Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Roma: Întâlnire despre învățământul catolic

În capitala Italiei, în perioada 16-18 octombrie, s-a desfășurat Adunarea episcopilor responsabili cu învățământul catolic din toate țările din Europa (23 de episcopi) cu reprezentanții Comitetului European pentru Educația Catolică (CEEC).

Din partea Conferinței Episcopilor Catolici din România a participat PS Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași, responsabil cu învățământul catolic în cadrul Conferinței, iar din partea Secretariatului național pentru educația catolică (SNEC) a luat partea dna. prof. conf. Miorița Got, președintele acestui secretariat.

Tema reuniunii a fost: "Cum poate Biserica să promoveze și să realizeze formarea profesorilor și instruirea responsabililor din cadrul școlilor catolice".

La această întâlnire între episcopi și responsabili naționali cu învățământul catolic - prima de acest gen -, s-a subliniat importanța școlii catolice și competența personalului didactic care predă religia sau care participă la procesul formativ al elevilor prin predarea disciplinelor laice, atât la nivelul școlilor elementare, medii și licee, cât și la nivelul învățământului superior.

S-a subliniat că Biserica are dreptul să aibă școli catolice și că trebuie să se preocupe de profilul moral și profesional al profesorilor, în vederea unei pregătiri corespunzătoare a elevilor și studenților.

Într-un moment de mari transformări pentru școală, în toate țările din Europa, Biserica are dreptul și trebuie să promoveze școala catolică și să se preocupe ca profesorii, în colaborare cu familiile, elevii și studenții, să contribuie la o adevărată reformă care să garanteze o formare autentică a tânărului din punct de vedere uman, profesional și creștin. Un mare rol în această operă revine învățătorilor și profesorilor prin mărturia lor personală în ceea ce privește trăirea credinței și a valorilor morale. De aici și necesitatea unei formări continue a personalului didactic implicat în această operă de educație.

Cât privește misiunea episcopilor în această privință, ei trebuie să susțină și să încurajeze școala catolică și predarea religiei în școli. Ei sunt cei care dau "missio canonica" în vederea abilitării profesorilor să predea religia în școală și să participe la procesul educativ din școlile catolice.

O educație adevărată se face în spirit de iubire: profesorii au misiunea de a educa copiii cu iubire, pentru că educația este o problemă de inimă și numai cine iubește cu adevărat, poate oferi șansa unei educații autentice.

S-a făcut și o remarcă interesantă, în sensul că educația din școală este foarte importantă pentru prosperitatea unei țări: în multe țări din Europa, nivelul produsului intern brut (PIB) crește în funcție de gradul de educație a copiilor și tinerilor. O societate care vrea progres trebuie să acorde o mare importanță învățământului și educației la toate nivelele, inclusiv cel religios. De aici și importanța care trebuie acordată afirmării școlilor catolice.

Dată fiind importanța colaborării dintre Biserică și școală, s-a stabilit ca în viitor întâlniri între episcopi și reprezentanți ai școlilor catolice să aibă loc periodic, în vederea perfecționării calității învățământului religios din școli și realizarea unei educații autentice și integrale a tinerelor generații.

PS Aurel Percă,
episcop auxiliar de Iași


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat