Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Deschiderea anului academic 2005-2006 la ITRC

La Institutul Teologic "Sf. Iosif" din Iași au fost deschise sâmbătă, 1 octombrie, cursurile anului academic 2005-2006. La Liturghia oficială de deschidere din capela Seminarului, prezidată de PS Aurel Percă, au participat alături de cei 140 de studenți, surorile și părinții profesori, în frunte cu părintele rector Viliu Dancă.

În sărbătoarea "Sfânta Tereza a Pruncului Isus", patroana secundară a Seminarului din Iași, sâmbătă, 1 octombrie, a fost marcată printr-o Liturghie solemnă deschiderea oficială a noului an academic. A fost implorată binecuvântarea lui Dumnezeu asupra acelora care se pregătesc la sfânta Preoție, precum și asupra părinților profesori care se îngrijesc de educația și formarea seminariștilor.

Un număr de 25 de tineri au pășit pentru prima dată pragul acestui institut și încep în această toamnă anul întâi de studii. Aceștia se alătură grupului de seminariști deja existent: 23 în anul II, 24 în anul III, 11 în anul IV, 22 în anul V pastoral, 17 în anul V și 18 în anul VI. Acestora li se adaugă un alt grup de patru seminariști ce își continuă studiile în alte seminarii europene: 3 în Italia (Roma) și 1 în Polonia (Lublin). Cursurile ciclului filozofic de la Institutul Teologic din Iași mai sunt frecventate și de alți doi seminariști care se pregătesc să devină preoți în Congregația "Don Orione".

Grupului de părinți profesori care se ocupă de formarea viitorilor preoți i s-au adăugat în acest an alți noi membri: pr. Lucian Păuleț - teologie fundamentală, pr. Mihăiță Blaj - filozofie, pr. Cristinel Farcaș - istoria Bisericii, pr. Viorel Ababei - director spiritual, pr. Mihai Dumitru - director economic.

Liturghia celebrată în capela Seminarului la ora 10.00 i-a adunat pe toți, surori, seminariști și preoți în jurul lui Isus, marele preot, pentru a se ruga și a-i mulțumi lui Dumnezeu pentru vocația primită. La începutul Liturghiei, corul Seminarului condus de prof. Mihai Bișoc a intonat Veni, Creator Spiritus, invocând astfel ocrotirea Duhului Sfânt pentru această nouă perioadă de formare.

Lecturile biblice și predica PS Aurel Percă i-au ajutat pe cei prezenți să înțeleagă mai bine care este misiunea lor în Biserică și în lume. Sfânta Tereza a Pruncului Isus, care a știut să-și ofere toate momentele și faptele mărunte ale vieții ei, invocând haruri și binecuvântare pentru preoți, ne învață pe toți cum să trăim viața în umilință și iubire. Excelența sa a vorbit apoi și despre momentele importante care vor marca viața Seminarului, a diecezei și a Bisericii în perioada următoare: Sinodul Episcopilor, sfințirea catedralei, prezentarea documentelor Sinodului diecezan etc. Toate aceste evenimente marchează noul an dedicat în Dieceza de Iași Sfintei Scripturi. La toate acestea Seminarul este invitat să participe intens.

Liturghia a continuat apoi cu recitarea Crezului, când cei prezenți și-au mărturisit credința pe care au primit-o, pe care o trăiesc și pe care o propun și altora. La ofertoriu, studenții au adus la altar, printre altele, pâine și vin, un tablou cu sfânta Tereza și flori.

Participând la ospățul euharistic, atât preoții, cât și seminariștii l-au simțit pe Isus aproape și i-au cerut înțelepciune pentru a discerne binele de rău și pentru a acționa mereu sub impulsul Duhului Sfânt, în spiritul iubirii creștine.

Petru Tamaș


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat