Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Caritas: Vizită de studiu asupra migrației (MSV)

Orașul București a găzduit, între 21-25 septembrie, conferința Vizita de Studiu asupra Migrației, organizată de Comisia pentru Migrație din cadrul Caritas Europa.

Începând cu anul 2001, Caritas Europa a organizat aceste vizite de studiu în Republica Cehă, Polonia (2002), Germania (2003) și Italia (2004). Deoarece migrația este un fenomen care privește atât țările de destinație, de tranzit, cât și pe cele de origine, MSV încurajează schimbul internațional și promovează colaborarea dintre organizațiile implicate în domeniul migrației.

Vizitele de Studiu asupra Migrației au următoarele scopuri:

  • de a face o introducere în cadrul legislativ, a abordărilor, a metodelor și a bunelor-practici în domeniul migrației, bazate pe experiență.

  • de a da posibilitatea celor care lucrează în domeniu să se întâlnească și să facă schimb de experiență, de a face cunoscut cadrul legislativ (procedurile de obținere a azilului și asistare socială condiționată) la nivel național.

  • de a identifica nevoile concrete și de a schița planuri de dezvoltare pentru participanți și organizațiile lor.

La conferința din acest an au participat reprezentați ai următoarelor țări: Austria, Irlanda, Lituania, Germania, Armenia, Turcia, Slovenia, Italia, Grecia, Luxemburg, Belgia, Polonia. Din România au participat alături de reprezentanți ai Caritas București și Blaj, dra. Iudita Iacob și dl. Claudiu Petrina, din cadrul proiectului Porți de Emigrare Caritas Iași. Invitați speciali au fost reprezentanți ai UNHCR, OIM, Oficiul Național pentru Refugiați, ADPARE, Ministerul Muncii, Solidarității Sociale și Familiei, ARCA, JRS, AIDROM.

Programul de lucru a conținut, pe lângă sesiunile de prezentare a activităților organizațiilor invitate, vizite la sediul ARCA, la unul din centrele de acomodare pentru solicitanții de azil, la Organizația Femeilor Refugiate, la JRS România și o călătorie la Câmpulung Muscel unde participanții au făcut cunoștință cu proiectele Caritas desfășurate în zonă.

Vineri, reprezentanții Caritas Iași au făcut o scurtă prezentare a activităților desfășurate în cadrul proiectului Porți de Emigrare. Au fost evidențiate condițiile de trai care îi obligă pe români să opteze pentru lucrul în străinătate și dorința Caritas de a colabora cu alte organizații pentru a preîntâmpina dificultățile pe care emigranții români le pot întâmpina în țările de destinație.

În încheiere, dl. Peter Verhaeghe, membru al Comisiei pentru Migrație din cadrul Caritas Europa a afirmat că, deși adesea vedem doar consecințele negative, nu trebuie să pierdem din vedere efectele benefice ale migrației, cum ar fi: aportul nou de forță de muncă și de experiență, îmbogățirea culturală reciprocă a țărilor implicate.

Iudita-Gilberta Iacob


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat