Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Satu Nou (Belcești): Sfințire de biserică

Consacrarea altarului și sfințirea bisericii "Sf. Tereza a Pruncului Isus" din Satu Nou (Belcești), Parohia Cotnari, precum și hramul bisericii au avut loc duminică, 2 octombrie. Liturghia care a început la ora 11.30 a fost prezidată de PS Aurel Percă; au concelebrat 15 preoți. Au participat numeroși credincioși, catolici și ortodocși, și câteva persoane consacrate. Au fost de față: patru preoți ortodocși din parohiile ortodoxe din zonă, primarul comunei Belcești, viceprimarul, alte autorități locale, persoane care au contribuit într-o formă sau alta la ridicarea bisericii...

Biserica era îmbrăcată în sărbătoare: fâșii de pânză cu cele trei culori ale drapelului României, ghirlande, flori, stegulețe etc. Fanfara, de asemenea, a dat o notă de solemnitate.

Episcopul a fost primit cu pâine și sare aproape de intrarea în curtea bisericii. Într-un loc amenajat lângă biserică s-a îmbrăcat pentru celebrare, venind apoi în procesiune până la intrarea în biserică, unde era așezată o barcă, simbolul bisericii. Corul special venit cu pr. Valentin Cochior de la Moinești a animat cântarea. De asemenea, un grup de copii și tineri îmbrăcați în alb de la Butea, coordonat de surorile din Congregația "Misionarele Patimii lui Isus", au dat frumusețe sărbătorii. Pr. Iosif Gherghel, parohul locului, a urat bun venit episcopului, i-a salutat pe cei prezenți și i-a invitat pe toți la bucurie și la a-i aduce laudă lui Dumnezeu pentru cele două evenimente: sfințirea bisericii și hramul acesteia; a dat citire unui scurt istoric al lucrărilor care au dus la ridicarea actualei biserici; a amintit contribuția credincioșilor și aportul sponsorilor, proiectanților, inginerilor și al tuturor lucrătorilor.

Episcopul a sfințit apa și a stropit poporul din jurul bisericii în amintirea Botezului; nașii au înconjurat biserica cu o pânză. Preasfințitul Aurel a tăiat panglica, a preluat cheile, a deschis noua biserică și a spus: "Intrați cu credință prin porțile casei Domnului, veniți în pridvoarele sale cântând".

La predică, Preasfințitul a vorbit despre semnificația consacrării care înseamnă a pune deoparte biserica pentru Dumnezeu; s-a oprit asupra lecturilor citite și a apreciat efortul celor care au lucrat, efort care s-a transformat în bucurie; a subliniat faptul că Biserica vie este formată din credincioșii care în noua biserică vor fi prezenți în mod deosebit la principalele momente din viață; botez, căsătorie, înmormântare; a spus că Biserica e întemeiată pe Petru și a arătat că tot în aceeași nouă biserică credincioșii vor participa la jertfa sfintei Liturghii, se vor împărtăși cu trupul lui Cristos și se vor pleca în rugăciune găsind mângâiere și binecuvântare; a vorbit apoi despre Tereza a Pruncului Isus, patroana bisericii, care a dorit să fie în inima Bisericii; i-a invitat pr credincioșii care și-au văzut biserica din piatră terminată să-i urmeze exemplul.

A urmat Litania tuturor sfinților, rugăciunea de consacrare, ungerea altarului și a pereților cu sfânta crismă; pr. Iosif Dorcu, decan de Iași, a uns cu untdelemn sfințit pereții bisericii și a incensat; apoi pe altar s-a așezat un vas cu cărbuni aprinși și s-a pus tămâie. Pe altarul consacrat s-au pus fața de altar, florile și lumânările care au fost aprinse de către episcop.

La oferirea darurilor, printre cele aduse au fost: un glob, un Nou Testament și un tablou al sfintei Tereza.

"Astăzi, prin harul lui Dumnezeu, avem fericitul prilej de a ne bucura la această mare și sfântă sărbătoare din istoria acestei comunități: sfințirea bisericii și consacrarea altarului, a spus ing. Leonard-Pavel Mârț în cuvântul său de la finalul sfintei Liturghii. Acum, după ani de muncă stăruitoare, visul fraților noștri de aici a devenit realitate și, în locul bisericii vechi de piatră, pământ și lemn, se înalță azi o biserică nouă spre bucuria lor și a noastră... Fie ca bunul Dumnezeu să binecuvânteze această biserică și pe toți cei care cu credință și evlavie se vor ruga în ea".

După ce copiii din Butea au prezentat un program scoțând-o în evidență pe Tereza cea mică, s-a dat citire decretului de consacrare a bisericii. PS Aurel l-a felicitat pe paroh și pe toți cei care au ajutat la ridicarea lăcașului: ingineri, constructori, credincioși; în final a oferit parohului două ornate pentru biserică și a binecuvântat pe participanți.

"Lucrările la biserică, a declarat parohul comunității, au început în primăvara anului 1992, cu întrerupere de mai mulți ani din cauza lipsurilor fondurilor financiare. Dar Dumnezeu care era de partea noastră a trimis binefăcători care să ne ajute. Am fost ajutați de credincioșii din Belcești și din Dieceza de Iași. De asemenea, ne-a ajutat Dieceza de Köln (Germania) prin pr. Vladimir Petercă, prelatul Michael, trecut între timp la cele veșnice, având un rol important. Am fost sponsorizați de S.A. Cotnari, prin ing. Delenu, Carja și Andor. Biserica a fost gândită și proiectată de ing. Leonard Mârț".

* * *

Belcești, localitatea unde s-a sfințit biserica și s-a consacrat altarul, este în administrația Parohiei Cotnari din 1946, fiind la 17 km de centrul parohial; are în prezent 69 de familii, cu 283 de credincioși. Vechea biserică dărâmată fusese construită în 1910.

Lucrările de zidire a bisericii "Sf. Tereza a Pruncului Isus" din Satu Nou, Belcești, au fost începute în primăvara anului 1992, fiind realizate în cea mai mare parte în regie proprie, sub directa coordonare a parohului Iosif Gherghel. Proiectul de execuție a fost realizat de arh. Mihai Maica, ing. Pavel-Leonard Mârț și ing. Iosif Cichi. Execuția lucrărilor de structură, finisaj și a altarului a fost proiectată și coordonată tehnic de ing. Pavel-Leonard Mârț.

Biserica este construită în stil neogotic, are structura formată din cadre, bolți și arce ogivale din beton armat. Lățimea lăcașului este de 14 m, lungimea de 34 și înălțimea la cheie a arcelor ogivale de 11 m în zona absidei altarului și de 14 m în zona centrală a navei. Turnul are șase nivele și înălțimea la nivelul crucii de 33 m. Altarul și tabernacolul sunt executate din mozaic turnat din marmură albă.

Trustul de Antrepriză Generală Construcții-Montaj Iași a executat infrastructura și suprastructura până la cota primului planșeu de la cor, apoi execuția a fost preluată în regie proprie până la finalizare, sub coordonarea pr. Iosif Gherghel. Au lucrat meșteri catolici și ortodocși; membrii comunității au răspuns cu promptitudine la chemarea parohului; prin mâinile bătătorite de munca câmpului au trecut fiecare cărămidă și sutele de metri cubi de beton turnat.

Pr. Cornel Cadar

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 2 octombrie: Satu Nou (Belcești): Sfințire de biserică.


 

lecturi: 16.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat