Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Sfințirea catedralei

Consacrarea altarului și sfințirea catedralei "Sfânta Fecioară Maria, Regină" au avut loc marți, 1 noiembrie, solemnitatea Tuturor Sfinților. Liturghia care a început la ora 11.00 a fost prezidată de PS Petru Gherghel; au concelebrat 23 de episcopi și peste 200 de preoți din dieceză și din afara acesteia.

Au participat oaspeți din străinătate, oficialități, numeroși credincioși, catolici și ortodocși, persoane consacrate. Mulți credincioși au venit din dieceză: două autocare au sosit de la Butea, alții au venit de la Bacău, Roman sau Suceava...

Toți au adus mulțumire lui Dumnezeu pentru că "dorința exprimată de înaintașii noștri de a fi ridicat în Iași un lăcaș adaptat noilor cerințe ale momentului s-a materializat". În rugăciunea de mulțumire au fost cuprinși arhitecții, inginerii, constructorii, persoanele care au contribuit într-un fel sau altul la ridicarea noului lăcaș.

Printre invitații de seamă s-au numărat: ÎPS Jean-Claude Périsset, nunțiu apostolic în România și Republica Moldova, toți episcopii romano-catolici și greco-catolici din România, episcopi din Italia, Polonia, Elveția, Norvegia, Germania, Austria... Iată numele câtorva: ÎPS Lucian Mureșan, arhiepiscop și mitropolit al Bisericii Române Unite cu Roma (Greco-Catolică), ÎPS Ioan Robu, arhiepiscop și mitropolit de București, PS Reinhard Lettmann, episcop de Münster (Germania), PS Ryszard Karpinski, episcop de Lublin (Polonia), PS Gastone Simoni, episcop de Prato (Italia), PS Elmar Fischer, episcop de Bregenz (Austria), PS Pier Giacomo Grampa, episcop de Lugano (Elveția), PS Georg Müller episcop de Trontheim (Norvegia), PS Dino De Antoni, episcop Gorizia (Italia). Oaspete de seamă ajuns în timpul Liturghiei împreună cu o delegație a Bisericii Ortodoxe a fost și ÎPS Daniel, mitropolit ortodox al Moldovei și Bucovinei.

Catedrala rotundă, care seamănă cu o coroană ce trimite spre regalitatea lui Cristos care îi face părtași pe Maria și pe credincioși la regalitatea sa, era îmbrăcată în sărbătoare: fâșii de pânză alb-galben (steagul Vaticanului), alb-albastru (steagul diecezei) și cu cele trei culori ale drapelului României, flori în curte, pancarte cu "Bine ați venit" la cele trei intrări ale episcopiei vorbeau despre evenimentul care avea să aibă loc.

Procesiunea a pornit din catedrala veche. În fața noii catedrale s-a desfășurat prima parte a celebrării.

După salutul nunțiului apostolic s-a dat citire scrisorii semnate de card. Angelo Sodano prin care Sfântul Părinte Benedict al XVI-lea își exprimă felicitările și dorința "ca moștenirea creștină transmisă din generație în generație, trăită și în timpul tristei perioade de asuprire, să contribuie la edificarea în mod trainic a împărăției lui Dumnezeu"; de asemenea, Sfântul Părinte împarte binecuvântarea sa apostolică.

Pr. Dumitru Gabor, cel care a coordonat din anul 1996 lucrările, a dat citire unui scurt istoric al momentelor care au dus la ridicarea lăcașului de cult; a amintit contribuția credincioșilor și aportul binefăcătorilor, proiectanților, inginerilor și al tuturor lucrătorilor.

Episcopul Petru Gherghel a sfințit apa și a stropit pereții catedralei și poporul din jurul ei; peste 300 de persoane se distingeau din mulțime. Cu insigne, eșarfe și lumânări erau cei care și-au propus să fie mai aproape de noul lăcaș, nașii, care au înconjurat catedrala cu o pânză albă. Preasfințitul a tăiat panglica, a bătut de trei ori în ușă, a deschis noul lăcaș, a predat cheile parohului, și i-a invitat pe toți: "Intrați cu credință prin porțile casei Domnului, veniți în pridvoarele sale cântând".

S-au proclamat lecturile sfinte. Înainte de proclamarea primei lecturi cartea cu textele din Scriptură a fost arătată poporului, semn că în catedrala ce avea să fie sfințită va răsuna cuvântul lui Dumnezeu.

La predică, nunțiul apostolic a vorbit despre semnificația consacrării catedralei. "Fericiți noi cei care ne-am adunat aici în numele lui Cristos, cuvântul vieții și pâinea vieții, care ne face părtași de sfințenia în Dumnezeu, așa cum sunt toți sfinții pe care îi sărbătorim astăzi. Împreună cu ei, și într-un anumit fel asemenea lor care se află în cer, noi cei de pe pământ, din această catedrală, suntem în jurul lui Cristos, Mielul care a învins răul". A subliniat că în noua catedrală "vor fi celebrate sacramentele, în ea va fi proclamat cuvântul lui Dumnezeu, în ea ne vom aduna pentru a forma împreună Biserica lui Cristos formată din pietre vii". A arătat cum catedrala permite credincioșilor să-l întâlnească pe Cristos, fiind comparată cu ieslea din Betleem, cenaclul din Ierusalim, calvarul pe care a murit Cristos, înmormântarea și învierea și cenaclul unde a coborât Duhul Sfânt.

"De fiecare dată când vom intra în această catedrală, pentru a-l întâlni pe Cristos, a încheiat nunțiul omilia,...vom da un răspuns concret invitației făcute de papa Benedict al XVI-lea, care de la începutul pontificatului său nu încetează de a ne repeta motoul sfântului Benedict către călugării săi: «Nu puneți nimic mai presus de Cristos»".

După Litania tuturor sfinților, la piciorul altarului construit în formă de potir s-au așezat relicve ale sfinților: Tereza a Pruncului Isus, Pius din Pietrelcina (Padre Pio) Pius al X-lea, papă, Anton de Padova, fer. Ioan al XXIII-lea, fer. Maica Tereza de Calcutta, fer Ieremia Valahul.

Au urmat: rugăciunea de consacrare, ungerea altarului și a pereților cu sfânta crismă (s-au făcut douăsprezece cruci cu untdelemn); apoi pe altar s-a așezat un vas cu cărbuni aprinși, s-a pus tămâie și s-a incensat spațiul catedralei.

Pe altarul consacrat s-au pus fața de altar, florile și lumânările care au fost aprinse de către episcop; s-au aprins toată luminile din biserică.

La oferirea darurilor, printre cele aduse au fost: binecuvântarea apostolică a Sfântului Părinte, bustul episcopului martir Anton Durcovici, o cruce mare din lemn.

"Astăzi, prin harul lui Dumnezeu, avem fericitul prilej de a ne bucura la această mare și sfântă sărbătoare, a spus Preasfințitul Gherghel în cuvântul său de la finalul sfintei Liturghiei, apreciind efortul celor care au lucrat. În acest sens, PS Aurel Percă a citit lista celor care au primit diploma de onoare sau de merit. A vorbit apoi PS Reinhard Lettmann, episcop de Münster (Germania), unul dintre binefăcătorii catedralei, care și-a exprimat bucuria prezenței la sărbătoare. Prelatul Albert Holenstein, un alt binefăcător al noului lăcaș, a subliniat că acum poate să spună ca Simeon "Acum slobozește, Doamne, pe servitorul tău în pace", pentru că și-a văzut lucrarea la care a pus suflet terminată. ÎPS Daniel, în cuvântul său, exprimându-și bucuria, a spus că apropierea catedralei de mitropolia ortodoxă e semn de unitate; până și gardul care desparte cele două edificii seamănă unul cu altul.

Ziua sfințirii catedralei a fost marcată și printr-un concert de muzică sacră. Cele trei coruri au susținut concertul la ora 17.00, în noua catedrală. Tot cu această ocazie s-a tipărit și s-a lansat cartea Catedrala romano-catolică Iași. De asemenea, la subsolul catedralei funcționează o expoziție de fotografii care redă momente legate de catedrala nouă și de cea veche.

Ce reprezintă sfințirea unei catedrale pentru o dieceză? l-am întrebat pe unul dintre participanți. Răspunsul: "E bucurie, e împlinire, e un semn că Biserica este vie, este formată din credincioși, iar piatra unghiulară este Cristos Domnul".

Patroana noii catedrale, a cărei construcție a început în anul 1992, este Maria, Regină: o continuare din punct de vedre cronologic și teologic și o unitate cu vechea catedrală dedicată acum mai bine de 200 de ani Mariei, ridicată la cer (15 august 1789). Forma rotundă amintește de coroana lui Isus și de unitatea dorită de episcop în motoul de pe emblema sa: "Ca toți să fie una", catedrala fiind biserica principală a unei episcopii, locul în care slujește episcopul. Mozaicurile, vitraliile, simbolurile din spațiul interior (peștele, monograma, porumbelul, spicele, strugurii) trimit cu gândul spre frumusețea misterului care are loc în ea, îndreptând sufletele credincioșilor spre Dumnezeu. Când intri în catedrală și privești toate acestea te înalți spiritual și încerci să te gândești la cât de mare este Dumnezeu. Dacă așa sunt lucrurile zidite de oameni, câtă frumusețe e oare în lumea lui Dumnezeu!

Fie ca bunul Dumnezeu să binecuvânteze noul lăcaș și pe toți cei care cu credință și evlavie se vor ruga în el.

Pr. Cornel Cadar

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto:



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat