Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Fratele RogerÎn amintirea fratelui Roger din Taizé

Un viitor de pace

Suntem alături de toți cei care se roagă acum când fratele Roger s-a reîntâlnit cu bunul său prieten papa Wojtyla în împărăția celor drepți. Toți cei care am trecut măcar o dată pragul comunității din Taizé sau am împărtășit în grupurile noastre de rugăciune valorile evanghelice promovate de aceasta avem mereu întipărite în inimă cuvintele lui: "Iubește și spune-o prin viața ta". Un viitor de pace se construiește numai iubind.

În aceste momente în care doar amintirea fratelui Roger mai poate umple tăcerea, primele gânduri s-au îndreptat spre ultima scrisoare pe care acesta a adresat-o tinerilor "Un viitor de pace". Iată câteva din rândurile acestei scrisori: "La Taizé, în unele seri de vară, sub un cer încărcat de stele, noi auzim tinerii prin ferestrele deschise. Rămânem uimiți că sunt atât de numeroși. Ei caută, se roagă. Și ne zicem: aspirațiile lor la pace, la încredere sunt ca aceste stele, luminițe în noapte".

În 1988, fratele Roger primea Premiul UNESCO pentru educație în spiritul păcii, pentru angajarea sa în promovarea reconcilierii creștine mai ales în rândul tinerilor. Asemenea papei Ioan Paul al II-lea cu care a fost bun prieten, fratele Roger știa că viitorul Bisericii se află în mâinile tinerilor. De aceea comunitatea, încă de la începuturile ei, a încercat să ofere tinerilor, care au trecut cu miile pragul ei, o întâlnire profundă cu Dumnezeu și să trezească în sufletul lor o dorință tot mai puternică de comuniune, de pace, de trăire a credinței în familiile și comunitățile locale. Fratele Roger spunea: "Atât de mulți tineri din întreaga lume poartă în ei o sete de pace, de comuniune, de bucurie. Nu numai conducătorii popoarelor sunt cei care construiesc viitorul. Chiar și cel mai sărman dintre sărmani poate contribui la construirea unui viitor de pace și încredere. Dacă tinerii devin, prin însăși viața lor, lăcașuri de pace, va exista o lumină oricând acolo unde se vor găsi ei".

În fiecare an fratele Roger publica o scrisoare adresată tinerilor în care îi invita să fie un semn al prezenței lui Dumnezeu în lume, să descopere frumusețea vieții și bogăția spirituală și umană a fiecărei persoane în parte. Însăși titlurile acestor scrisori ("Fascinația bucuriei", "Presimți tu fericirea?", "Iubește și spune-o prin viața ta", "Către izvoarele bucuriei", "Un viitor de pace") traduse în peste 50 de limbi și meditate pe parcursul anului de către tineri, acasă sau la întâlnirile Taizé, spun foarte multe despre spiritul Taizéului care de cele mai multe ori se confundă cu spiritul fratelui Roger. Adresându-se tinerilor, fratele Roger folosea puține cuvinte, de o mare simplitate, dar care trădau o iubire și o credință profundă.

După rugăciunea de seară, fratele obișnuia să rămână îndelung în biserică pentru a binecuvânta tinerii. Într-unul din pelerinajele mele la Taizé, m-am apropiat de acest om cu privirea senină și chipul blând, care, după binecuvântare, mi-a spus: "Caută, nu înceta să cauți. Domnul te iubește mult". Din șoapta acestui frate care nu știa nimic despre mine, despre frământările și căutările cu care venisem în acel an la Taizé, dar care a reușit să citească în inima mea, am primit un răspuns care avea să mă călăuzească de-a lungul întregului meu drum împreună cu Domnul. Atunci am înțeles că tocmai simplitatea extraordinară a acestui om și pacea care i se citea în privire au lăsat ca sămânța lui Dumnezeu să rodească. Un om al lui Dumnezeu, un om al păcii, un om care întreaga sa viața a dedicat-o semenilor săi.

Fratele Roger s-a întors la Tatăl lăsându-ne pe noi, tinerii, să continuăm această frumoasă misiune pe care ne-a adresat-o direct: "A restabili o comuniune este urgent astăzi și aceasta nu poate fi lăsată mereu pe mai târziu, până la sfârșitul timpurilor (...) Cristos ne cheamă pe noi, săracii Evangheliei, să realizăm speranța unei comuniuni și a unei păci și aceasta să strălucească împrejurul nostru". A sosit timpul ca și noi să devenim purtători ai păcii, ai speranței, ai reconcilierii în această lume care are tot mai multă nevoie de noi. Frate Roger, îți mulțumim pentru întreaga ta viață pe care ai dăruit-o pentru ca și noi astăzi să avem curajul de a construi un viitor al păcii.

Ingrid Aioanei


 

lecturi: 6.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat