Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Tomești: Calea Crucii pe Dealul Crucii

O celebrare ecumenică deosebită a fost organizată pe Dealul Crucii din apropierea comunei Tomești, în ziua de ziua de 14 septembrie, zi în care Biserica Catolică și Biserica Ortodoxă sărbătoresc Înălțarea Sfintei Cruci.

La ora 17.00 mai mulți credincioși catolici din Tomești și din Dancu, la care s-au alăturat și credincioși ortodocși din Tomești s-au adunat în biserica catolică din Tomești, de unde s-a pornit în procesiune spre vârful dealului, unde, de mai bine de jumătate de an, străjuiește o cruce.

Parcurgând în spirit de credință drumul crucii, rugându-ne la fiecare din cele 14 stațiuni sau opriri care amintesc momente mai importante din traseul pe care Cristos l-a străbătut de la casa lui Pilat până pe Golgota, am oferit tot efortul și jertfa urcușului ca mulțumire că Domnul ne-a păzit anul acesta de prăpădul calamităților naturale care s-au abătut în țara noastră și nu numai.

Ne-am bucurat să-l știm alăturea de noi pe tot parcursul acestui drum al crucii pe cel dintâi cetățean și gospodar al comunei, domnul primar Ștefan Timofte, care, dincolo de a nu se afla pentru prima dată la o asemenea manifestare de credință, susține la modul concret proiectul de construire a unui monument al crucii Domnului, care să străjuiască Tomeștiul și pe timp de zi, și pe timp de noapte, dorindu-se a fi iluminată electric.

Pe vârful dealului, la poalele crucii Domnului, ne-am dat cu toții mâna și, într-un cuget și-o simțire, am recitat împreună rugăciunea domnească: Tatăl nostru. La sfârșit, domnul primar a fost amabil și ne-a adresat un scurt salut și un cuvânt de apreciere și de încurajare pentru continuarea și amplificarea acestor manifestări creștine. Ne-a îndemnat în același timp să-i stăm alături cu rugăciunea pentru a reuși în tot ceea ce și-a propus pentru binele material și spiritual al comunei.

Dorința noastră de a celebra sfânta Liturghie a Înălțării Sfintei Crucii sus pe vârful Dealului Crucii la umbra crucii nu ne-a fost îngăduită de invazia a zeci de roiuri de țânțari și alte gâze care ne agasau insuportabil. În aceste condiții am coborât cu toții și am încheiat sărbătoarea Înălțării Sfintei Cruci cu celebrarea sfintei Liturghii în biserica parohială din Tomești.

Pr. Pavel Chelaru


 

lecturi: 22.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat