Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Mișcarea Focolarelor
Serviciul de Informații al Mișcării Focolarelor
Via Frascati, 306
00040-Rocca di Papa (Roma, Italia)
Tel. (0039) 06.947989
celular (0039) 348.856.33.47
www.focolare.org

COMUNICAT DE PRESĂ
A 24-a Reuniune ecumenică a episcopilor, prieteni ai Mișcării Focolarelor
București, 20-27 septembrie 2005

Patriarhul Teoctist: A rezolva împreună problemele în iubire

Găzduită de patriarhul ortodox al României, PF Toctist, în palatul patriarhal, Reuniunea anuală internațională a episcopilor din diferite Biserici, prieteni ai Mișcării Focolarelor, s-a desfășurat la București. Au fost prezenți 40 de episcopi, din 16 țări. Titlul reuniunii a fost "Prezența celui înviat în mijlocul poporului său, centrul vieții bisericești și al mărturiei noastre comune". Obiectul reflecțiilor l-a constituit misiunea de a face din ce în ce mai vizibilă prezența lui Isus prin iubirea reciprocă, fiind o contribuție la deplina comuniune dintre Biserici. Nota caracteristică a reuniunii a fost raportul fratern dintre participanți.

În program au fost aprofundări teologice și spirituale, mărturii și celebrări liturgice. Două conversații înregistrate pe suport video ale Chiarei Lubich, fondatoarea și președinta Mișcării Focolarelor, au evidențiat importanța faptului de a da mărturie despre prezența lui Isus în comunitatea creștină. În cadrul întâlnirii, participanții au avut posibilitatea de a cunoaște pe viu viața monastică (Curtea de Argeș, Bistrița și Horezu), liturgia și iconografia din Biserica Ortodoxă Română. Nu au lipsit vizite la diferite comunități creștine (luterană, reformată și anglicană) în capitala română și prezența la respectivele celebrări. Moment de mare intensitate a fost Liturgia duminicală celebrată de Patriarhul Teoctist, care, după omilie, a dat cuvântul card. Miloslav Vlk, promotorul principal al reuniunii episcopilor. A fost și o întâlnire cu întreaga Conferință Episcopală Catolică Română, care reunește episcopii latini și greco-catolici.

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, PF Teoctist, a participat la reuniune în diferite momente. A adresat, la început, un discurs de bun venit participanților și a prezidat ziua de încheiere, cu reprezentanții diferitelor Biserici și ai lumii civile, în care persoane din Mișcarea Focolarelor de diferite vârste și vocații au propus mărturii despre implicarea lor în mijlocul tinerilor, în familie, în parohie, în economie și în politică. Printre cele 300 de persoane prezente, au participat și membrii Conferinței Episcopale Catolice Române.

Intervenind în încheiere, patriarhul a spus printre altele: "Am avut ocazia de a asculta lucruri deosebite în aceste zile (...). Vedem că lumea se îndepărtează din ce în ce mai mult de Cristos și lipsește iubirea (...). Astfel, din păcate, suntem încă departe de momentul în care vom putea mărturisi împreună că slujim în întregime Cuvântul Mântuitorului nostru Isus Cristos. Să ne iubim unii pe alții pentru a putea mărturisi împreună același gând: este un cuvânt care ne încălzește sufletele în orice moment. Ascultând relatările tinerilor, mă gândeam cu ar fi util dacă și noi, episcopii și Bisericile noastre am încerca să revedem în același mod, pe rând, toate problemele care ne întristează (...). Și spun aceasta cu foarte multă sinceritate, pentru că în fața mea am episcopii greco-catolici, în raport cu care noi, Biserica Ortodoxă Română, recunoaștem că suntem departe de dreptate și de adevăr, mai ales de iubirea lui Cristos. Să încercăm, după exemplul și opiniile acestor tineri și ale acestor frați, să găsim și noi căi pentru a rezolva problemele pe care le mai avem. Dacă vrem, putem să o facem".

Pe fondul problemelor care nu au fost încă rezolvate în România între Biserica Greco-Catolică și Biserica Ortodoxă Română, probleme legate de bunurile bisericești confiscate în timpul regimului comunist, cuvintele patriarhului Teoctist i-au uimit profund pe cei prezenți și au amintit de strigătul popular "Unitate, unitate" care a însoțit în 1999 îmbrățișarea dintre patriarh și Ioan Paul al II-lea în vizită în țară.

Semn puternic de comuniune, celebrarea solemnă catolică din catedrala "Sf. Iosif", în cadrul căreia s-au alternat cântecele corului catolic cu cele ale studenților ortodocși de la Facultatea de Teologie din Cluj. Au intrat în procesiune în catedrala plină de credincioși, alături de episcopii catolici, și episcopi din diferite Biserici. "Voi care ați trăit între noi această săptămână - a spus la predică arhiepiscopul de București, Ioan Robu - sunteți pentru noi un izvor de viață, de idei noi. Aceasta este pentru mine o adevărată speranță de unitate".

Au participat la reuniune episcopi ortodocși din Patriarhatul ecumenic de Constantinopol, din Patriarhatul de România și cel de Serbia, din Biserica Ordodoxă din Cehia și Slovacia; episcopi siro-ortodocși din India, Siria și Olanda. De asemenea, au fost episcopi anglicani din Biserica Anglicană și episcopi evanghelico-luterani din Germania, România, Suedia, Norvegia, Marea Britanie și Statele Unite, precum și un episcop din Biserica Metodistă din Brazilia. A fost prezent și un episcop din "Mar Thoma Syrian Church" din India. Au participat 14 episcopi catolici.

28 septembrie 2005

Carla Cotignoli

* * *

Notă: Textul original al acestui comunicat de presă a fost redactat în limba italiană.
 


lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat