Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Tomești: Sărbătoarea familiei

Rolul pe care familia îl are în Biserică și societate are o importanță cu totul aparte. De aceea, pe drept cuvânt, familia este numită "celula fundamentală a societății" și "Biserica în miniatură". Nu putem progresa pe calea binelui și a prosperității fără familii bune, fără familii sfinte. Pentru aceasta trebuie să insistăm foarte mult în ceea ce privește pastorația familiei. Din partea fiecărei parohii, se cere să aibă cât mai multe programe pe această temă.

Parohia din Tomești a introdus în acest an programul intitulat "Sărbătoarea familiei". Sunt zile deosebite de bucurie, de comuniune și de reflecție. Toate sunt puse sub patronajul fericitului Ieremia, care este ocrotitorul parohiei.

Ultimele două întâlniri de acest fel au avut loc în zilele de 3 și 17 octombrie, la care au participat câte patru familii: Amariei Viorel, Cojocariu Petru, Cucuteanu Clarisa și Luca Stelian, respectiv Bartic Mihaela, Cibotaru Miluță, Mărtinaș Bernard și Rediu Petru.

Punctul central al celor două sărbători l-a constituit celebrarea sfintei Liturghii. Înainte de Liturghie, a fost sfântul Rozariu, în timpul căruia persoanele, care au dorit, s-au spovedit. Sfânta Liturghie a avut loc la ora 18.00, a fost concelebrată, avându-l la centru pe părintele paroh al acestei parohii, Pavel Chelaru, alături de pr. prof. Iosif Agiurgioaei. Invocațiile de la Rugăciunea credincioșilor au fost compuse și citite de câțiva membri ai familiilor sărbătorite. Același lucru s-a avut în vedere și la prezentarea darurilor.

Prima predică a fost ținută de către pr. Pavel Chelaru, iar a doua de pr. prof. Iosif Agiurgioaei. Ambele predici au avut ca temă exemplul edificator de viață, pe care ni-l dă mereu fericitul Ieremia. El nu a trăit pentru sine, ci pentru Dumnezeu și pentru alinarea și ajutorarea semenilor, mai ales a celor bolnavi, săraci și umili. Temelia vieții sale a constituit-o practicarea celor trei virtuți teologale: credința, speranța și dragostea.

Familiile participante l-au preamărit pe Dumnezeu prin cântul și rugăciunile lor și s-au întărit sufletește prin primirea cu evlavie a tainei sfintei Euharistii.

La sfârșitul sfintei Liturghii, participanții au primit binecuvântarea familiei.

Toți s-au bucurat nespus de mult împreună și au dorit să-și exprime această bucurie și prin participarea la agapa fraternă de după sfânta Liturghie. La această agapă, la care au fost invitați și preoții, s-a oferit ocazia unei mai bune cunoașteri și a întăririi legăturii de comuniune între toți cei prezenți, încercând să se creeze o atmosferă de familie. Fiecare a putut să prezinte câte ceva din al său "curriculum vitae". Am încheiat cu un cântec "Mulți ani", după care ne-am rugat, ne-am luat rămas bun unul de la altul și ne-am dat întâlnire pentru anul viitor.

Ca de obicei, și la sfârșitul acestor întâlniri, am făcut o fotografie împreună, iar parohul a înmânat fiecărei familii o icoană cu imaginea patronului ceresc al Bisericii noastre, fericitul Ieremia.

Pr. prof. Iosif Agiurgioaei


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat