Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Încheierea Anului Euharistiei. Sinodul Episcopilor

Anul Euharistiei se apropie de final; se va încheia în cursul lunii octombrie. La Vatican în perioada 2-23 octombrie vor avea loc lucrările Celei de-a XI-a Adunări Generale a Sinodului Episcopilor, având tema: "Euharistia, izvor și culme a vieții și misiunii Bisericii". Adunarea va întruni 250 de părinți sinodali, auditori, experți, și reprezentanți ai celorlalte Biserici și comunități ecleziale. Din România participă, alături de ÎPS Lucian Mureșan, mitropolit al Bisericii Române Unite cu Roma, și PS Petru Gherghel, delegat al Conferinței Episcopilor din România.

Anul Euharistiei a fost anunțat de către papa Ioan Paul al II-lea, pentru octombrie 2004 - octombrie 2005, cu ocazia celebrării solemnității Trupul și Sângele Domnului din 10 iunie 2004. A început la 17 octombrie 2004 la încheierea Celui de-al 48-lea Congres Euharistic Internațional, celebrat la Guadalajara (Mexic) și se va încheia o dată cu Cea de-a XI-a Adunare Generală a Sinodului Episcopilor, care se va desfășura la Vatican în perioada 2-23 octombrie.

Pentru Dieceza de Iași, programul pastoral din Anul Euharistiei este cuprins în scrisoarea pastorală semnată de PS Petru Gherghel în ziua de 26 ianuarie. Pentru sfârșitul lunii octombrie, luna când se încheie Anul Euharistiei, scrisoarea prevede pentru toate parohiile un triduum euharistic - joi, vineri și sâmbătă -, cu adorație obișnuită și cu o celebrare solemnă parohială în ziua de duminică, 30 octombrie.

La 13 februarie 2004 a fost publicată decizia papei Ioan Paul al II-lea de a celebra Cea de-a XI-a Adunare Generală Sinodală în perioada 2-29 octombrie 2005.

Secretariatul General a început să pregătească Lineamenta (liniile călăuzitoare), documentul care a avut scopul de a favoriza ample discuții la nivelul Bisericii Universale asupra temei sinodale. Documentul a fost publicat la începutul anului 2004 și trimis la 31 martie 2004 episcopilor din toată lumea.

Au fost consultate 113 conferințe episcopale; 11 sinoade ale episcopilor Bisericilor Catolice Orientale sui iuris; 25 de dicasterii ale Curiei Romane și Uniunea Superiorilor Generali. Au fost adunate observații și sugestii ale episcopilor, preoților, călugărilor și laicilor.

La 12 mai 2005, papa Benedict al XVI-lea a confirmat celebrarea Celui de-al XI-lea Sinod și tema aleasă, modificând perioada de desfășurare de la patru la trei săptămâni (2-23 octombrie).

Vor fi prezenți la sinod în jur de 250 de părinți sinodali. Conferințele episcopale care au mai mult de 100 de membri vor fi reprezentate de patru episcopi; cele cu 51 până la 100 de membri de trei episcopi; cele care au între 26 și 50 de membri vor avea doi reprezentanți, iar cele care au cu sub 25 de membri de un reprezentant. Restul Bisericilor și structurilor catolice vor avea în total 10 reprezentanți.

Fiecare părinte sinodal poate interveni pentru șase minute (și nu pentru opt cum era înainte). În fiecare zi vor fi intervenții libere pentru o oră, de la 18.00 la 19.00, la finalul întrunirii generale, coordonate de președinții delegați (cardinalul Francis Arinze, cardinalul Juan Sandoval Í?iguez și cardinalul Telesphore Toppo de Ranchi). Astfel, întrunirile vor crește în participare, permițând membrilor să ceară și să obțină mai multe informații de la părinții sinodali care au vorbit în plen.

Vor fi 12 grupuri de discuții (circoli minori) împărțite în cinci limbi. Acestea vor elabora propozițiile: scurte și concise în așa fel încât fiecare să conțină o temă; nu trebuie să repete doctrina tradițională, dar să favorizeze o reînnoire în aplicarea pastorală sau în celebrarea liturgică a sacramentului Euharistiei. Astfel, marele mister al credinței celebrat, adorat și trăit va deveni și mai mult izvor al vieții Bisericii și al misiunii sale de evanghelizare și de promovare umană în lumea întreagă. Propozițiile conțin consensul părinților sinodali asupra principalelor teme ale dezbaterii din cadrul adunării sinodale. Acestea vor fi încredințate Sfântului Părinte pentru a fi elaborate într-un document care tradițional se numește exortație postsinodală.

Vor participa și câțiva auditori care vor da mărturie despre importanța misterului lui Isus euharisticul în viața lor spirituală și în activitățile lor religioase și sociale. Un grup de experți, cu competența lor în materie, vor asista pe părinții sinodali.

Au fost invitate și 12 delegații (de două ori mai mult decât la precedentul sinod), reprezentanți ai altor Biserici și comunități ecleziale.

Celebrarea acestui sinod corespunde cu cea de-a 40-a aniversare a instituției sinodului. O sesiune va fi dedicată acestui aniversar. Se va face o evaluare obiectivă a drumului sinodal parcurs și se vor oferi prin discuțiile ulterioare sugestii pentru a îmbunătăți metodologia sinodului.

Instrumentum laboris, documentul de lucru al sinodului, a fost prezentat joi, 7 iulie. Acesta are patru părți (cu o prefață, o introducere și o concluzie) și descrie temele de discuție ale sinodului, fiind pregătit în opt limbi: latină (limba oficială), italiană, franceză, spaniolă, portugheză, engleză, germană și poloneză.

Inserată în doctrina tradițională și în magisteriu, Euharistia e tratată în patru ambiente: lumea, Biserica, viața Bisericii, misiunea Bisericii, corespunzând celor patru părți ale documentului: "Euharistia în lumea actuală", "Credința Bisericii în misterul Euharistiei", "Euharistia în viața Bisericii" și "Euharistia în misiunea Bisericii".

În afară de acest sinod au fost celebrate 20 de sinoade: zece adunări obișnuite, două adunări extraordinare și opt speciale. În medie a fost un sinod la 19 luni. Ultima adunare sinodală s-a desfășurat în perioada 30 septembrie - 27 octombrie 2001 cu tema: "Episcopul, slujitorul evangheliei lui Isus Cristos pentru speranța lumii".

Papa Paul a VI-lea a instituit sinodul episcopilor la 15 septembrie 1965, în timp ce se desfășura Conciliul Vatican II. De două ori documentele Conciliului menționează sinodul: în decretul asupra oficiului pastoral al episcopilor în Biserică (CD 5) și în decretul despre activitatea misionară a Bisericii (AG 29).

Papa Paul al VI-lea a convocat cinci adunări sinodale, dintre care patru obișnuite (1967, 1971, 1974, 1977) și una extraordinară (1969).

În timpul pontificatului papei Ioan Paul al II-lea au fost celebrate 15 adunări sinodale: șase generale (1980, 1983, 1987, 1990, 1994, 2001); una extraordinară (1985), opt speciale (1980: pentru Țările de Jos; 1991: pentru Europa; 1994: pentru Africa; 1995: pentru Liban; 1997: pentru America; 1998: pentru Asia; 1998: pentru Oceania; 1999: pentru Europa).

Și acest sinod va contribui ca participarea la Euharistie în fiecare comunitate să fie tot mai frecventă și asiduă. Rămâne îndemnul papei Benedict al XVI-lea adresat de mai multe ori tuturor de a se pregăti pentru sinod: "Cer ca întreaga comunitate eclezială să se simtă implicată în această etapă de pregătire imediată, participând cu rugăciunea și meditația".

Pr. Cornel Cadar

* * *

Sinod
(Din gr. sęnodos, adunare). Adunarea episcopilor și a altor credincioși în cadrul căreia sunt dezbătute probleme privind învățătura, morala și activitatea pastorală a Bisericii. Sinodul episcopilor este adunarea episcopilor care, aleși din diferite regiuni ale lumii, se întrunesc la anumite intervale de timp ca să întrețină o unire mai strânsă cu papa și colegiul episcopilor, ca să-l ajute cu sfaturile lor pe papa în menținerea și promovarea credinței și moralei, în observarea și consolidarea disciplinei ecleziastice și ca să examineze problemele privind activitatea Bisericii în lume (cf. CDC, can. 342). Sinodul episcopilor se poate reuni în adunare generală, când sunt tratate probleme care privesc direct binele întregii Biserici, și în adunare specială, când sunt tratate probleme ce privesc direct una sau mai multe regiuni determinate (de ex., sinodul episcopilor europeni sau sinodul episcopilor francezi). Adunarea generală poate fi ordinară (o dată la trei ani) sau extraordinară (când sunt dezbătute probleme care necesită o rezolvare promptă). Cei mai mulți episcopi care participă la sinod sunt aleși de conferințele episcopale, alții sunt desemnați în virtutea dreptului, iar alții sunt numiți direct de papa. (Ioan Tamaș, Mic dicționar creștin catolic)


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat