că pe parcursul anilor de lucru nu am avut nici un accident de muncă. Dar construind pe un teren dezafectat nu poți scăpa de surprize și am avut destule. Au fost însă și surprize plăcute ca intervenția echipei de muncitori din Săbăoani încurajați de parohul lor pr. Toma Encuț și dirijați de inginerul Petru Encuț precum și echipa de voluntari a domnului Albert Romila din Huși care ne-a salvat pe ultima sută de metri în lucrările de sistematizare verticală și împrejmuire a incintei. Fiindcă veni vorba de împrejmuire, de la geamul meu privesc mereu acest gard, acești stâlpi de veghe, stâlpi de sprijin, martori ai vremelnicelor vremuri și autorități de necontestat.

Biserica este îmbrăcată în sărbătoare și le mulțumim celor care au trudit pentru aceasta, mai ales tinerilor noștri studenți de la Seminar și surorilor.

Astăzi când sărbătorim și cinstim pe toți sfinții cunoscuți, știuți, dar mai ales pe cei pe care nu-i cunoaștem, ale căror nume sunt înscrise doar în ceruri, aducem un omagiu de recunoștință tuturor celor care au participat la realizarea acestei lucrări, celor pe care-i cunoaștem, dar și anonimei văduve cu cei doi bănuți din evanghelie, observată doar de Domnul. Preasfințitul vă va spune mult mai multe.

În timpul lucrărilor am descoperit multe morminte. În jurul bisericilor de-a lungul timpurilor, au fost multe cimitire. Primii creștini celebrau pe mormintele martirilor. Putem spunem și noi ca Ștefan cel Mare - el vorbea de Moldova în "Apus de soare" - că acest lăcaș de cult, această catedrală stă pe umerii acestor înaintași ai noștri, acestor uriași, sfinții noștri.

Pr. Dumitru Gabor


 

lecturi: 20.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat