Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Episcopia Romano-Catolică
Bd. Ștefan cel Mare, 26
700064-Iași
Tel. 0232/212003; fax 0232/212006
www.ercis.ro
Nr. 36/29.10.2005

COMUNICAT DE PRESĂ
Sfințirea catedralei romano-catolice din Iași

Consacrarea altarului și sfințirea catedralei "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Iași vor avea loc marți, 1 noiembrie, începând cu ora 11.00. Biserica Catolică sărbătorește în aceeași zi solemnitatea Tuturor Sfinților. Întrucât catedrala este biserica principală a unei episcopii, locul în care slujește episcopul, cel care va prezida Liturghia de sfințire va fi PS Petru Gherghel, episcop de Iași.

La eveniment vor participa peste 20 de episcopi din țară și din străinătate, reprezentanți ai Bisericii Ortodoxe, peste 200 de preoți din dieceză și din afara acesteia, oaspeți din străinătate, oficialități locale. De asemenea, vor fi prezenți sponsori ai catedralei, arhitecți, ingineri, constructori, persoane care au contribuit la ridicarea noului lăcaș de rugăciune.

Printre invitații de seamă se numără: Jean-Claude Périsset (cel care va ține cuvântul de învățătură), ÎPS Lucian Mureșan, arhiepiscop și mitropolit al Bisericii Române Unite cu Roma (Greco-Catolică), ÎPS Ioan Robu, arhiepiscop și mitropolit de București, PS Reinhard Lettmann, episcop de Münster (Germania), PS Ryszard Karpinski, episcop de Lublin (Polonia), PS Gastone Simoni, episcop de Prato (Italia), PS Elmar Fischer, episcop de Bregenz (Austria), PS Pier Giacomo Grampa, episcop de Lugano (Elveția)...

Așezarea la piciorul altarului a relicvelor de sfinți, rugăciunea de consacrare, ungerea altarului și a pereților catedralei cu untdelemn sfințit sunt câteva dintre momentele semnificative ale ritualului de sfințire.

Catedrala nouă a fost construită în perioada 1992-2005. Ultimul eveniment de acest gen, în Moldova, a avut loc la 15 august 1789 când a fost sfințită catedrala mică dedicată Adormirii Maicii Domnului.

Ziua sfințirii catedralei va fi marcată și printr-un concert de muzică sacră. Corurile catedralei romano-catolice din Iași - corul de copii, corul de tineri "Juvenes Ecclesiae" și corul mare - vor susține concertul la ora 17.00, în noua catedrală. Tot cu această ocazie s-au tipărit cartea Catedrala romano-catolică din Iași (Dănuț Doboș - coord., Stela Cheptea, Anton Despinescu, Fabian Doboș, Tereza Sinigalia, Gheorghe Hereș, Cornel Cadar) și un pliant cu noul edificiu. De asemenea, la subsolul catedralei va fi o expoziție de fotografii care redă momente legate de catedrala nouă și de cea veche.

Credincioșii catolici din întreaga Moldovă se vor aduna marți, 1 noiembrie, în noua catedrală sau în bisericile lor aducând mulțumiri lui Dumnezeu pentru că "dorința exprimată de înaintașii noștri de a fi ridicat în Iași un lăcaș adaptat noilor cerințe ale momentului s-a materializat".

Informații despre catedrală, despre invitați și despre Liturghia de sfințire pot fi găsite pe situl: www.ercis.ro.

Iași, 29 octombrie 2005

Biroul de presă
Pr. Cornel Cadar


Informații suplimentare: pr. Cornel Cadar: tel. 0232/211527; 0745/850844; e-mail: cornel@mail.dntis.ro


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat