Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Pârâul Rece: Exerciții spirituale

Pentru tinerele care se pregătesc să intre în postulandat, respectiv în noviciat, în cadrul Congregației Surorilor Franciscane Misionare de Assisi, în perioada 28 august - 1 septembrie, la Pârâul Rece, jud. Brașov, au fost organizate trei zile de exerciții spirituale. Meditațiile au fost propuse de pr. Felician Tiba.

Momentul de har a fost deschis duminică seara printr-o invitație specială: "Vă invit să vă simțiți libere! Va trebui să descoperim aici bucuria că Dumnezeu are primul loc în viața noastră". Fiecare zi a avut o temă specială, pe lângă tema generală a exercițiilor: "Dumnezeu are primul loc".

Prima zi: "Încrederea". Tema a fost propusă cu ajutorul pildei grăuntelui de muștar. Un mic punctuleț, care, cu eforturi, cu sacrificii, crește un copac atât de mare, încât păsările cerului își fac cuib în el, iar drumețul ostenit se odihnește la umbra ramurilor lui. O aluzie cum nu se putea mai bine la începutul aventurii vieții noastre. Am fost un mic punct, apoi două, apoi patru, apoi opt, până când am ajuns un om, un fiu, o fiică a lui Dumnezeu, invitați la a crește în continuare în viața fizică, în viața harului, până acolo încât aproapele nostru să găsească în noi un sprijin, o mângâiere, să-l găsească pe Dumnezeu.

A urmat a doua zi: "Timp acordat pentru a sta cu Isus". Dimineața a început cu o provocare: "Vreți oare să plecați și voi? La cine să mergem, Doamne, tu ai cuvintele vieții veșnice!" Și am optat să rămânem cu Isus chiar dacă în meditația de după-amiază ni s-a arătat încă o dată cât de slabi putem fi: "N-ați putut veghea nici măcar un ceas cu mine?" Așa a mai trecut o zi, o zi în care din nou am descoperit cât de important este să dăm din timpul "așa-zis al nostru" lui Dumnezeu.

A treia zi: "Chemarea și răspunsul". A fost ziua provocării directe, a ultimului asalt înaintea unui "da" pe care tinerele urmează să-l dea pentru o nouă etapă a răspunsului lor: postulandatul și noviciatul.

De dimineață s-a reflectat asupra chemării profetului Isaia. Și el a răspuns cu greutate, și el s-a confruntat cu nesiguranța, cu teama sau poate cu umilința că era prea mare demnitatea de a merge în numele Domnului. El a acceptat totuși să meargă, și-a dat chiar și viața ca martir pentru Domnul. Maria, și ea, în meditația de după-amiază, ne-a amintit că în slujire ne-a luat-o înainte. Ea a fost cea care l-a slujit în mod direct pe Fiul lui Dumnezeu, ea e cea care, prin exemplul ei, ne inspiră să-l slujim acum pe Fiul ei în aproapele nostru, după regula sfântului Francisc și după inspirația fondatorilor noștri: părintele Giuseppe Antonio Marcheselli și sora Angela Del Giglio.

În condițiile de astăzi, când din ce în ce mai puține tinere aleg să-și consacre viața lui Dumnezeu prin intermediul unei anumite carisme, tinerele care au făcut o ultimă verificare în vederea pasului important pentru răspunsul lor, respectiv postulandatul și noviciatul, dau mărturie că Biserica se poate baza în continuare pe aportul lor. La rândul lor, sunt o invitație pentru alte și alte tinere încă în căutarea unui drum concret de slujire.

Sr. Veronica Balint, SFMA
 


lecturi: 18.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat