Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 
Roman: La început de an școlar

Tinerii și copiii din Parohia Roman "Sfânta Tereza a Pruncului Isus", împreună cu întreaga comunitate s-au rugat la început de an școlar, în cadrul sfintelor Liturghii, pentru ca harul lui Dumnezeu să coboare asupra lor și pentru ca Euharistia să le fie hrană spirituală și izvor de tărie.

Orice început reprezintă o bucurie. Începutul anului școlar reprezintă și el un motiv de bucurie și speranță. În numeroase parohii se face o Liturghie specială în care toți se roagă pentru noul an școlar. Fiecare zi și fiecare lecție adaugă ceva la creșterea noastră în înțelepciune și har în fața lui Dumnezeu și a oamenilor.

Împreună cu tinerii și copiii din Parohia Roman "Sfânta Tereza a Pruncului Isus" s-au rugat și profesorii lor. Doamna profesoară de religie Mariana Sofronie a adresat un cuvânt de încurajare tinerilor: "Începe un nou an școlar și ne cuprinde, ca de fiecare dată, noi emoții și temeri, păreri de rău pentru vara care s-a scurs prea repede, vinovății pentru zilele când gândeam: "M-am plictisit de vacanță, vreau la școală!" și nerăbdare... "încă un an, cu cine voi sta în bancă? Aș vrea să revăd colegi, sau poate un coleg, o colegă cu predilecție".

Ne înspăimântă noile manuale și evaluăm repede noii profesori, tânjim după orele de somn de dimineață și mai profităm încă de timpul liber. Așa începe un nou an școlar, dar mai persistă uneori o întrebare: "Ce nevoie avem de școală" Acum... depinde cine întreabă și cine răspunde.

Școala îmbogățește omul, descoperă vocații, dă modele, deschide orizonturi, dar școala nu trebuie să formeze copilul, tânărul, doar în planul cunoașterii, al științei, ci și în planul valorilor umane, al vieții ca dar, al autenticității în planul trăirii. Între a fi deștept și a fi înțelept este o mare diferență. Sfântul Paul, în Scrisoarea către Corinteni ne spune: "De-aș cunoaște toate limbile oamenilor și ale îngerilor, ...de-aș cunoaște toate tainele și toată știința dacă nu am dragoste nimic nu sunt".

Astăzi, încet-încet, devenim victimele noțiunii "de a avea" și nu "de a fi". Noi spre ce tindem? Cine suntem și cine vom fi peste 10 ani? Și dacă nu vor exista acești 10 ani pentru noi unde vom merge în veșnicie? În rai, în purgator ...și dacă nici acolo? Ce temeri ne apasă sufletul? Ce ne chinuie conștiința?

Toți părinții ar vrea să aibă un copil olimpic, campion, dar lumea are nevoie de sfinți. Dragi oameni maturi, nu-i credeți pe copii voștri făpturi ideale, căci noi nu suntem, și nu putem să le cerem cont pentru neîmplinirile noastre. Viața e o realitate între iubirea divină și iubirea umană ce face din fiecare dintre noi un dar, o valoare, o unicitate. Astfel, este esențial ca în cadrul formării educaționale să fie inserată educația la iubire, la viață, la respectul de sine și de aproapele, ca în noi să poată transpare chipul lui Cristos. Educația ne conduce spre o evoluție umană, o maturizare a capacității de a decide. În această lume care promovează cultura morții și manipulează prin cuvinte și imagini, e necesar a reflecta asupra asumării unei mentalități critice a culturii. Se vorbește de violență, crimă, sexualitate, de durere, de accidente și calamități... Moartea a devenit o banalitate. Educația trebuie să fie pentru viață și iubire. Acest lucru este important pentru formarea oricărei persoane și își pune amprenta asupra viitorului ei.

Papa Ioan Paul al II-lea le spunea tinerilor: "Voi sunteți viitorul de mâine, voi sunteți cei ce vor conduce lumea. Scoateți din inimile voastră idolii falși și lăsați îngerii să cânte. Nu vă fie teamă! Puterea crucii și a învierii lui Isus este mai mare decât orice lucru de care ar putea sau ar trebui să ne fie teamă!" Iar Sfântul Părinte Benedict al XVI-lea, la întâlnirea de la Köln a spus: "Știu că voi, tinerii, aspirați la lucruri mari, că doriți să vă implicați în construirea unei lumi mai bune. Demonstrați acest lucru oamenilor, demonstrați acest lucru lumii care așteaptă tocmai această mărturie!" Formare trebuie să se facă pe plan complex. Astfel, e important de a fi preocupați a ne educa și a recunoaște valorile vieții.

Într-un interviu, un artist concludea: "Tinerii de azi fac parte dintr-o generație comodă". Așa să fie? Eu aș apune că trăim o perioadă care ne dezorientează. Nu mai știm ce e bine și ce e rău, avem false valori și false modele.

Cred că e providențial fixat începutul anului școlar în sărbătoarea Sfintei Maria și aproape de Înălțarea Sfintei Cruci. Sfânta Maria ne invită să punem crucea în viața noastră, în familiile noastre. Crucea nu e un instrument de acuzare, de judecată, ci e cale de mântuire, e mijloc de iluminare, de curățire, și toate acestea în acest binecuvântat an al Euharistiei.

Dragi tineri, trăiți Liturghia, îndrăgostiți-vă de Euharistie, dați mărturie de credința voastră, fiți sfinți ai timpurilor voastre. Credința e rezultatul întâlnirii cu Dumnezeu.

O Isuse, trimite asupra noastră Spiritul tău Sfânt! Fă să învățăm să te iubim mai mult, să punem Euharistia pe primul loc, să te punem pe tine pe primul loc în viața noastră și toate celelalte vor fi un preaplin. Sfântă Marie, însoțește-ne cu binecuvântarea ta maternă. Amin.

Mult succes!"

Tinerii și copii s-au implicat activ în momentele liturgice, proclamând lecturile, citind intențiile de la rugăciunea credincioșilor și prezentând daruri.

Maria Lungu
 


lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat