Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Roman: Ședință decanală

În Parohia "Sfânta Tereza" din Roman, în ziua de miercuri, 26 octombrie, a avut loc ședința decanală a preoților din Decanatul de Roman, prezidată de pr. Toma Encuță, decan, la care au participat 28 de preoți și în care s-au discutat diferite probleme de interes general.

După cuvântul de introducere al părintelui Toma Encuță, decanul de Roman, a urmat prezentarea făcută de pr. Mihăiță Blaj, despre Sinodului episcopilor de la Roma, din perioada 2-23 octombrie, ca încheiere a Anului Euharistic, subliniind temele tratate acolo și prezentând intervenția PS Petru Gherghel, delegatul Conferinței Episcopale din România.

În continuare, pr. Francisc Fărcășel, în urma recentei experiențe făcute în Parohia "San Sebastiano" din Thiene, Vicenza, a prezentat un proiect al unei organizații numite "Celula de evanghelizare a familiei", care funcționează cu succes în parohia vizitată de sfinția sa, propunând să fie introdus și în parohiile noastre. Această organizație reprezintă o grupare de familii care se întâlnesc săptămânal, meditează Cuvântul lui Dumnezeu, își împărtășesc experiențele și participă la activitatea liturgică și pastorală a comunității. Prezentarea acestei experiențe se înscrie pe linia Sinodului diecezan care a avut în centru familia și problemele ei și are drept motivație concretă faptul că în multe parohii pastorația familiei, spre deosebire de cea a copiilor și tinerilor, se reduce la Liturghia duminicală și la celebrarea anumitor jubilee.

S-a discutat apoi despre un fenomen care, deși a fost prezent dintotdeauna în comunitățile noastre, se pare că în ultimul timp ia amploare, și anume fenomenul farmecelor și al vrăjitoriilor și, respectiv, al apelării din partea credincioșilor la diferite persoane non-credibile. Aproape toți preoții prezenți au semnalat anumite abateri de la normele Bisericii în ceea ce privește practica exorcistă și asistența spirituală pe care o acordă anumite persoane.

În final, preoții din decanat au fost informați cu privire la evenimentele care urmează să se desfășoare în viitorul apropiat, cum ar fi încheierea Anului euharistic în dieceza noastră, sfințirea catedralei din Iași și sfințirea mormintelor de la începutul lunii noiembrie, luându-se în acest sens mai multe decizii organizatorice.

Întâlnirea s-a încheiat cu rugăciunea Orei a șasea din Breviar și cu invocarea sfintei Fecioare prin rugăciunea "Angelus".

Pr. Mihaiță Blaj


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat