Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Traian: A XXIII-a Adunarea generală a Conferinței Superiorilor Majori din România

La Casa de Reculegere - Traian. Săbăoani, Neamț, în ziua de 26 octombrie, a avut loc A XXIII-a Adunare generală a Conferinței Superiorilor Majori din România (CSMR), în prezența ES Jean-Claude Périsset, nunțiu apostolic în România și Republica Moldova, și a PS Petru Gherghel, episcopul Diecezei de Iași. Au participat la această adunare 19 superiori sau delegați ai institutelor masculine de viață consacrată din România.

După aprobarea procesului verbal și a dării de seamă economică, pr. Ioan Ciuraru, președintele conferinței, a vorbit despre întâlnirea cu Conferința Episcopală Română, colaborarea și inițiativele posibile în toate diecezele între persoanele consacrate și Biserica locală.

S-a discutat și despre participarea la Adunarea generală a UCESM, la Fatima, în februarie 2006, care va avea tema: "Viața religioasă astăzi: viața noastră spirituală față de sfidările europene".

Un spațiu amplu al discuțiilor a fost ocupat de colaborarea cu comisiile CRSM și mai ales s-a discutat cum trebuie să fie oferită animarea vocațională în comuniune cu toate componentele Bisericii locale. S-a propus o mai mare colaborare cu toate comisiile CRSM pentru a oferi o prezență mai rodnică în toate domeniile de slujire a vieții consacrate în momentul actual din România.

S-a hotărât continuarea editarea revistei "Viața consacrată", căutând o mai mare colaborare și o mai amplă participare în redactarea acestea.

Următoarea întâlnire va avea loc la nunțiatura apostolică în ziua de la 29 martie 2006.

Pr. Gianfranco Maronese SVD, secretar

* * *

Comunicatul seminarului anual al CSMR

În zilele de 27-28 octombrie 2005 a avut loc Seminarul anual al CSMR, la Casa de Reculegere - Traian, cu tema "Spiritualitatea de comuniune în pastorală a preoților diecezani, persoanelor consacrate și a laicilor în Biserică"

Au participat ES Jean-Claude Périsset, nunțiu apostolic în România, PS Petru Gherghel, episcop de Iași, PS Cornel Damian, episcop auxiliar de București, superiori majori ai CSMR, preoți diecezani și alți călugări și călugărițe și laici din toată țara, peste 80 de persoane.

Pr. Sorin Giurgi a prezentat tema: "Spiritualitatea de comuniune în documentele recente ale Bisericii", ca o bază pentru o cunoaștere și o discuție întemeiată asupra Magisteriului Bisericii în acest domeniu.

PS Cornel Damian a relatat despre pastorala specifică a preoților diecezani mai ales în comunitățile parohiale și a afirmat necesitatea unei pastorale de comuniune, parohia trebuie să devină o familie a familiilor.

Pr. Tiberio Scorrano a accentuat în intervenția lui cum trebuie să ajungă persoanele consacrate experte în comuniune și martorii profetici pentru zilele de azi, propunând diferite căi de realizare a comuniunii: comuniunea cu cei săraci, comuniunea cu episcopul și cu preoții diecezani, comuniunea fraterna și spirituală între persoanele consacrate, comuniunea cu laicii și comuniune cu ortodocșii.

Dna Marina Fara, reprezentanta laicilor, a relatat despre misiunea laicilor dorită de Biserică și cum trebuie să fie acceptată și trăită în comuniune cu preoții și persoanele consacrate în toate comunitățile și domeniile sociale.

În mod repetat s-a accentuat că modelul comuniunii vine de la Dumnezeu-Treime, este un dar de cerut în rugăciune și de trăit în mod profund spiritual. Spiritualitatea de comuniune ne împinge apoi la o mărturie și la o deschidere față de toți creștinii și de lumea de azi.

Sr. Viviana Radu a accentuat că această spiritualitate de comuniune trebuie să fie trăită în contextul actual al Bisericii Universale și a celor locale, în interiorul comunităților noastre și în comuniune cu toate congregațiile. Această spiritualitate de comuniune care se naște din interiorizare profundă trebuie să ofere un sprijin, aproape să aprindă un foc pentru o nouă creativitate și ascultare față de Duhul și de semnele timpurilor.

Pr. Tarciziu Favaro, într-un mod foarte convingător, a subliniat că și carismele noastre trebuie să fie puse în slujirea tuturor creștinilor, să nu fie rezervate doar trăiri ei în interiorul mănăstirii.

Argumentul discutat este de mare importanță pentru zilele de azi și pentru viața Bisericii. Biserica ca sacrament de mântuire trebuie să oglindească neapărat comuniunea Sfintei Treimi, să fie model și sprijin de comuniune pentru societatea civilă, și mai ales persoanele consacrate să fie colaboratoare active și înțelepte în propunerea și trăirea acestei spiritualități de comuniune.

Casele și mănăstirile să fie recunoscute, după expresia Sfântului Părinte Ioan Paul al II-lea, ca adevărate "școli de comuniune", iar persoanele vieții consacrate ca "experți ai comuniunii".

Acest comunicat a fost citit și aprobat de Adunarea Generală la data de 28 octombrie 2005.

Actele seminarului vor fi publicate.

Pr. Ioan Ciuraru OFMConv., președinte CSMR
Pr. Gianfranco Maronese SVD, secretar CSMR


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat