Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Satu-Nou: Sfințire de clopote

PS Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași, a celebrat marți, 25 octombrie, o Liturghie solemnă, pentru sfințirea clopotelor noi ale bisericii "Maica îndurerată" din Satu-Nou (Rediu 2), comuna Bâra, județul Neamț.

Astăzi de veți auzi glasul Domnului, nu vă împietriți inimile voastre. Ps 95 (94),7c-8a

Situată la circa 15 km nord-est de orașul Roman, Parohia Romano-Catolică "Maica îndurerată" din Satu-Nou (Rediu 2), comuna Bâra, județul Neamț, a fost înființată prin decret episcopal la 10 iulie 1992.

Numără circa 235 de familii cu aproximativ 850 de suflete.

Imediat după vizita papei Ioan Paul al II-lea în România, în mai 1999, s-a început construirea unei noi biserici în jurul celei vechi, afectate grav de ultimele cutremure. Dimensiunile noii biserici sunt de 36,5 metri lungime, 12 metri lățime și 11 metri înălțime pe interior cu un turn înalt de 42 de metri, prevăzut cu patru lucarne, câte una pe fiecare fațetă a turnului, preluând elementul arhitectural al lucarnelor de pe corpul bisericii.

Corpul bisericii este zugrăvit pe exterior. Ferestrele sunt montate cu geamuri termopane. Acoperișul este învelit cu tablă de cupru.

La 25 octombrie 2005 comunitatea a trăit un eveniment deosebit: sfințirea clopotelor noii biserici. Acestea au fost turnate în bronz și sunt acordate în tonalitatea Sol, La, Si. Ele sunt acționate electric și sunt dotate cu un computer care poate programa sunetele clopotelor în funcție de necesități, inclusiv ora-exactă.

Clopotele au fost confecționate de "SNC Trebino" din localitatea Uscio, aproape de Genova (Italia). Cel mai mare clopot cântărește 485 de kilograme.

Celebrarea sfințirii are pentru comunitatea din Satu-Nou o semnificație aparte: este vizibilă încoronarea eforturilor susținute timp de atâția ani. Începe să se vadă că munca va fi în curând încununată de împlinirea realizării. Generozitatea localnicilor însoțită, sperăm, de cea a altor sponsori, va fi răsplătită pe deplin atunci când va fi consacrat altarul și sfințită întreaga biserică. Tragem nădejde că acest moment va fi cât mai apropiat.

La celebrarea din 25 octombrie, prezidată de Preasfințitul Aurel Percă, au participat și câțiva preoți din vecinătatea noastră împreună, bineînțeles, cu credincioșii parohiei "Maica îndurerată".

În cuvântul rostit de episcop, am sesizat îndemnul înflăcărat de a răspunde glasului clopotelor care ne cheamă la biserică și la comuniunea cu Dumnezeu. Am mai înțeles că fiecare obiect sfințit din biserică este cu atât mai valoros cu cât este rezultatul efortului și dăruirii noastre și devine astfel patrimoniu al Bisericii. Eforturile pentru obținerea acestor clopote au fost mari pentru mica noastră comunitate, dar mulțumirea sufletească depășește cu mult sacrificiile cu care le-am obținut. Pentru casa lui Dumnezeu nimic nu este prea mult și nimic fără putință de a obține prin dăruire și elan comun.

Pr. Marin Temea, paroh

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 25 octombrie: Satu Nou: Sfințirea a trei clopote aduse din Italia pentru biserica nouă.


 

lecturi: 23.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat