Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Tomești: Sărbătoarea familiei

Ziua de luni, 31 octombrie 2005, a însemnat pentru noi, catolicii, ultima zi din luna octombrie - lună dedicată Sfintei Fecioare, Regina Rozariului, dar și ziua premergătoare sărbătorii Toți Sfinții, ziua sfințirii catedralei din Iași, precum și a consacrării altarului catedralei.

Pentru comunitatea catolică din Tomești, Iași, ziua de luni este dedicată obișnuit patronului Bisericii, Fericitul Ieremia Valahul. Această zi de luni a fost dedicată ultimului grup de familii din Tomești, care și-au sărbătorit ziua.

Părintele Chelaru a hotărât la sfințirea caselor ca, prin tragere la sorți, fiecare familie catolică din Tomești să facă parte dintr-un grup de familii și, în ziua de luni care a căzut la sorți, sub patronajul Fericitului Ieremia, să sărbătorească Ziua Familiei lor.

Noi am nimerit în această ultimă zi de 31 octombrie și mărturisesc sincer că am fost emoționată de la început, când mi s-a spus că noi, sărbătoriții, trebuie să stăm în primele rânduri. Apoi, părintele Chelaru a dedicat întreaga Liturghie pentru noi, cei sărbătoriți, și întreaga biserică s-a rugat pentru noi.

Părintele predicator, pr. Agiurgioaie, a prezentat câteva aspecte elocvente din viața Fericitului Ieremia. Cutremurătoare au fost ultimele cuvinte ale fericitului înainte de moarte: "Mor din dragoste și ascultare".

A muri din dragoste pentru oameni este suprema dovadă de credință în Dumnezeu, iar porunca ascultării este cea care ne călăuzește spre fericirea veșnică.

Un an întreg am auzit despre aceste întâlniri și am încercat să-mi fac o impresie, dar numai participând am putut să înțeleg că această întâlnire are semnificații multiple. Cel mai emoționant a fost sentimentul că este ziua mea, ziua noastră, și m-am simțit adoptată într-o familie în care încerc să mă integrez de trei ani de când lucrez în Tomești.

Apoi a urmat un moment festiv organizat de dl. și dna. Cojocaru și dna. Gabor cu cele două fiice ale sale. Ne-am pregătit fiecare, cu ce-am avut, am făcut cunoștință unii cu alții, ne-am simțit ca în familie, totul sub atmosfera cordială a preoților Chelaru și Agiurgioaei.

Spre sfârșit am avut surpriza de a veni în mijlocul nostru părintele Eugen Anton, fostul nostru vicar, care îl însoțise pe episcopul de Prato la ceremonia de a doua zi, de sfințire a catedralei din Iași. Prezența celor trei preoți a înnobilat întâlnirea noastră și timpul a trecut foarte repede, iar noi ne-am despărțit cu regretul că am mai fi vrut să dureze.

Dacă nu aș fi participat la această întâlnire nu aș fi înțeles cât de important este să mergi pe mâna preotului, să asculți și să respecți tot ceea ce îți spune să faci; chiar dacă pe moment nu înțelegi sau nu ești de acord, în final, ascultarea este benefică pentru tine, pentru familia ta și pentru cei din jurul tău, pentru că întotdeauna deciziile preotului sunt izvorâte din dragoste de oameni și sunt sub lumina călăuzitoare a Duhului Sfânt și nu putem decât să culegem roadele binefăcătoare ale supunerii.

Dr. Elena Cârticioiu, medic stomatolog, cabinet "Tomident"


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat