Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Ziua Mondială a Tineretului: Adorația devine comuniune

Cronica unui eveniment de neuitat și de aprofundat

În luna august din 2004, papa Ioan Paul al II-lea în mesajul său pentru Cea de a XX-a Zi Mondială a Tineretului îi invita pe tinerii din lumea întreagă să fie adoratori ai unicului Dumnezeu, recunoscându-i primatul în viața lor. "Am venit să ne închinăm lui" (Mt 2,2) a fost tema aleasă să îi conducă pe tineri la Köln unde în jurul papei să îl adore pe Cristos și să îi demonstreze afecțiunea plină de recunoștință. Papa Ioan Paul al II-lea i-a invitat pe tineri la Köln, papa Benedict al XVI-lea i-a primit și așa s-a deschis Ziua Mondială a Tineretului cu doi papi la invitația cărora au răspuns peste 800 de mii de tineri, după alte surse chiar 1 milion.

Zilele de întâlnire în diecezele germane - angajare pentru o lume mai solidară

Drumul spre Köln a fost pregătit de zilele de întâlnire din diecezele germane. Inițiativa a pus în mișcare 27 dieceze care au încercat să ofere celor 120.000 de tineri proveniți din 152 de țări posibilitatea să cunoască mai bine Germania prin intermediul unui program variat în care s-au îmbinat cultura, sărbătoarea și reflecția. Specială a fost ziua de angajare socială în care s-au desfășurat peste 4.000 de proiecte de solidaritate care au avut ca scop să conștientizeze că toate popoarele lumii sunt responsabile de mersul omenirii și depind unele de altele în ceea ce privește solidaritatea.

Deschiderea oficială a Zilei Mondiale a Tineretului - start spre adorație și comuniune

În ziua de 16 august toți tinerii s-au îndreptat spre Köln, Bonn sau Düsseldorf. În premieră absolută Liturghia de deschidere și toate momentele de rugăciune, muzică și spectacol s-au desfășurat în trei locuri diferite. La Köln, Liturghia de deschidere a fost prezidată de card. Joachim Meisner, arhiepiscop de Köln, la Bonn celebrarea a fost prezidată de Mons. Franz Josef Bode, episcop de Osnabrück, iar la Düsseldorf tinerii au fost întâmpinați de card. Karl Lehman, episcop de Mainz. Celebrările de deschidere au fost urmate de "Welcome! Festival", un spectacol muzical de bun venit oferit tuturor tinerilor prezenți.

Zilele de cateheze - apropiere de Cristos, de Biserică și de papa

Zilele de 17, 18 și 19 august au fost dedicate catehezelor, Liturghiilor în limbile naționale și pelerinajului la catedrala din Köln. Tinerii au reușit să treacă repede de la manifestările de exuberanță la momentele de tăcere și rugăciune și să se apropie de sacramentul Spovezii.

Pelerinul cel mai așteptat, papa Benedict al XVI-lea a ajuns în ziua de 18 august. Primul moment în care papa Benedict al XVI-lea i-a salutat pe tineri a fost atunci când și-a început pelerinajul spre catedrala din Köln parcurgând cu un vaporaș zece kilometri pe Rin însoțit de o numeroasă delegație de tineri și de alte cinci vaporașe ce reprezentau cele cinci continente. La această primă întâlnire papa i-a îndemnat pe tineri să îi lase lui Cristos dreptul să le vorbească, să îi permită să le lumineze mintea și să le atingă inima cu harul său. Această zi nu a fost lipsită și de evenimente "neprotocolare": imediat ce papa a pus piciorul pe scara avionului ce l-a purtat pe aeroportul din Köln, vântul i-a zburat "papalina", iar după-amiază același vânt puternic a lovit și crucea care a însoțit de 20 de ani Ziua Mondială a Tineretului, rupându-i brațul drept spre consternarea tuturor celor prezenți și jena organizatorilor.

În atmosfera Zilei Mondiale a Tineretului, Benedict al XVI-lea a realizat gesturi concrete de apropiere și de respect față de evrei și alți creștini. În ziua de 19 august după vizita la președintele Statului German, papa a vizitat sinagoga din Köln, unde s-a întreținut cu comunitatea evreilor. În după-amiaza aceleași zile papa s-a întâlnit cu două mii de seminariști pe care i-a îndemnat să răspundă la darul gratuit al lui Cristos cu totala dăruire de sine. Seara, Benedict al XVI-lea i-a întâlnit pe reprezentanții a peste 30 de confesiuni creștine reafirmând una din prioritățile pontificatului său: recuperarea deplinei și vizibilei unități a creștinilor.

În timp ce papa își desfășura programul său intens, tinerii trăiau din plin experiența comuniunii și a bucuriei de a fi prieteni a lui Cristos, încheind ziua cu Calea crucii.

Vigilia de pe Marienfeld - invitație la sfințenie

Sâmbătă, 20 august, papa a primit în audiență autoritățile politice germane și, ulterior, reprezentanții câtorva comunități musulmane. Acestora papa le-a cerut o comună angajare pentru a extirpa orice violență deoarece viața omului este sacră atât pentru creștini cât și pentru musulmani.

În acest timp toți tinerii se îndreptau spre Marienfeld, un mare câmp unde în urmă cu 500 de ani era prezentă o mănăstire și un sanctuar dedicat sfintei Fecioare Maria, locul unde avea să fie celebrată Vigilia și Liturghia de încheiere.

Pe Marienfeld tinerii și-au ocupat locul în așteptarea Vigiliei și a papei. Imaginea este impresionantă, întreg câmpul a devenit un puzzle plin de culori: oameni, steaguri, inscripții, imagini, monitoare etc. Trecerea papei a declanșat entuziasmul tinerilor care încearcă să fie cât mai aproape de locul pe unde trece pentru a-l saluta. Papa răspunde zâmbind și salutând continuu. Ajuns pe colina unde este altarul se oprește în fața crucii și se roagă în tăcere, după care binecuvântează un clopot în amintirea papei Ioan Paul al II-lea. Vigilia continuă cu alte două momente: cel al luminii și cel al adorației. După proclamarea Evangheliei este adusă icoana sfintei Fecioare Maria care împreună cu crucea a însoțit toate Zilele Mondiale ale Tineretului. Discursul Sfântului Părinte este clar și exprimă dragostea sa față de tineri. "Doar de la sfinți, doar de la Dumnezeu vine adevărata revoluție, schimbarea decisivă a lumii" - spune hotărât papa oferind exemplul sfinților care nu s-au gândit doar la propria fericire, dar au dorit să se dăruiască deoarece au fost atinși de lumina lui Cristos. Tinerii au fost invitați să facă la fel și să nu îi urmeze pe cei care predică ură și exercită violența în numele lui Dumnezeu. Papa Benedict al XVI-lea a respins în mod clar ideologiile și totalitarismul deoarece "nu ideologiile salvează lumea, ci doar rugăciunea către Dumnezeul cel viu".

Ultimul moment al vigiliei, și acesta ca o noutate, a fost cel al adorației euharistice, care a dorit să reafirme semnificația Zilelor Mondiale a Tinerilor.

Liturghia de încheiere - "Să ne trăim viețile ca adevărați adoratori ai lui Dumnezeu!"

În anul dedicat Euharistiei Liturghia de încheiere a devenit o ocazie potrivită pentru a retrezi în tineri importanța Euharistiei. "Dumnezeu este în noi, iar noi suntem în el" - spune papa la predică - "dinamicitatea sa ne pătrunde și de la noi vrea să se propage la alții și să se extindă la lumea întreagă, pentru ca iubirea sa să devină cu adevărat măsura dominantă a lumii". Dar iubirea adevărată nu poate să inunde lumea dacă nu izvorăște din adorație. Papa își continuă predica explicând într-un mod deosebit ce înseamnă adorație: "Cuvântul grec este proskynesis. El se referă la gestul supunerii, al recunoașterii lui Dumnezeu ca fiind adevărata noastră măsură, a cărui normă acceptăm să o urmăm... Cuvântul latinesc pentru adorație este ad-oratio - contact gură la gură, sărut, îmbrățișare și deci în fond iubire. Supunerea devine uniune, pentru că acela căruia ne supunem este iubire. Astfel supunerea primește sens, pentru că nu ne impune nimic din exterior, ci ne eliberează în conformitate cu adevărul intim al ființei noastre. "Din comuniunea cu Cristos se naște și conștiința propriei misiuni deoarece - continuă Sfântul Părinte - "...nu ne vom mai mulțumi să trăim preocupați doar de noi înșine, ci vom vedea unde și cum este nevoie de noi". Papa a încheiat predica sa cu o frază care este o adevărată provocare: "Știu că voi, ca tineri, aspirați la lucruri mari, că doriți să vă implicați în construirea unei lumi mai bune. Demonstrați acest lucru oamenilor, demonstrați-l lumii, care așteaptă tocmai această mărturie din partea discipolilor lui Isus Cristos și care, mai ales prin intermediul iubirii voastre, va putea descoperi steaua pe care noi o urmăm".

Ziua Mondială a Tineretului 2008 la Sydney - Australia

După un moment simbolic în care elementele logoului au fost prezentate de către tineri din cele cinci continente și după rugăciunea Angelus, papa a anunțat: "Următoarea întâlnire mondială a tineretului va avea loc la Sydney, în Australia, în 2008. Încredințăm grijii materne și atente a sfintei Fecioare Maria drumul viitor al tinerilor din lumea întreagă".

În programul prezentat Consiliului Pontifical pentru Laici de către card. George Pell, arhiepiscop de Sydney, pentru ediția din 2008 a Zilei Mondiale a Tineretului a fost propusă perioada 15-20 iulie cu tema: "Ia-ți crucea și urmează-mă" (Mt 10,38).

Momentele intense de rugăciune, cunoaștere, sărbătoare s-au născut din dorința comună de a-l adora pe Cristos. Această dorință puternică s-a observat pe chipurile sutelor de mii de tineri veniți la Köln pentru a-l întâlni pe Cristos și pentru a descoperi adevărata frumusețe, valoare și fericire a propriei existențe. Astfel adorația față de Cristos s-a transformat în comuniune cu papa, episcopii, preoții și ceilalți tineri în speranța unei lumi mai bune. La fel, pelerinajul de adorație al Sfântului Părinte a devenit dorință de comuniune: cu tinerii, cu clerul, cu alte religii și cu alte confesiuni.

Aceasta a fost Ziua Mondială a Tineretului: adorația a devenit comuniune! O adorație și o comuniune care nu poate decât să continue!

Pr. Felix Roca

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 16-21 august: Tineri pelerini români la ZMT Köln.


 

lecturi: 27.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat