Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Lugoj: Întrunirea responsabililor cu ecumenismul

PS Alexandru Mesian, episcop greco-catolic de Lugoj, care este responsabil cu probleme de ecumenism în cadrul Conferinței Episcopilor din România, a avut inițiativa de a organiza o întâlnire cu toți responsabilii diecezani (eparhiali) din țară. Invitația Preasfințitului a fost onorată de toate diecezele și arhidiecezele romano-catolice (Iași, București, Alba-Iulia, Timișoara, Oradea și Satu Mare) și de patru dintre eparhiile greco-catolice (Lugoj, Blaj, Cluj și Oradea). Din partea Diecezei de Iași a participat pr. Iosif Dorcu, responsabil diecezan cu probleme ecumenice.

În cuvântul de deschidere din seara zilei de 26 octombrie, PS Alexandru a subliniat că o asemenea întâlnire este o premieră, pe care el o dorea și o aștepta de mult timp. Apoi a comentat și a aprofundat documentul conciliar "Unitatis redintegratio", de la a cărui promulgare se împlinesc 41 de ani. Seara de miercuri a continuat cu o Liturghie solemnă în catedrala greco-catolică din Lugoj. Împreună cu episcopul Alexandru și preoții participanți a concelebrat și Preasfințitul Martin Roos, episcopul romano-catolic de Timișoara.

Ziua a doua a întâlnirii a început cu Liturghia concelebrată în capela din palatul episcopal. În prima sesiune de lucrări, pr. Coriolan Mureșan, vicarul judecătoresc al Eparhiei de Lugoj, a făcut o frumoasă legătură între normele canonice și Directoriul ecumenic din 1993. Vorbitorul a subliniat și anumite aspecte practice, mai ales în ceea ce privește căsătoriile mixte și aderarea la un cult sau altul, acțiuni ce au adesea un vădit aspect ecumenic.

În a doua sesiune de lucrări, fiecare participant a subliniat aspecte specifice ale diecezei sau eparhiei pe care o reprezintă. S-au putut observa diferențe mari de la o dieceză la alta, de la o regiune la alta.

Iată câteva aspecte prezentate:

  • în unele regiuni întâlnirile ecumenice au loc doar cu Bisericile de aceeași limbă;

  • în Banat, la întâlnirile din ianuarie se reunesc toate confesiunile creștine, inclusiv neoprotestanți;

  • în alte părți întâlnirile se realizează foarte greu sau chiar s-au întrerupt de mai mult timp;

  • prezentarea publicațiilor "Dialog teologic" (Iași) și "Pax et unitas" (Roman), publicații rezultate în urma dialogului și colaborării ecumenice.

Participanții au fost în unanimitate de acord că pe drumul ecumenismului sunt încă multe de făcut și asemenea întruniri ar trebui repetate cam de două ori pe an. Ba chiar ar fi nevoie, pentru o mai bună informare a preoților și credincioșilor, de cateheze speciale, de o publicație etc. S-a mai subliniat și prezența sitului cu aceeași temă www.ecumenism.ro. Iar concluzia episcopului a fost că direcția ecumenismului nu poate fi decât înainte.

Pr. Iosif Dorcu


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat