Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Inaugurarea unui club pentru bătrâni

Biserica Romano-Catolică, la 24 octombrie, îl sărbătorește pe fericitul Alois Guanella, un preot italian care s-a remarcat prin faptele sale de caritate îndrăznețe, fiind considerat de contemporanii săi "jumătate nebun, jumătate sfânt".

Încrezător în providență, a strâns în jurul său tineri și tinere în două familii călugărești: "Fiicele Sfintei Maria a Divinei Providențe" și "Slujitorii Carității", dornici ca și el de a oferi tuturor celor în nevoi "pâine și paradis".

Astăzi, "Fiicele Sfintei Maria a Divinei Providențe" activează deja de 10 ani în Dieceza de Iași. Printre numeroasele activități pe care le desfășoară, în luna august, în cadrul unui proiect de asistență a bătrânilor la domiciliu, au inaugurat un club pentru aceștia.

Iată cum a fost prima zi a Clubului "Alois și Clara".

"Ce-ați spus, domnișoară Luminița că-i aici? Un club?" Aceste cuvinte le-a spus Constantin Iosub, un domn în vârstă, cu dificultăți de auz, dar înțelege dacă i se vorbește puțin mai tare. Însă el a auzit foarte bine: începând din 5 august 2005, în incinta Casei "Sfântul Iosif" din Iași, a început să funcționeze Clubul "Fericiții Alois și Clara". El se adresează bătrânilor asistați la domiciliu și incluși în proiectul ce a început la 12 noiembrie 2004.

Sala de primire este pregătită și iată că încep să sosească diferite persoane. Prezența sr. Serena, superioara Casei Providenței, a sr. Luigina, superioara Casei "Sfântul Iosif", și a sr. Lucia a confirmat implicarea celor două case în desfășurarea proiectului. Luminița, Lidia și Tereza pot fi văzute în mijlocul bătrânilor. Surpriză a fost participarea a doi preoți: don Domenico, misionar în Japonia, și don Peppino, preotul care coordonează grupul de tineri veniți în România (al patrulea an consecutiv) din Parohia "San Bernardo", Lodi, Italia.

În sală emoția se citește pe chipul participanților. Mulți dintre ei nu au ieșit din casă de ani de zile. Și cum să nu se bucure dacă au fost aduși aici cu delicatețe de responsabilele de proiect și de tinerii voluntari din orașul Lodi.

La început s-a redactat un "contract" scris de mână cu litere de o șchioapă, pe o foaie tip A0, care cuprinde câteva reguli propuse de cei prezenți pentru buna desfășurare a întâlnirilor, dintre care: sinceritate, confidențialitate, punctualitate, răbdare, încurajare reciprocă, să se asculte unii pe alții, rugăciune de început respectând religia fiecărei persoane. Majoritatea persoanelor s-au întâlnit pentru prima oară. Acest fapt nu le-a împiedicat ca la sfârșitul întâlnirii să creeze o atmosferă destinsă și plăcută.

Cuvântul "club" le-a adus aminte de tinerețe. Astfel, doamna Caterina ne-a mărturisit că, atunci când era tânără, mergea la club pentru a se întâlni cu prietenele și a dansa. Dorința i s-a împlinit chiar mai repede decât credea.

Aceste momente, animate de voluntari și de fetele din cadrul proiectului "O șansă pentru fiecare", special pentru bătrâni, a demonstrat încă o dată că vârsta nu este o barieră în a ne simți bine împreună.

Propunerile pentru următoarele întâlniri au fost dintre cele mai variate: se dorește citirea unei cărți sau vizionarea unor filme și comentarea lor, audiții muzicale, ieșiri în aer liber, poate la Grădina Botanică.

Interesantă a fost întrebarea pe care și-au pus-o: "Cum putem noi, persoanele de vârsta a treia, să-i ajutăm pe cei mai necăjiți decât noi, mai neputincioși".

Pentru informații suplimentare privind modul în care și alții se pot alătura acestei inițiative, persoana de contact este: Luminița Romila, coordonatoarea Centrului de Asistență la Domiciliu, sau la Clubul "Alois și Clara", cu sediul la Casa Providenței, str. Plopii fără soț, nr. 7, Iași, tel. 0232/237872 sau 0232/230594.

Monica-Lăcrămioara Pascaru


 

lecturi: 19.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat