Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 
Bacău: Școala și Biserica în sărbătoare

Rumoare. Glasuri mici sau pline de încredere. Zâmbete. Râsete. Tineri adunați în grupuri, povestind, gesticulând, îmbrăcați în aceleași culori, căci au hotărât să vină la un liceu care impune și prin uniformă. Toți în așteptare.

Deschiderea. Viața liceenilor și a dascălilor, este în egală măsură sub semnul deschiderii ca sărbătoare continuă. Pentru Liceul Teologic Romano-Catolic "Sf. Iosif" din Bacău deschiderea anului școlar este de fiecare dată nu doar un moment festiv anual, ci mai ales deschidere spre învățătură, cunoaștere, comunicare, împărtășire, într-un efort comun de luminare a întregii ființe. Deschidere spre Dumnezeu.

* * *

Și anul acesta, prima zi de școală la Liceul "Sf. Iosif" a însemnat parcurgerea unui ritual intrat deja în tradiție. Liceenii și noi, cadrele didactice, ne-am regăsit mai întâi în sălile de clasă. Elevii claselor a IX-a, "pufuleții" cum le spun cei mai mari, au făcut cunoștință cu profesorii lor diriginți și cu colegii. De emoții, nod în gât, întrebări, să nu mai vorbim! Apoi ne-am îndreptat cu toții spre Parohia "Sfânta Cruce" unde am participat la Liturghie. La concelebrare au fost prezenți Preasfințitul Aurel Percă, episcop auxiliar, părintele Petrică Sescu, economul Episcopiei Romano-Catolice de Iași, care are o legătură specială, de suflet cu liceul nostru, părintele director Anton Săboanu, părintele decan de Bacău, Isidor Dâscă, precum și preoții Mihai Percă, Cazimir Biur, Lucian Simon, Victor Solomon, Eduard Coșa, care predau la Liceul "Sf. Iosif" disciplinele de specialitate: catehism, Biblie și spiritualitate.

Prima lectură a avut în centru binecuvântarea pe care preoții din Vechiul Testament o rosteau asupra poporului și s-a legat în mod minunat de evanghelia zilei, de predica Preasfințitului Aurel Percă și de binecuvântarea pe care acesta a dat-o la sfârșitul slujbei, înainte de a declara anul școlar deschis.

În predica sa, Preasfințitul Aurel Percă a vorbit despre responsabilitatea pe care o au formatorii în inițierea și formarea tinerelor personalități, despre necesitatea unei creșteri intelectuale completată de cea umană și spirituală, numai așa asigurându-se o creștere în "vârstă, înțelepciune și har". Totodată a mulțumit cadrelor didactice pentru efortul constant și implicarea în formarea seminariștilor și elevilor liceului nostru, care se reflectă în ținuta lor morală, intelectuală și spirituală. Preasfințitul Aurel Percă a spus că trebuie să existe o apropiere între "catedră" și "bănci" la fel ca cea dintre altar și "băncile" în care stau credincioșii pentru a nu lăsa distanța să creeze bariere. Noi, ca profesori, avem o relație specială cu elevii, suntem împreună la toate momentele și activitățile deosebite din viața școlii și a Bisericii, dovadă fiind și participarea la Liturghia de deschidere din acest an: profesori și elevi citind cele două lecturi, închinând darurile...

Un moment emoționant a fost și cel în care părintele director Anton Săboanu a anunțat plecarea părintelui Cazimir Biur din liceul nostru prin numirea acestuia ca preot paroh la Valea Mare. Aplauzele generoase au arătat faptul că, în ciuda felului său de a fi aparent aspru, vijelios uneori, părintele Cazimir este respectat, iubit, prețuit pentru tot ce a realizat în opt ani cât a stat în mijlocul nostru.

* * *

În cuvântul său, insistând pe importanța pe care o are liceul nostru de filieră vocațională în formarea seminariștilor și elevilor, părintele director Anton Săboanu a amintit cuvântul Scripturii: "Înțelepciunea vine de la Dumnezeu". Minunată școală cea care își ia lumina de învățătură din lumina de învățătură a Bisericii chemând binecuvântarea Sfântului Duh pentru învățătorii și învățăceii săi care își dau pacea chiar din prima zi a anului școlar! Minunată școală cea care leagă de credință momentele sale importante, cerând binecuvântare și pentru actul didactic. Astfel, deschiderea anului școlar devine în egală măsură sărbătoare pentru școală și pentru Biserică.

Noi, dascălii, avem o meserie binecuvântată. Mulțumim! Pentru bucuria de a lucra cu elevi motivați, dornici să se informeze și să se formeze nu numai ca oameni sociali netrunchiați, ci și ca ființe bineplăcute lui Dumnezeu. Pentru privilegiul de fi în permanent contact cu tineri plini de viață, deschiși spre nou, care ne ajută să fim utili și să ne păstrăm tinerețea sufletului și spiritului. Pentru stilul elegant de comunicare din liceul nostru, atmosfera plăcută și dialogul ecumenic dintre preoți, profesori - majoritatea ortodocși -, și elevi.

Știm că toate lucrurile bune și de folos vin de la Dumnezeu, dar și că Dumnezeu lucrează prin oameni. De aceea ne străduim să fim învățători în sensul înalt și profund creștin al cuvântului, primind și răspândind lumina.

Prof. Daniela Floareș

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 12 septembrie: Bacău: Școala și Biserica în sărbătoare.
 


lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat