Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Răducăneni: Bucuria de a fi împreună

Având tema "Bucuria de a fi împreună", în Parohia Răducăneni s-a desfășurat, în perioada 1-4 septembrie, un campus interparohial adresat tinerilor. Campusul a fost organizat de pr. Mihai Cucuteanu, parohul comunității, ajutat de pr. Cristian Burcă și de credincioșii din parohie.

Au fost zile de cunoaștere, meditație, dar și de relaxare, la care au participat aproximativ 160 de tineri din comunitățile Răducăneni, Horlești, Valea Mică, Tomești, Gheorghe Doja, Huși, Săveni.

Tema aleasă: "Bucuria de a fi împreună" a fost trăită cu intensitate și aprofundată alături de motoul biblic: "Veniți, voi singuri, la o parte, într-un loc ferit și vă odihniți puțin!" (Mc 6,31).

Deschiderea a avut loc joi, 1 septembrie, prin sfânta Liturghie celebrată de pr. Cornel Cadar, care a propus meditațiile. Prin meditațiile ținute, părintele a reușit să arate participanților expresivitatea imaginilor și faptul că ele reprezintă o fereastră spre cer, spre o frumusețe de nedescris și că, fără să ne dăm seama, au o strânsă legătură cu viața noastră. Vineri, 2 septembrie, prin celebra pictură a lui Leonardo da Vinci, Cina cea de taină, a fost transmisă tinerilor dorința de a participa mai des la masa lui Cristos. Pictura surprinde în concordanța cu personalitatea, caracterul și temperamentul fiecăruia. În momentele de meditație personală s-a învățat importanța tăcerii. Au urmat discuțiile în grupuri mici unde s-au exprimat gândurile și s-a mărturisit ce rezonanță au avut ideile picturii în sufletul fiecăruia. Pentru o mai bună înțelegere, s-au urmărit secvențe din filmul "Isus din Nazaret" care au dispus tinerii spre pregătirea adorației euharistice. Începând cu sfânta Liturghie de seara a fost alături și pr. Felix Roca, asistent spiritual diecezan.

Sâmbătă, imaginea aprofundată a fost o operă a lui Rembrandt: Întoarcerea fiului risipitor. A avut loc un exercițiu de cunoaștere interioară, fiecare identificându-se cu unul din personajele tabloului. Meditația personală s-a îndreptat către îndurarea lui Dumnezeu, iubirea lui infinită și spre Cristos care iartă. După-amiază, părintele Andrei Cociangă a vorbit tinerilor despre chemare spunându-le că: "Vocația voastră este acolo unde vă simțiți cu adevărați fericiți!" Părintele Isidor Mârț a împărtășit din activitatea sa ca misionar în Kenya, efortul, dar și bucuria care îl însoțesc pe tot timpul muncii sale. A răspuns la întrebările celor interesați trezind în sufletul lor curiozitate și entuziasm. Înaintea sfintei Liturghii a avut loc celebrarea penitențială, ținută de pr. Mihai Roca, în care s-a regăsit dorința de a avea o relație mai strânsă cu Dumnezeu, făcându-se un pas foarte important spre el prin Spovadă.

Duminica, meditația a avut în centru tabloul lui Caravaggio: Chemarea sfântului Matei, prin care a ieșit în evidență frumusețea de a fi chemat și de a întâlni privirea lui Isus. Și în această zi, pentru discuțiile în grupuri mici au existat întrebări provocatoare, care au ajutat tinerii să lucreze la sufletul lor și să și-l șlefuiască în funcție de dorința lui Dumnezeu. După meditație, pr. Felix Roca, a reamintit de cuvintele iubitului și regretatului nostru papa Ioan Paul al II-lea: "Nu vă temeți!" și a transmis printr-un program special, cu ajutorul unor imagini elocvente de la toate zilele mondiale ale tineretului și imnurile corespunzătoare, bucuria trăită alături de tinerii din lumea întreagă și în acest an la Köln. După-amiaza, au avut loc concluziile, moment în care participanții și-au exprimat gândurile cu care au plecat îmbogățiți spre casele lor. Ca mulțumire, pentru experiența trăită tinerii au pregătit cu însuflețire rugăciunile pentru adorația euharistică ce a urmat. Programul de divertisment a reușit să apropie participanții între ei, formându-se o adevărată comuniune.

Aceste zile rodnice s-au încheiat cu sfânta Liturghie, unde Cristos s-a făcut simțit prin "explozia" de tinerețe prezentă în Biserica sa. Ne-a onorat cu prezența și PS Aurel Percă, fiind asaltat cu aplauze de tinerii în mijlocul cărora se afla. Ne-am rugat pentru cei care au susținut financiar și material campusul: enoriașii binevoitori ai Parohiei Răducăneni.

După o mai bună cunoaștere a lui Cristos, a propriei persoane, și a celor din jurul lor, cei prezenți la campus au primit o misiune: de a transmite entuziasmul vieții și de a-i învăța pe ceilalți ce înseamnă "Bucuria de a fi împreună".

Maria Cata

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 1-4 septembrie: Răducăneni: Campus parohial.


 

lecturi: 16.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat