Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

București: Reuniune ecumenică a episcopilor

Cea de-a 24-a reuniune ecumenică a episcopilor, prieteni ai Mișcării Focolarelor cu tema "Prezența celui înviat în mijlocul poporului său, centrul vieții bisericești și al mărturiei noastre comune", a început miercuri, 21 septembrie, la București și se va încheia în ziua de marți, 27 septembrie. Din Dieceza de Iași este prezent PS Petru Gherghel.

La Palatul Patriarhiei din București are loc reuniunea ecumenică a episcopilor în organizarea Mișcării Focolarelor, sub coordonarea card. Miloslav Vlk, arhiepiscop de Praga, la invitația patriarhului Teoctist și a Sfântului Sinod.

La lucrările reuniunii inaugurate în dimineața zilei de 21 septembrie de PF Teoctist, patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, participă 50 de episcopi din 19 țări reprezentând Biserica Ortodoxă, Biserica Catolică, Bisericile Evanghelico-Luterane, Comuniunea Anglicană și Biserica Metodistă. Patriarhul și-a exprimat bucuria de a fi gazdă îndemnând Bisericile să reflecteze asupra prezenței lui Cristos înviat în mijlocul poporului său.

La deschidere, un cuvânt de salut au adresat ES Jean-Claude Périsset, ÎPS Ioan Robu, ES cardinal Miloslav Vlk, reprezentanții marilor Biserici și a Bisericilor din România.

Cu ajutorul unui film documentar s-a rememorat întâlnirea care a avut loc anul trecut la Istanbul.

Duminică, 25 septembrie, cei prezenți la întrunire vor participa la ora 9.30 la o Liturghie ortodoxă oficiată la Patriarhie, iar luni, 26 septembrie, la 18.30, la o Liturghie romano-catolică oficiată în catedrala "Sf. Iosif" din București.

În Comunicatul de presă trimis de Serviciul de Informații al Mișcării Focolarelor se precizează că Biserica Ortodoxă este reprezentată de episcopi ai Patriarhatului Ecumenic de Constantinopol, ai Patriarhatelor de Antiohia și România, din Biserica Ortodoxă din Serbia, Cehia și Slovacia; sunt prezenți lideri ai Bisericii Siro-Ortodoxe din Serbia, din India și din Olanda; sunt reprezentate, de asemenea, Comuniunea Anglicană (Anglia și Italia), Bisericile Evanghelico-Luterane din Germania, Suedia, Norvegia, Marea Britanie, România și Statele Unite, Biserica Metodistă (Brazilia); participă 10 episcopi catolici din diferite țări.

Momentele centrale ale întâlnirii sunt mărturiile de comuniune fraternă oferite participanților de către episcopii din diferite continente.

Episcopii doresc să aprofundeze acest mister al lui Isus care se face prezent, așa cum a promis, acolo unde "doi sau trei sunt adunați în numele său", mister care să fie cale pentru comunicarea credinței în timpul prezent și pentru o mai amplă comuniune a Bisericii lui Cristos. Vor alterna deci aprofundări teologice și spirituale.

Întâlnirea cu viața monastică, liturgia și iconografia orientale, atât de puternic prezente în România, va fi un stimul și o îmbogățire și va favoriza o mai profundă comuniune cu Biserica Ortodoxă Română și cu celelalte Biserici prezente în această țară.

În același timp, episcopii proveniți din diferite continente vor putea să ofere mărturia lor de comuniune fraternă către acest popor care la strigătul "unitate, unitate" a știut să dea un impuls de neuitat pentru cauza unității creștinilor, când Ioan Paul al II-lea a vizitat România în 1999.

Ca de obicei, episcopii vor trăi împreună momente de rugăciune și vor asista la diferitele celebrări din mai multe Biserici. Nu vor lipsi dialogul și schimbul de experiențe care vor arăta acțiunea Celui înviat în viața cotidiană și în diferite medii.

Întâlnirea capătă semnificație și prin faptul că are loc într-o țară considerată, din mai multe motive, punte între Orient și Occident.

* * *

Mișcarea Focolarelor își are originea în experiența Evangheliei trăite de Chiara Lubich și de primul grup de persoane care au urmat-o în 1943 la Trento, Italia. Susținută și binecuvântată de cinci papi, ca și de conducătorii altor Biserici, s-a dezvoltat dincolo de orice previziune umană ajungând astăzi la peste 5 milioane de aderenți în întreaga lume. Spiritualitatea unității, izvorâtă din carisma dăruită de Dumnezeu Chiarei Lubich, bazată pe rugăciunea lui Isus: "Ca toți să fie una", pătrunde tot mai mult atât în viața eclezială cât și în diverse domenii ale societății și este împărtășită, de asemenea, de creștinii Bisericilor Ortodoxe, Anglicane, Luterane, Reformate etc. În ultimele decenii s-a intensificat dialogul cu credincioșii marilor religii și cu toți oamenii de bunăvoință dornici să colaboreze la realizarea unității familiei umane.


 

lecturi: 23.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat