Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Cluj-Napoca: A XVI-a Adunare generală a CRSM

La Casa de reculegere "Manresa" din Cluj-Napoca, în perioada 10-13 octombrie, a avut loc Cea de a XVI-a Adunare generală a Conferinței Române a Superioarelor Majore (CRSM), sub genericul "Euharistie și misiune", fiind prezente 50 de surori din cele 76 de congregații înscrise în CRSM.

Sesiunea de lucrări a început cu sfânta Liturghie celebrată în rit oriental de PS Florentin Crihălmeanu, episcop de Cluj-Gherla și responsabil pentru viața consacrată în cadrul Conferinței Episcopale Române.

A doua zi, sfânta Liturghie a fost prezidată de ES Jean-Claude Périsset, nunțiul apostolic în România și Republica Moldova. În cuvântarea adresată surorilor, Excelența sa a subliniat importanța conștientizării faptului că punctul de plecare al vocației de persoane consacrate este Cristos și că misiunea izvorăște din relația cu Dumnezeu și cu Isus Cristos prezent în Euharistie. Reîntoarcerea la izvorul vieții creștine ne reînnoiește și ne întărește în misiune.

Sub îndrumarea pr. Cornel Berea, SCD, am conștientizat că misiunea:

  • este înrădăcinată în comuniunea nupțială cu Isus Cristos, ea este un mister înainte de a fi un proiect misionar;

  • participă la misiunea lui Isus Cristos și ne conduce pe drumul ei de dăruire, dar misiunea rămâne o parabolă, adică un semn neclar, ambiguu și trecător al absolutului;

  • are ca scop - ca și în timpul lui Isus - formarea unui popor nou, construirea unei comunități care va putea celebra Euharistia.

Noi, persoane consacrate născute în România sau venite din alte țări, cu culturi diferite și aparținând mai multor congregații cu carisme diferite, am experimentat în aceste zile comuniunea dintre noi, care a devenit din ce în ce mai fraternă, datorită lucrării Duhului Sfânt și a existenței unor structuri solide de colaborare create pe parcursul anilor de la înființarea C.R.S.M. -ului. Conștiente că Isus Cristos însuși este principalul semn al Tatălui, dorim să continuăm acest drum euharistic și de colaborare într-o misiune comună, pentru a da mărturie pentru el, căutând modalitățile concrete de a fi cu oamenii, de a trăi și de a spera cu ei, după exemplul Fiului lui Dumnezeu care a trăit în mijlocul nostru.

Plecând de la aceste convingeri, Adunarea generală a făcut pași importanți spre o mai mare deschidere între congregații și spre extinderea colaborării cu Conferința Superiorilor Majori din România, mai ales la nivelul comisiilor.

Comisia socială va organiza "grupuri sociale" în cadrul zonelor geografice în care este împărțită CRSM, pentru a continua formarea în doctrina socială a Bisericii.

Grupul de surori care a lucrat anul trecut în diferite licee din București pentru prevenirea traficului de ființe umane își va extinde această activitate și în alte școli din capitală și din țară și va căuta, în plus, posibilități de a lucra cu persoanele deja căzute victime ale traficului. Grupul a cerut un sprijin din partea comunităților (surori disponibile și mijloace materiale necesare) pentru continuarea muncii lor, în colaborare cu cei care activează deja în domeniu, în special cu Biserica Ortodoxă și Bisericile Protestante, cu grupuri sociale și foarte multe femei sensibile la acest flagel.

Consiliului prezidențial i s-a încredințat, ca o prioritate, pregătirea condițiilor pentru a crea o comisie vocațională care să colaboreze cu comisiile diecezane de pastorație vocațională. Dorim să promovăm în Biserică o pastorație vocațională adaptată tinerilor de azi, o pastorație care se adresează tuturor, oferind modele de vocație creștină, pentru a facilita găsirea vocației proprii.

Adunarea generală s-a desfășurat într-o atmosferă de deschidere reciprocă și bună înțelegere, favorizată și stimulată prin folosirea mijloacelor moderne de comunicare, prin care punctele importante ale conferințelor părintelui Cornel Berea, rapoartele de activitate și de proiecte și impulsurile de rugăciune și meditație au fost ușor urmărite. Toate au contribuit la întărirea dorinței noastre de a sluji cât mai bine Biserica, în această țară în care Dumnezeu ne-a chemat să ne îndeplinim misiunea.

sr. Ildikó Homa, SSS,
secretară generală CRSM


 

lecturi: 31.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat