Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Administrarea Mirului în Parohia Horlești

Parohia Horlești, duminică, 9 octombrie, o zi de toamnă cu mult soare, a fost gazda primitoare a episcopului auxiliar de Iași, Preasfințitul Aurel Percă. Episcopul a conferit aici taina sfântului Mir unui număr de 108 copii și tineri din Horlești și din filiala Slobozia-Voinești.

Satul Horlești, situat la vest de Iași, la 25 de kilometri depărtare, constituie una din frumoasele comunități din împrejurimile Iașiului. Chiar dacă poate fi numită o "insulă catolică" între multe sate ortodoxe, Horleștiul și-a păstrat în mare parte identitatea și felul de a-și trăi credința. Aceasta se datorează și preoților care au păstorit această comunitate de-a lungul anilor: pr. Iosif Pal, pr. Dumitru Pătrașcu, pr. Francisc Gârleanu, pr. Anton Encuți și pr. Pavel Antăluțe.

Așa se face că Horleștiul te întâmpină cu o cruce deosebit de frumos realizată chiar la intrarea în sat, iar apoi o biserică monumentală îți desfată privirea. Nici cadrul natural nu e mai prejos: pădurea de la marginea satului, care începe chiar de lângă biserică, poate fi, mai ales acum toamna, când frunzișul e multicolor, o inspirație superbă pentru orice pictor.

La ceas de dimineață satul și biserica erau împodobite sărbătorește. Copiii și tinerii, îmbrăcați festiv, cu mult timp înainte de sosirea arhiereului, erau la biserică în așteptare.

Șapte copii, îmbrăcați în mantii roșii (culoarea ce simbolizează pe Duhul Sfânt), purtau banderole pe care erau inscripționate cele șapte daruri ale mirului.

Episcopul, însoțit de vicarul episcopal, pr. Petru Sescu, sosește la Horlești în jurul orei 11.45. Este întâmpinat la poarta bisericii de cei 108 tineri, de parohul locului, pr. Cristian Gașpal, de mulți preoți și de tradiționala pâine și sare. Episcopul a salutat și a binecuvântat poporul prezent.

La ora 11.00 a început Liturghia. În predica sa, episcopul a subliniat importanța sacramentului Mirului, dar și obligațiile pe care le au, ca și creștini maturi, cei care primesc acest sacrament. Nu a uitat, desigur, să-i salute pe cei care nu au putut participa la această celebrare: bolnavi, vârstnici, sau cei plecați în străinătate.

La finalul Liturghiei, o tânără din comunitate a oferit ca amintire episcopului un trunchi de copac împodobit cu patru lumânări aprinse, simbol la minunatelor păduri de la Horlești.

La Liturghie episcopul a fost însoțit de pr. Iosif Dorcu, decan de Iași, pr. Isidor Mocanu, poenitentiarius magnus, pr. Anton Encuți (fost paroh la Horlești), pr. Ioan Gabor, pr. Mihai Cucuteanu (fiu al satului Horlești), pr. Anton Farcaș, pr. Iulian Fărăoanu și pr. Mihai Gal.

Parohia Horlești, care are în administrație și filiala Slobozia, are azi un număr de 466 de familii cu 1.340 de credincioși. Amintim că, în mare parte, mai ales în ultimul timp, tinerii s-au îndreptat spre orașe (în Iași, cea mai mare parte) sau spre alte țări (mai ales Spania și Grecia).

Pr. Iosif Dorcu

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 9 octombrie: Administrarea Mirului în Parohia Horlești.


 

lecturi: 39.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat