Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 
Valea Mare: Profesiune perpetuă și binecuvântare de casă

Surorile Franciscane Misionare de Assisi de la Valea Mare (jud. Bacău) au avut duminică, 4 septembrie, o dublă sărbătoare: binecuvântarea casei nou-consolidate și profesiunea perpetuă a cinci surori: sr. Lucica Sascău din Luizi-Călugăra (BC), sr. Ana Vereș din Luizi-Călugăra (BC), sr. Elena Enășcuț din Săbăoani (NT), sr. Maria Dâscă din Iugani (IȘ), sr. Daniela Chicet din Bălțați (IȘ).

Au fost prezenți: PS Anton Coșa, episcop de Chișinău, pr. Ioan Ciuraru, provincialul Provinciei Franciscane "Sf. Iosif" din Moldova, pr. Viorel Ababei, fost paroh de Valea Mare, sr. Maria Porundi, responsabila Viceprovinciei Surorilor Franciscane Misionare de Assisi în România, sr. Elisabeta Mircsov, responsabila surorilor junioare, sr. Clara Coceangă, responsabila casei din Valea Mare, primarul comunei Faraoani, Francisc Solomon, un număr deosebit de mare de surori franciscane și din alte congregații, preoți, frați franciscani, familiile candidatelor, precum și un mare număr de credincioși.

Sărbătoarea a început cu jumătatea de oră înainte de ora 11.00 la casa Surorilor Franciscane Misionare de Assisi din Valea Mare. Aici, pr. Ioan Ciuraru, sr. Maria Porundi, celelalte surori prezente, preoții și frații franciscani l-au întâmpinat pe PS Anton Coșa, care a binecuvântat casa nou-consolidată, după care întregul eveniment s-a mutat la biserica din comunitate.
Aici, la 11.00 a avut loc sfânta Liturghie în cadrul căreia cele cinci surori au spus, după modelul sfintei Fecioare Maria și al sfântului Francisc "da-ul" lor definitiv lui Dumnezeu.

Sfânta Liturghie a fost prezidată de PS Anton Coșa. În cuvântul său de deschidere episcopul Anton Coșa adus surorilor prezente un salut și un gând de prețuire din partea PS Petru Gherghel, episcop de Iași, precum și din partea PS Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași.

După predică a urmat ritualul profesiunii perpetue în cadrul căruia surorile candidate au răspuns rând pe rând întrebărilor puse de Preasfințitul. După cântarea Litaniei tuturor sfinților, fiecare soră a depus personal în mâinile sr. Maria Porundi profesiunea perpetuă, după care, pe masa altarului a întărit-o prin semnătură proprie.

După acest rit, Preasfințitul s-a rugat asupra surorilor binecuvântându-le, urmând ca printr-o îmbrățișare de pace din partea surorilor prezente, surorile care au făcut voturile perpetue să fie primite în mod simbolic în institut.

A urmat Ofertoriul, după care sfânta Liturghie a continuat în mod obișnuit. La sfârșit una dintre surori a adus mulțumire lui Dumnezeu și celor prezenți pentru că au participat la bucuria sărbătorii lor.

După sfânta Liturghie, surorile i-au invitat pe toți cei prezenți la o agapă frățească după care aspirantele, postulantele și novicele au pregătit un program artistic religios.

Sărbătoarea din această zi vine să completeze numărul surorilor care și-au consacrat definitiv viața slujirii lui Dumnezeu și aproapelui, Surorile Franciscane Misionare de Assisi ocupându-se în mod deosebit de copiii cu nevoi speciale: infestați cu virusul HIV, orfani, bolnavi, săraci.

Va rămâne ca mica rugăciune scrisă pe broșura care a însoțit sfânta Liturghie: "Doamne, mă dăruiesc ție așa cum florile dăruiesc parfumul lor; în tăcere, simplu, natural. Nu vreau nimic, vreau numai ceea ce vrei tu" să fie o concretizare permanentă a "da-ului" pe care l-au spus surorile, iar casa binecuvântată să fie un loc al bucuriei al comuniunii și al păcii, daruri de care s-a bucurat atât de mult seraficul părinte Francisc.

Sr. Clara Cociangă SFMA

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 4 septembrie: Valea Mare: Profesiune perpetuă și binecuvântare de casă .
 


lecturi: 18.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat