Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Ordinul Sfântului Lazăr la Iași

Timp de două zile, vineri și sâmbătă, 14 și 15 octombrie, catedrala "Adormirea Maicii Domnului" din Iași a fost gazda a două celebrări cu un caracter special, legate de Ordinul Sfântului Lazăr din Ierusalim.

Vineri seara, la ora 20.00 a avut loc o oră de priveghere susținută de membrii Ordinului Sfântului Lazăr din Ierusalim. Au fost prezenți membri ai ordinului din mai multe țări ale Europei precum și cei opt candidați care aveau să devină cavaleri ai ordinului în cursul zilei de sâmbătă.

Rugăciunea a fost condusă de preotul spiritual al Prioratului din Germania, părintele Carol Herdo. Au mai participat: pr. Iosif Dorcu, parohul catedralei, pr. Isidor Mocanu, penitentiarius magnus, pr. Egidiu Condac, directorul asociației Caritas, pr. Ferenc Agoston de la Satu-Mare, pr. Lucian Farcaș și pr. Paul Chelaru. Din partea ordinului menționăm prezența în prezbiter a marelui maestru al ordinului, Alteța sa regală prințul Charles Phillipe d'Orleans, duce de Anjou, și a marelui prior pentru România, dr. Axel Mittelstadt.

Discursurile, lecturile și rugăciunile s-au ținut, în mod alternativ, în patru limbi: română, engleză, franceză și germană.

Trei tineri studenți au purtat în fața altarului însemnele ordinului: steagul, crucea și sabia.

Celebrarea s-a încheiat cu o procesiune solemnă spre palatul episcopal.

În ziua de sâmbătă ceremonia investirii a început la ora 15.00. Catedrala, împodobită sărbătorește, cu steaguri și însemne specifice ordinului, plină de flori arăta ca la mari sărbători. Celebrarea a fost prezidată de Mons. Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași, și a cuprins: liturgia cuvântului, în care s-a citit fragmentul evanghelic cu învierea lui Lazăr, și ritualul investirii, în care opt noi candidați au îmbrăcat mantia solemnă a ordinului. Dintre elementele mai semnificative ale investiturii amintim: promisiunea solemnă a candidaților de a sluji cu fidelitate regulilor ordinului, înmânarea mantiei și a crucii.

La sfârșit, episcopul a avut un cuvânt de felicitare pentru ordin și pentru noii membri și a transmis un cuvânt de salut din partea episcopului Petru Gherghel. Cu această ocazie a fost învestit ca preot spiritual, pentru grupul de membri din Moldova, pr. Egidiu Condac.

Pr. Iosif Dorcu
 


lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat