Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Satu Mare: Întâlnirea responsabililor cu pastorația laicilor

La Internatul "Sf. Alois" din Satu Mare s-a desfășurat, în perioada 28-30 octombrie, A III-a Întâlnire națională a responsabililor diecezani și eparhiali cu pastorația laicilor, organizată de Biroul pentru pastorația laicilor al Diecezei Romano-Catolice de Satu Mare, la inițiativa Conferinței Episcopale Române. Din partea Diecezei de Iași a participat o delegație compusă din opt persoane.

Tema aceste întâlniri a fost Viața laicilor în Biserică - "M-ai chemat, aici sunt" (1Sam 3,9), iar cei peste 70 de participanți, reprezentând 10 din cele 11 dieceze și eparhii ale Bisericii Catolice din România, au urmărit aprofundarea conștiinței vocației laicale și continuarea construirii structurilor pastorale diecezane, eparhiale și naționale în vederea unei mai rodnice pastorații a laicilor.

Din partea Diecezei de Iași au participat: Adrian Aileni - Asociația caritativă SVP ("Sf. Vincentiu de Paul"); Adrian Baciu - Familia Kolping; Anca Lucaci - Acțiunea Catolică "Sf. Iosif"; Felicia Ciobanu - Asociația Medicilor Catolici; Iudita Iacob - Caritas; Lucian Pal - Asociația Scout; pr. Iosif Enășoae - Oficiul pentru Pastorația Familiei și a Laicilor; pr. Felix Roca - Oficiul pentru Pastorația Tinerilor, Copiilor și Asociațiilor.

Întâlnirea s-a deschis cu sfânta Liturghie prezidată de PS Eugen Schonberger, episcopul diecezei gazdă, și concelebrată de PS Virgil Bercea, responsabil cu laicii în Conferința Episcopală Română, împreună cu alții preoți, responsabili diecezani sau eparhiali. În continuare fiecare delegație și-a prezentat structura și conținutul activității pastorale.

Programul zilei de sâmbătă a început cu Liturghia prezidată de PS Virgil Bercea. Apoi participanții au putut audia două relatări susținute de dr. Hani Rolfes, MSC, avânt ca titlu chiar tema întâlnirii, și de pr. Iosif Enășoae, care a vorbit despre "Misiunea în Biserica locală din România. Școala de teologie pentru laici în Moldova". Au urmat atelierele tematice cu temele: pastorația familiei; pastorația tinerilor; mișcări și asociații laice în parohii, pastorația adulților; exerciții spirituale; misiune, noua evanghelizare, diaconie.

A doua parte a zilei a inclus vizitarea orașului și a unor proiecte Caritas Satu Mare, un mini concert susținut de corala Liceului "Hám János", și relatarea pr. Nobilis Mario din Budapesta despre "Laicii în Biserica Catolică din Ungaria". Seara s-a încheiat cu adorație euharistică. În ultima zi a întâlnirii s-a reluat munca în ateliere, după care în plen s-au prezentat concluziile și proiectele de viitor. Participanții s-au alăturat apoi comunității romano-catolice din Satu Mare la sfânta Liturghie pe care PS Eugen Schonberger a prezidat-o în catedrala "Înălțarea Domnului".

La acestă întâlnire s-a insistat asupra necesității de a concretiza reflecțiile în acțiuni concrete. Pentru Cea de-a IV-a Întâlnire națională s-a propus accentuarea lucrului pe ateliere, ca loc de dezbateri și de găsire de soluții și de elaborare de planuri comune. De asemenea, fiecare sector din pastorația laicatului și-a propus unirea eforturilor prin punerea în comun a resurselor folosite (cărți, articole, metodologii, planșe ș.a.). În fine, o altă idee comună a atelierelor a fost faptul că este nevoie de o mai bună pregătire a preoților și a formatorilor în vederea unei pastorații mai rodnice.

Pr. Felix Roca


 

lecturi: 16.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat