Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Casa de la PraleaPralea: "Fidelitate și reînnoire în trăirea misiunii AC"

Fidelitate și reînnoire în trăirea misiunii - aceasta a fost tema Adunării generale a Acțiunii Catolice, desfășurată în perioada 21-23 octombrie, la Centrul diecezan de spiritualitate "Don Bosco" din Pralea (județul Bacău). Au fost prezente aproximativ 100 de persoane, reprezentanți ai celor trei sectoare asociative (copii, tineri, adulți) din 40 de parohii ale Diecezei de Iași.

Adunarea generală a fost deschisă vineri seara printr-o sfântă Liturghie, celebrată de asistentul general al asociației, pr. Felix Roca. În cadrul predicii, am fost invitați să medităm la frumusețea vieții asociative ce-și are izvorul din Cristos euharisticul, precum și la importanța conștientizării misiunii noastre de laici responsabili. A urmat un program de cunoaștere în care fiecare dintre noi s-a prezentat, descoperind astfel că formăm împreună marea familie a Acțiunii Catolice.

Prima parte a zilei de sâmbătă a stat sub semnul dezbaterii și al analizei activităților AC în anul asociativ 2004-2005. Care au fost punctele forte AC? Care au fost dificultățile? Ce priorități trebuie urmărite pe viitor? - acestea au fost întrebările la care s-a căutat răspunsul în cadrul prezentării bilanțului diecezan, pe sectoare și zone de activitate. Astfel, printre punctele forte, s-au aflat activitățile liturgice parohiale, în acest an promovându-se în special adorația, activitățile caritative, colaborarea cu celelalte asociații, activitățile diecezane (Ștafeta Rugăciunii, Ziua Mondială a Tineretului, pelerinajul de la Cacica, Sărbătoarea copiilor, campusul diecezan de formare), colaborarea cu asistenții spirituali și cu persoanele consacrate ș.a. Dificultățile enumerate au fost: lipsa unor lideri bine formați, vârstă scăzută a tinerilor membri AC, dificultăți materiale, dezinteres, lipsă de comunicare și de inițiativă din partea unor membri AC.

În centrul zilei a fost Liturghia celebrată de PS Aurel Percă, episcopul auxiliar de Iași, alături de asistentul general și de alți asistenți spirituali ai asociației noastre: pr. Tiziano Baracco, pr. Mihai Roca, pr. Valentin Aenoaei și pr. Adrian Burcă. Preasfințitul ne-a vorbit despre curajul de a merge împotriva curentului, accentuând astfel importanța și marea responsabilitate acordată Acțiunii Catolice, în viața pastorală a diecezei, în urma Sinodului diecezan.

După-amiaza a fost dedicată în întregime propunerilor de inițiative, prin dezbateri și discuții în grupuri, în vederea realizării proiectului de activități pentru următorul an asociativ. Proiectul propus a devenit apoi program, adoptat prin vot de către Adunarea generală. Astfel, pentru anul asociativ 2005-2006, Acțiunea Catolică din Dieceza de Iași își propune următoarele obiective:

  1. Centralitatea lui Isus Cristos în viața asociației;

  2. Conștiința identității și a misiunii Acțiunii Catolice:

    • formarea: spirituală, competențe etc.;

    • comunicare: între membri, cu alte asociații;

    • cunoașterea statutului și a regulamentului;

  3. Colaborarea cu asistenții spirituali.

Dintre activitățile propuse amintim: zile de reculegere, depunerea adeziunii în ziua de 4 decembrie, campusuri de formare sectoriale și zonale, campus diecezan, Ziua Mondială a Tineretului de la Dărmănești în 2006, pelerinajul de la Cacica, Sărbătoarea Copiilor, Ștafeta Rugăciunii, Întâlnirea AC națională din cadrul Întâlnirii Naționale a Tineretului Catolic de la Șumleu Ciuc, zile de reculegere, zile de formare pentru Consiliul Diecezan AC, realizarea unei broșuri de prezentare A.C ș.a.

Seara, în cadrul Adunării generale, a avut loc alegerea noului Comitet director AC, pentru o perioadă de doi ani. Astfel, Anca Lucaci a fost aleasă președinte diecezan, Narcis Jitaru - vicepreședinte, Lidia Maria Mihai - secretar, Lia Pușcașu - administrator, Claudia Budău - responsabilul ACC, Dana Nistor - responsabil ACT și Gheorghe Cochior - responsabil ACA.

Duminică dimineața, în cadrul discuțiilor pe grupuri, au fost abordate aspecte privind organizarea vieții asociative pe sectoare și zone. Astfel, prin vot, s-au ales consiliile zonale și de sector și s-au făcut propuneri de activități comune.

Adunarea Generală AC s-a încheiat în ziua de 23 octombrie, prin participarea la sfânta Liturghie comunitară, celebrată în biserica din Pralea de către asistenții noștri spirituali și părintele paroh Anton Dănculesei.

Anca Lucaci

* * *

Parohii prezente la Adunarea general de la Pralea:

Adjudeni, Barați, Barticești, Bacău "Sf. Cruce", Bacău "Fericitul Ieremia", Bacău "Sf. Nicolae", Bijghir, Butea, Comănești, Faraoani, Gioseni, Gherăești, Horgești, Huși "Sf. Anton", Iași "Adormirea Maicii Domnului", Iași "Sfânta Tereza", Mărgineni, Mircești, Moinești, Oituz, Onești, Piatra Neamț "Sf. Tereza", Pașcani , Piatra Neamț "Sf. Iosif", Ploscuțeni, Răchiteni, Răducăneni, Roman "Sf. Tereza", Roman "Fericitul Ieremia", Roman "Isus Bunul Păstor", Săbăoani, Siret, Tămășeni, Târgu Frumos, Tomești, Valea Mare, Zăpodea.

Parohii absente: Botoșani, Câmpulung Moldovenesc, Fărcășeni, Fundu Răcăciuni, Galbeni, Iași "Sf. Anton", Iugani, Pildești, Rădăuți, Roman "Inima Neprihănită", Sarata, Săveni, Suceava, Traian, Valea Seacă

Parohiile simpatizante pentru următorul an asociativ: Florești și Dărmănești.

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 21-23 octombrie: Pralea: Adunarea generală a AC.


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat