Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Tămășeni: Ziua Persoanelor Consacrate

Întâlnirea persoanelor consacrate care activează în Dieceza de Iași a avut loc la Tămășeni duminică, 2 octombrie. În fiecare an, așa cum s-a obișnuit deja, în luna octombrie are loc întâlnirea persoanelor consacrate care activează în Dieceza de Iași. După mai multe întâlniri la sanctuarul de la Cacica, iar anul trecut la Săbăoani, anul acesta această întâlnire s-a desfășurat la Tămășeni.

Momentul central al întâlnirii a fost sfânta Liturghie (ora 11.00) prezidată de pr. Alois Fechet, vicar episcopal cu viața consacrată, căruia i s-au alăturat șapte preoți, zeci de persoane consacrate și sute de credincioși din Parohia Tămășeni. Lecturile sfinte și rugăciunea credincioșilor au fost proclamate de trei surori și un frate, iar Evanghelia a fost citită de pr. Claudiu Dumea, profesor la Institutul Teologic din Iași.

În cadrul predicii pr. Alois Fechet a scos în evidență, pe lângă altele, rolul persoanei consacrate în viața Biserici și bogăția pe care acestea o reprezintă pentru dieceză.

La oferirea darurilor au fost aduse la altar: un potir, pâine și vin, Sfânta Scriptură, o lumânare aprinsă, un glob, un năvod și flori.

La sfârșitul sfintei Liturghii pr. Francisc Lenghen, parohul locului, și-a exprimat bucuria de a fi gazda acestei întâlniri și a mulțumit superiorilor că a ales Parohia Tămășeni pentru acest eveniment. La rândul său, pr. Fechet a salutat comunitatea și persoanele consacrate din partea PS Petru Gherghel care se află la Roma pentru Sinodul Episcopilor.

La ora 13.00 a avut loc prima conferință ținută de pr. Claudiu Dumea cu tema: "Anul Euharistiei: reflecții, experiențe trăite, propuneri".

În prima parte a conferinței pr. Claudiu a făcut un scurt istoric al sfintei Euharistii în viața persoanei consacrate, iar în a doua parte a accentuat rolul și necesitatea sfintei Euharistii în viața persoanei consacrate.

La ora 14.30, după o scurtă pauză, a avut loc cea de-a doua conferință, ținută de pr. Iosif Bisoc, prof. la Institutul Teologic Franciscan din Roman, cu tema: "Conciliul Vatican II: retrospectivă, lumini și umbre, speranță pentru mileniul al treilea".

Părintele a prezentat fiecare document al Conciliului în ordinea în care a fost publicat și a dat câteva explicații, începând cu documentul "Sacrosanctum concilium" și terminând cu "Gaudium et spes". Apoi a amintit de cuvintele Sfântului Părinte Ioan Paul al II-lea "că documentele Conciliului sunt marele Catehism al omenirii".

Ziua s-a încheiat printr-o oră de adorație la preasfântul sacrament.

După binecuvântarea finală a luat cuvântul PS Aurel Percă, sosit de la sfințirea bisericii de la Belcești, a întâmpinat și a salutat persoanele consacrate prezente la Tămășeni, mulțumindu-le pentru participare.

Sr. Lenuța Băcăoanu

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 2 octombrie: Tămășeni: Întâlnirea persoanelor consacrate.


 

lecturi: 33.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat