Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Vatican: Mesaj la încheierea Sinodului episcopilor

Aflat la Roma ca participant la Sinodul episcopilor, care a avut loc în perioada 2-23 octombrie, PS Petru Gherghel a adresat sâmbătă, 22 octombrie, un mesaj deosebit ascultătorilor emisiunii în limba română a postului Radio Vatican.

Dragi ascultători ai postului de Radio Vatican, "Pace vouă!"

Printr-o providențială coincidență, Sinodul episcopilor despre Euharistie se încheie în duminica a XXX-a din timpul de peste an, când răsună din nou în suflet prima și cea mai mare poruncă a Mântuitorului: "Să-l iubești pe Domnul Dumnezeul tău din toată inima ta și pe aproapele tău ca pe tine însuți" (cf. Mt 22,34-40).

În aceeași duminică, în Dieceza de Iași, ca și în toate diecezele lumii, se celebrează încheierea solemnă a Anului euharistic, declarat de veneratul papă Ioan Paul al II-lea, prin scrisoarea apostolică "Mane nobiscum, Domine".

În spirit de comuniune cu episcopii și cu toți cei de acasă, dorim să îndreptăm toată iubirea noastră către cel care a hotărât să rămână cu noi până la sfârșitul veacurilor în taina sfântă a Euharistiei.

Anul Euharistic a adus împreună membrii Sinodului episcopilor, prezidat de papa Benedict al XVI-lea, pentru a se îndrepta spre inima întregii Biserici, preasfântul sacrament al altarului. Cristos este viu în Biserica sa, Biserica este vie datorită Euharistiei.

Iată mesajul de bucurie pe care vi-l vestim, la încheierea Sinodului episcopilor despre Euharistie.

Împărtășirea fraternă între episcopi a reînnoit convingerea că sfânta Euharistie însuflețește și transformă atât viața Bisericilor noastre particulare din Orient și Occident, cât și multiplele activități umane în cele mai diferite situații în care trăim. Simțim o adâncă bucurie în a constata unitatea credinței noastre euharistice, în interiorul unei mari diversități de rituri, culturi și situații pastorale.

Vă invităm să vă rugați cu o mai mare intensitate, frați și surori creștini de orice confesiune, pentru ca să vie ziua reconcilierii și a deplinei unități vizibile a Bisericii în celebrarea sfintei Euharistii, după rugăciunea Domnului în ajunul morții sale: "Pentru ca toți să fie una" (In 17, 21). Ascultând suferința lumii, am adus în fața Euharistiei problemele și îngrijorarea întregii omeniri; analizând luminile și umbrele din viața euharistică a Bisericii, ne-am asumat provocările noului mileniu pentru a continua și astăzi mandatul lui Cristos: "Faceți aceasta în amintirea mea".

Mesajul continuă cu un apel îndreptat spre toate mădularele Bisericii.

Dragi preoți, în aceste zile ne-am gândit mult la voi, cunoaștem generozitatea și dăruirea voastră. În comuniune cu noi, duceți greul slujirii pastorale de fiecare zi în poporul lui Dumnezeu. Vestiți cu tărie Cuvântul Domnului, căutând să-i introduceți bine pe credincioși în misterul euharistic. Ce har este ministerul vostru! Vă cerem să fiți, împreună cu noi și după pilda Sfântului Părinte Benedict al XVI-lea, "lucrători umili în via Domnului", printr-o coerentă viață preoțească.

Dragi frați și surori, care trăim vocația noastră de la Botez, să ne însușim sentimentele lui Isus Cristos (cf. Fil 2,2) și după exemplul său, să ne întrecem unii pe alții în umilință. Le mulțumim tuturor persoanelor consacrate, care în deplină gratuitate, mărturisesc vestea frumoasă a Mirelui care vine (cf. Ap 22,17-20).

Dragi tineri, Sfântul Părinte Benedict al XVI-lea v-a spus și a repetat că dăruindu-vă lui Cristos, nu pierdeți nimic. Reluăm cuvintele sale vibrante, pronunțate la Sfânta Liturghie de început al ministerului său: "Nu vă fie teamă de Cristos! El nu ia nimic și dăruiește totul. Cel care să dăruiește lui, primește însutit. Da, deschideți, deschideți larg porțile lui Cristos și veți găsi adevărata viață".

Tinerilor seminariști care se pregătesc la slujirea preoțească le adresăm un gând special, pentru ca viața lor de formare să fie impregnată de o spiritualitate euharistică genuină.

Dragi soți creștini, chemarea voastră la sfințenie ca "biserică domestică", se hrănește la masa sfântă a Euharistiei. Curaj, în efortul vostru de a educa copiii în credință! Faceți să crească în familie, mugurii vocației la Preoție și la viața consacrată. Vă încurajăm să păstrați obiceiul de a participa cu toată familia la Euharistia duminicală.

Dorim să adresăm un cuvânt celor care suferă, îndeosebi celor bolnavi și celor cu dizabilități, care prin suferința lor se unesc la jertfa lui Cristos (cf. Rom 12,2). Prin durerea pe care o purtați în trupul și în inima voastră, participați în mod special la jertfa euharistică și sunteți mărturisitorii privilegiați a iubirii pe care o exprimă.

Adresând o invitație specială la unire, Sfântul Părinte Benedict al XVI-lea a reafirmat angajarea solemnă a Bisericii pentru cauza ecumenică. Suntem toți responsabili de această unitate (cf. In 17,21). Simțim cu toții durerea separării care împiedică celebrarea comună a Euharistiei. Vrem să intensificăm în comunitățile noastre rugăciunea pentru unitate, schimbul de daruri între Biserici și între comunități ecleziale.

Dragi frați și surori, iubiți ascultători,

Părinții sinodali încheie mesajul lor astfel: "Îi mulțumim Domnului pentru A XI-a Adunare sinodală care ne-a permis să ne întoarcem la izvorul misterului Bisericii, la patruzeci de ani de la Conciliul Vatican al II-lea. Vă urăm să puteți merge plini de bucurie la întâlnirea cu sfânta Euharistie și să vedeți adevărul cuvintelor sale: "Eu sunt cu voi în toate zilele, până la sfârșitul lumii" (Mt 28,20).

Întorcându-ne la comunitățile noastre diecezane, ducem cu noi bucuria ucenicilor de la Emaus, care l-au recunoscut pe Domnul Înviat la frângerea pâinii și s-au întors în grabă la Ierusalim. După două mii de ani, urmașii apostolilor vestesc aceeași bucurie și aceeași credință: Isus este viu, Biserica este vie, speranța noastră este vie! Mulți creștini, de a lungul istoriei, au îndurat chiar și martiriul, din dorința de a nu se despărți de Euharistia duminicală.

Dieceza de Iași trăiește acum un moment de vie recunoștință față de Domnul care i-a dat sprijinul necesar să construiască o nouă catedrală, spațiul sacru pentru Euharistia duminicală și semn vizibil al comuniunii apostolice.

Suntem încrezători că această nouă catedrală, ce va fi consacrată la 1 noiembrie, solemnitatea Tuturor Sfinților, să fie și pentru noi un moment de preamărire a lui Dumnezeu, împreună cu Preacurata Fecioară Maria, patroana catedralei și a diecezei, femeia euharistică prin excelență, care a binevoit să rămână cu noi și să ne ia sub aripile ei ocrotitoare, să ne unească în jurul altarului euharistic, izvor și culme a vieții, misiunii și unității Bisericii.

Lăudat să fie Isus Cristos!

+ Petru Gherghel,
episcop al Diecezei de Iași

* * *

Radio Vatican în limba română emite zilnic, pe durata a 20 minute, seara, în intervalul 21.00-21.20 ora României), pe unde scurte de 41m și 49m, respectiv pe frecvențele de 7365 și 6185 kHz. Dimineața, în reluare, în intervalul 7.20-7.40 ora României, pe unde scurte de 41m și 49m, respectiv pe frecvențele de 7345 și 6185 kHz. Ambele emisiuni sunt difuzate zilnic și pe undele medii de 1260 și 1611 kHz, precum și în direct via Internet: http://www.oecumene.radiovaticana.org/rom/index.asp.


 

lecturi: 37.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat