Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Întrunire la Varșovia: Tinerii și mass-media

Aproape 80 de episcopi, experți în comunicații, purtători de cuvânt din partea celor 34 de conferințe episcopale catolice și reprezentanți ai diferitelor agenții catolice de presă s-au întrunit la Varșovia, în perioada 15-18 septembrie, Adunării Plenare a Comisiei Episcopilor Europeni pentru Media (CEEM). Din România a participat pr. Francisc Ungureanu.

Având tema "Cine creează viziunea pe care tinerii o au despre realitate? Media, limbajele tinerilor și transmiterea credinței" întâlnirea s-a desfășurat la Centrul Cultural al Fraților Barnabiți din Varșovia, la invitația ÎPS Slawoj Leszek Glódz, arhiepiscop de Varșovia-Praga.

Obiectivele întâlnirii au fost prezentate în prima zi a lucrărilor de către Mons. Peter Henrici, episcop auxiliar de Coira, președintele CEEM: analiza actualei culturi a media și încercarea de înțelegere a raportului dintre tineri și media, în tentativa de a trasa următoarele direcții de lucru ale Bisericii cu și pentru tineri.

În a doua zi a lucrărilor, arhiep. John P. Foley, președintele Consiliului Pontifical pentru Comunicațiile Sociale, a prezentat activitatea papei Ioan Paul al II-lea în domeniul comunicațiilor sociale, amintind în special scrisoarea apostolică "Dezvoltarea rapidă", accentuând ușurința lui de a folosi simboluri în relația sa cu oamenii. S-a discutat și despre pașii făcuți de actualul papă, Benedict al XVI-lea, în acest domeniu pastoral. Prof. Arturo Merayo, decanul Facultății de Comunicații Sociale a Universității Catolice din Sant'Antonio in Murcia (Spania), a prezentat chei de lectură a raportului dintre tineri și media. Au fost și trei mărturii ale unor tineri din Italia, Anglia și Polonia, despre cum folosesc ei mass-media, după care au luat cuvântul doi experți, care au precizat că Biserica nu trebuie să fie nici ingenuă, nici cinică față de mass-media. Trebuie găsită o cale de mijloc între o atitudine de "protejare" a copiilor față de media și premisa utopică, potrivit căreia tinerii ar fi pe deplin conștienți de modul în care ei folosesc media.

În penultima zi, trei producători din mass-media au vorbit despre "filozofia" care stă în spatele activității lor, amintind îndeosebi de respectul pentru copii și conștientizarea necesității de a le fi observat modul cum aceștia comunică între ei.

Duminica a fost dedicată unor prezentări din partea mai multor organisme catolice de comunicare care activează în Europa.

Dintre propuneri, deosebit interes prezintă: realizarea unei întâlniri cu agențiile de presă catolice, promovarea de stagii și schimburi între tinerii jurnaliști catolici și crearea unui grup permanent de reflecție între administratorii de situri din cadrul conferințelor episcopale.

S-a vorbit și despre legătura dintre presa religioasă și cea laică și despre influența agențiilor de presă asupra activității responsabililor de presă. La finalul întâlnirii au fost prezentate comunicări despre lucrările ComECE în lumina agendei Uniunii Europene și prezentarea Celei de-a III-a Adunări Ecumenice Europene (AEE3) care va culmina la Sibiu, în septembrie 2007.

În mesajul final, se spune că Biserica nu trebuie să se teamă de mass-media, iar episcopii din Europa au fost invitați să-i implice pe tineri în acțiunea pastorală, participând la organismele implicate în producții audio-video, muzicale, cinematografice etc.; să insereze comunicațiile sociale în pastorația Bisericii, investind în acest sens resurse umane și economice, pentru a educa publicul și a forma profesioniști; să propună acțiuni noi pentru organizarea de întâlniri cu tinerii, prin participarea la forumuri pe internet, lansarea unei campanii publicitare europene, crearea unui sit multilingvistic pe internet. Prin aceste acțiuni Biserica va fi mai bine vizibilă pentru tineri.

Următoarea întâlnire a responsabililor de presă va fi în Irlanda, în perioada 6-8 iulie 2006.

Ovidiu Bișog

* * *

"Tinerii se așteaptă să nu ne fie teamă de media: să mergem unde nu suntem așteptați, să intrăm în arenă când Biserica este chemată să intervină în dezbaterile din societate și să îi încurajăm pe cei care o fac. O Biserică absentă sau excesiv de complăcută nu va fi respectată nici de media, nici de tineri. Biserica trebuie să fie ea însăși" (Din mesajul final al adunării).

* * *

Consiliul Conferințelor Episcopale din Europa (CCEE) este alcătuit din toate conferințele episcopale europene, având actualmente 34 membri. Președinte este Mons. Amédée Grab, episcop de Coira; vicepreședinți sunt card. Josip Bozanic, arhiepiscop de Zagreb, și card. Cormac Murphy-O'Connor, arhiepiscop de Westminster. Secretar general al CCEE este Mons. Aldo Giordano. Sediul secretariatului este în localitatea San Gallo, Elveția.

Comisia Episcopală Europeană pentru Media (CEEM) este un organism legat de Consiliul Conferințelor Episcopale din Europa (CCEE). Este însărcinată cu urmărirea evoluției media la nivel european. Este organizată în șapte grupuri lingvistice, coordonate de un secretar, Mons. Peter Fleetwood. La fiecare patru ani, CEEM organizează o adunare plenară pentru media, la care participă toți episcopii responsabili pentru media din cadrul conferințelor episcopali din Europa. Actualul președinte al CEEM este Mons. Peter Henrici, episcop auxiliar de Coira (Elveția).


 

lecturi: 15.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat