Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 
Iași: Întâlnirea comisiei pentru redactarea cărții Sinodului

În vederea redactării cărții Sinodului Diecezei de Iași s-au întrunit la Iași, la sediul episcopiei, membrii comisiei pentru redactarea cărții Sinodului. Întâlnirea de lucru a avut loc joi, 1 septembrie, sub coordonarea PS Aurel Percă. S-a stabilit o schemă de lucru și s-au împărțit temele analizate în cadrul Sinodului.

La întâlnirea de lucru au participat: PS Aurel Percă, pr. Mihai Pătrașcu, pr. Viliu Dancă, pr. Ștefan Lupu, pr. Cornel Cadar și pr. Pavel Chelaru.

Fiecare temă analizată în cadrul Sinodului, ținându-se cont de luările de cuvânt și de propunerile făcute în timpul discuțiilor, trebuie să fie prezentată după următoarea schemă: Baze teologice, Orientări generale, directive și norme. La temele analizate vor lucra după cum urmează:

- pr. Ștefan Lupu: Introducere generală;

- pr. Mihai Patrașcu: Căsătoria și familia creștină: chemare și misiune; Structurile ecleziale diecezane; Instrumente în slujba pastorației: bunurile economice și administrarea lor;

- pr. Viliu Dancă: Vocațiile la preoție și viața consacrată; Preoții și persoanele consacrate în slujirea diecezei; Instruirea și educația catolică în școală; Ecumenismul și dialogul ecumenic; Misiunea "ad gentes" și colaborarea între Biserici;

- pr. Cornel Cadar: Transmiterea credinței: evanghelizarea și catehizarea; Pastorația copiilor, a tinerilor și a adulților; Prezența laicilor în Biserică și în societate; Biserica și mass-media;

- pr. Pavel Chelaru: Liturgia și viața creștină: sacramentele în viața creștină; Activitatea social-caritativă a Bisericii locale; Grija Bisericii față de categorii speciale de credincioși; Emigrații și probleme pastorale.

Următoarea întâlnire va avea loc la finalul lunii septembrie. Până la 31 octombrie temele vor fi finalizate în așa fel încât până la 8 decembrie cartea Sinodului să poată fi tipărită.

* * *

Unul dintre cele mai importante evenimente care a marcat viața Diecezei de Iași în ultimi ani a fost a fost Sinodului diecezan (2001-2004). Având ca moto cuvintele: Duc in altum (Înaintează în larg!), Sinodul s-a încheiat oficial la 8 decembrie 2004.

Încheindu-se lucrările adunării sinodale, toate textele propuse spre votare cu amendamentele aduse în timpul discuțiilor, cuprinse în "Actele Sinodului diecezan", i-au fost înmânate păstorului diecezei în timpul celebrării solemne a sfintei Liturghii din ziua de 8 decembrie 2004. În aceeași zi, PS Petru Gherghel a numit comisia episcopală cu misiunea de a elabora cartea Sinodului Diecezei de Iași pentru ca forma finală a acestor acte să devină normă pentru activitatea pastorală a Diecezei de Iași.

Pr. Cornel Cadar
 


lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat