Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Ziua Mondială a Tineretului: "Pelerinajul nostru continuă"

"Venimus adorare eum, Emanuel!" - acesta a fost motoul care ne-a înflăcărat sufletul și ne-a coordonat întregul pelerinaj, de Ziua Mondială a Tineretului, în perioada 11-21 august. Asemenea magilor din Extremul Orient, am pornit spre Köln, călăuziți fiind de lumina stelei din Betleem, care a stat permanent în centrul pelerinajului nostru.

Organizat de Oficiul pentru Pastorația Tinerilor, Copiilor și Asociațiilor, coordonat de pr Felix Roca, grupul diecezan din care am făcut parte a trăit la Köln și în diecezele germane, zile de har și binecuvântări. Grupul a fost însoțit și de pr Paul Budău.

Pelerinajul a fost structurat în două părți. Mai întâi, perioada 11-15 august am trăit-o în Dieceza de Paderborn, într-un peisaj mirific de munte. Am fost cazați în localitățile Grafschaft, Latrop, Nordenau, Oberkirchen și Westfeld, dar programul l-am desfășuram în comun. Surorile borromite și tinerii germani au fost cei care ne-au coordonat toate activitățile din această perioadă. Astfel au fost momente spirituale profunde (sfinte Liturghii, rugăciune), dar și activități de cunoaștere a vieții religioase sociale și culturale a lumii locale. Amintesc ziua de 12 august când am participat la diferite proiecte sociale și de caritate din regiune, dar și ziua de 13 august, când la Paderborn, dând mâna cu ceilalți tineri, unindu-ne în rugăciune și cânt, am realizat un lanț uman, simbol al păcii și al unității. Au fost zile frumoase de cunoaștere a realității locale germane. Am descoperit oameni calzi, ospitalieri și prietenoși, dar și o cultură bogată și diversă ce dă germanilor un spirit aparte.

Steaua călăuzitoare nu se oprește însă aici... Cea de-a doua parte a pelerinajului, 15-21 august, am trăit-o în jurul Kölnului, având în centru programul întâlnirilor cu Sfântul Părinte papa Benedict. Grupul nostru a fost cazat în familii, în Parohia "San Martin" din Düsseldorf. Dintre activitățile pe care le-am desfășurat în această perioadă enumăr: catehezele în limba română susținute de PS Virgil Bercea și PS Cornel Damian, pelerinajul grupului nostru din 16 august la Domul din Köln, liturghia de deschidere celebrată în arena din Köln, întâmpinarea Sfântului Părinte, vizitarea unor muzee germane, diversele festivaluri ale tinereții etc.

Punctul culminat al aventurii noastre spirituale a fost însă întâlnirea cu Sfântul Părinte de pe imensul câmp din Marienfield. În noaptea de priveghere trăită sub cerul liber, ne-am unit în rugăciune cu papa Benedict al XVI-lea și cu peste un milion de tineri din întreaga lume, avându-l în centru pe Cristos euharisticul. Cântarea și rugăciunea au fost cele care ne-au făcut să depășim orice limită umană... L-am avut aproape cu toții și pe iubitul nostru papă Ioan Paul al II-lea. Nu de puține ori i-am aclamat numele și i-am simțit binecuvântarea... Sfânta Liturghie din 21 august celebrată de Sfântul Părinte Benedict al XVI-lea a fost cea care a încheiat pelerinajul nostru.

Ne-am îndreptat apoi cu toții spre casele noastre. Asemenea magilor, am făcut cale întoarsă pe un alt drum, cel al convertirii și al reconcilierii. Pelerinajul nostru în marea aventură a ZMT continuă...

Anca Lucaci

* * *

Ziua Mondială a Tineretului
Impresii

  • "Participând pentru prima dată la o întâlnire mondială a tinerilor este aproape imposibil să redau în cuvinte ceea ce am trăit. Ceea ce m-a marcat a fost ospitalitatea, amabilitatea și generozitatea tuturor persoanelor pe care le-am întâlnit. Nu avea importanță naționalitatea, condiția socială, culoarea, orientarea politică sau religioasă, important era scopul acestui pelerinaj: "Venimus adorare eum, Emanuel!". Având toți același scop, acela de a-l întâlni pe Cristos, precum cei trei magi care au venit de departe să-l adore, tot așa și noi, am parcurs un drum, unii mai lung, alții mai scurt, pentru a ne ruga împreună. Prin prezența noastră, a tinerilor, într-un număr atât de mare, am arătat că Dumnezeu face parte din viața noastră" (Monica și Mihai Antal, Faraoani).

  • "Cum să-i mulțumesc Domnului pentru tot binele pe care mi l-a făcut? Mă cuprinde o mare bucurie când mă gândesc că am ieșit din țară pentru prima dată, având cel mai nobil scop: acela de a-l adora pe Cristos! În plan spiritual, pot spune că cel mai mult mi-au plăcut sfintele Liturghii, pe care le-am trăit mai intens ca niciodată, alături de tinerii lumii. Ceea ce m-a mai impresionat în mod profund a fost și faptul că l-am văzut îndeaproape pe Sfântul Părinte. În ceea ce privește partea turistică mi-au plăcut domurile din Viena, Paderborn și Köln, dar în mod cu totul deosebit, mi-a plăcut Rinul, de care de-a dreptul m-am îndrăgostit...!" (Maricica Dumea, Pildești).

  • "ZMT... zile de har și rugăciune... Am experimentat ce înseamnă să te rogi, să muncești (mă gândesc aici la ziua socială) și nu în ultimul rând să te distrezi alături de tineri pe care nu i-ai întâlnit niciodată. Deși nu vorbeam aceeași limbă și aveam obiceiuri diferite, ne-am înțeles prin limbajul iubirii. Am învățat ce este toleranța și am simțit cu toții bucuria aceleiași sărbători: adorarea lui Cristos. Punctul culminant al acestor zile au fost noaptea de priveghere și sfânta Liturghie celebrată de Sfântul Părinte la Marienfield. Acestea m-au făcut să mă conving de un lucru extraordinar: într-adevăr, Dumnezeu ne iubește!" (Cristina Cobzaru, Roman).

  • "Pentru mine ZMT a însemnat momente de întâlnire cu Cristos. În acest pelerinaj am găsit răspunsuri la întrebările care mă frământau. Am găsit și oameni cu obiceiuri și mentalități diferite care m-au ajutat să-mi înving cel mai mare dușman al meu: timiditatea. A fost o experiență de neuitat!" (Iuliana Toma, Gherăești).

  • "Am venit să ne închinăm lui... Asemenea magilor, am dorit și noi, tinerii din Dieceza de Iași, să pornim într-o călătorie lungă spre Köln, pentru a-i aduce lui Cristos darurile cele mai frumoase: aurul tinereții noastre, smirna bucuriei de a fi împreună și tămâia sfințeniei momentului. Mi-au plăcut în mod cu totul deosebit frumusețea rugăciunilor și a cântecelor prin care l-am adorat pe Cristos. Acest pelerinaj s-a bucurat de marea intervenție a divinității, în sensul că, deși eram foarte diferiți, am reușit să distrugem barierele pământești, realizând un ocean de suflete care îl adoră pe Domnul" (Iulia, Liceul Catolic "Sfântul Iosif").

  • "Fără acest pelerinaj poate că multele mele întrebări nu-și aflau răspunsurile. Am înțeles că sunt o tânără care are nevoie de Dumnezeu și am simțit cum el ne iubește pe fiecare, indiferent de locul în care trăim. Acum sunt entuziasmată și mi se pare ușor "să mă întorc pe un alt drum". Nu vreau totuși să renunț în fața dificultăților, pentru că simt nevoia să fiu rezultatul concret a tot ceea ce am trăit în aceste zile de har" (Iudita, Nicorești).

  • "După părerea mea, ZMT este ziua mondială a celor care se simt tineri. Am rămas impresionat când am văzut și oameni de vârsta a treia chiar, care participau alături de tinerii lumii cu aceeași bucurie și energie. A fost o experiență deosebită pe care vreau să o repet, sper, și la Sidney, în 2008!" (Andrei Petruț, Târgu Frumos).

  • "Prin tema ZMT, Am venit să ne închinăm lui, am înțeles că putem să-l adorăm pe Cristos prin rugăciune, muncă, muzică, dans, în zilele bune și mai puțin bune ale vieții și în orice colț al pământului. A fost prima mea ieșire din țară. Sper ca acest pelerinaj să fie urmat și de altele... Sunt fericită că am parcurs acest pelerinaj cu grupul diecezan, alături de care am trăit momente de bucurie de neuitat. Mi-au plăcut mult zilele când noi, tinerii din dieceză, ne-am rugat pe Marienfield cu tinerii din lumea întreagă. Mulțumesc Domnului pentru acest pelerinaj, iar în rugăciunile mele îl rog să-i răsplătească pe toți binefăcătorii pe care i-am întâlnit în drum spre Köln. Dumnezeu să-i aibă sub pază pe toți tinerii din lume!" (Ingrid Timaru).

  • "A fost cel mai deosebit pelerinaj dintre toate, la care am mai participat. M-am emoționat profund văzând cum mii de tineri din lumea întreagă au venit la Köln pentru a-l adora pe Cristos. Am descoperit că Biserica pe care noi o formăm este una tânără. Tinerii sunt viitorul Bisericii și uniți în jurul papei formăm un nou trup mistic. M-a impresionat entuziasmul grupurilor care au știut să treacă peste diversele dificultăți pe care le-am întâlnit: momentele de așteptare a trenurilor care erau mereu pline de tineri sau răbdarea de aur pe care am avut-o cu toții atunci când am intrat sau am ieșit de pe câmpul din Marienfield" (Herciu Magda, Bacău).

  • "Mi-au plăcut foarte mult aceste zile. A fost pentru prima oară când am vizitat Germania și cred că am cunoscut-o foarte bine stând în familiile în care am fost cazați. Am fost uimită de căldura, ospitalitatea și generozitatea nemților, în ciuda teoriei pe care o aveam, cum că ar fi un popor mai rece și mai distant. Bineînțeles că mi-am schimbat total această părere negativă. Ceea ce m-a mai impresionat a fost deschiderea tinerilor din toată lumea pe care i-am întâlnit în acest pelerinaj. Deși nu ne mai întâlnisem niciodată, ne salutam de parcă am fi fost prieteni, ne ofeream câte un zâmbet, chiar și cadouri, ca și cum ne cunoșteam dintotdeauna. Am simțit că într-adevăr suntem frați și fii ai aceluiași Tată. Au fost niște zile de neuitat. Simt că viața mea s-a schimbat!" (Octavia Baciu, Bacău).

  • "De la început mi-am dorit să vin în acest pelerinaj: mi s-a părut o ocazie unică să vin și să-l ador pe Cristos alături de tinerii lumii. Cel mai mult mi-a plăcut pelerinajul la domul din Köln. Faptul că am dat mâna cu atâtea mii de tineri m-a impresionat profund. De asemenea, tot în domul din Köln m-am pierdut de grup, în acea imensă catedrală. M-au trecut câțiva fiori de teamă, dar mare mi-a fost bucuria să văd nu după puțin timp, steagul României fluturând, semn că ai mei erau acolo" (Alexandru Micu, Bacău).

  • "O Biserică vie, tânără și frumoasă - este ceea ce am experimentat în aceste zile la Köln. Am trăit bucuria adorării lui Cristos alături de tinerii lumii, depășind orice barieră de limbă, naționalitate și chiar de religie. L-am simțit aproape și pe iubitul nostru papă Ioan Paul al II-lea. De multe ori i-am strigat numele și i-am simțit prezența. M-a impresionat mult acel portret imens al său, construit din fotografii ale chipurilor tinerilor. Ceea ce mi-a mai plăcut a fost și cultura germană pe care am descoperit-o în aceste zile" (Anca).

A consemnat Anca Lucaci


 

lecturi: 20.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat