Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Galbeni: În amintirea pr. dr. Martin Benedict

La Galbeni, într-un cadru festiv, sâmbătă, 20 august, PS Petru Gherghel a prezidat ceremonia prin care a avut loc dezvelirea și binecuvântarea bustului comemorativ al pr. dr. Martin Benedict. La eveniment au participat reprezentanți ai autorităților locale, alți oaspeți și un foarte mare număr de credincioși din localitate. La finalul ceremoniei, episcopul a vizitat casa părintească a celui comemorat, a semnat prima pagină din cartea de oaspeți și a vizitat expoziția fotografică organizată pentru acest eveniment.

* * *

Bustul doctorului și preotului Martin Benedict

Artistul acestui bust este italianul Silvio Amelio.

Printre operele cele mai cunoscute ale acestuia amintim "Resurrection Day", o sculptură memorială de mari dimensiuni, 10 metri înălțime și 14 lărgime, așezată în New York (America) în amintirea atentatului terorist de la 11 septembrie 2001. De asemenea, are multe opere expuse în Bazilica "Sfântul Francisc" din Assisi și în alte bazilici mari ale Italiei.

Bustul părintelui doctor Martin Benedict este realizat din bronz și are o greutate de circa 70 kg și înălțimea de 85 cm.

Martin Benedict este reprezentat tânăr, când avea vârsta de numai 24 de ani. Este îmbrăcat în halatul de medic. Deși frate franciscan, el nu a avut niciodată posibilitatea să poarte haina franciscană.

Este reprezentat artistic prin două semne distinctive care-l caracterizează.

Primul semn este stetoscopul, cel mai utilizat instrument în examinarea medicală.

Al doilea semn este sfântul Rozariu care se încheie cu litera tau, crucea lui Cristos, devenit un simbol specific franciscan. Toți cei care l-au cunoscut spun că era mereu cu rozariul în mână. Pr. Martin Benedict a fost un om al echilibrului dintre rugăciune și slujire; iată de ce este sculptat cu mâinile mai mari, deoarece în viața sa a dăruit totul și s-a oferit în întregime slujirii oamenilor și a lui Dumnezeu.

Acest bust vrea să fie semnul unui exemplu de trăire umană și creștină. Semnul a ceea ce spune chiar el în una dintre scrisorile sale: "Să ne rugăm pentru noi și lumea întreagă, căci religia creștină este o rază de foc de iubire adusă de Isus din cer care cuprinde pe toți oamenii, indiferent de sex, naționalitate, religie sau convingeri politice, este universală".

* * *

Doctorul și preotul Martin Benedict s-a născut la Galbeni, la 31 iulie 1931.

Școala elementară a urmat-o în localitatea natală, între anii 1938-1944, după care s-a înscris, pentru a deveni preot, la Seminarul franciscan din Hălăucești, unde a urmat cursurile gimnaziului între anii 1945-1948.

În anul 1948, autoritățile comuniste au închis toate seminariile catolice și a fost nevoit să se întoarcă acasă. În același an s-a înscris la Liceul de Băieți din Bacău pe care l-a absolvit în anul 1951, după care s-a înscris la Facultatea de Medicină din lași pentru a deveni medic. A absolvit în anul 1957 și, printr-un ordin al Ministerului Sănătății, a fost repartizat la Circumscripția Sanitară Răducăneni, unde a funcționat ca medic între 15 octombrie și 1 decembrie 1957.

Apoi a fost transferat la Circumscripția Sanitară Tătăreni, unde a funcționat ca medic de Circumscripție până la 7 noiembrie 1961, după care, în urma unui concurs, a fost transferat la Spitalul din Bacău, unde a rămas doar pentru un an de zile, mai exact până la 1 noiembrie 1962. De la această dată a activat cu multă dăruire la Spitalul din Onești până în ultima clipă a vieții sale.

În luna august a anului 1972 Domnul l-a pus la mare încercare. Este nevoit să suporte în doar câteva zile trei intervenții chirurgicale, cauzate de o ocluzie intestinală. După aceste operații rămâne cu numai câțiva centimetri din intestinul subțire. Viața doctorului Benedict se schimbă: este nevoit să țină un regim alimentar aproape ieșit din comun. Medicii i-au dat doar puține zile de viață, dar el, prin voința, știința și credința sa, reușește să mai trăiască încă 14 ani. Sora lui, Varvara, îi va veni în ajutor și-i va fi mereu aproape.

A intrat în secret în Ordinul Franciscan călăuzit de pr. Gheorghe Patrașcu. Face noviciatul și profesiunea simplă în anul 1976, iar cea solemnă în anul 1979.

La 14 septembrie 1980, în mare taină, este hirotonit preot în biserica din Slănic Moldova de către episcopul Alexandru Todea.

A continuat să fie medic la Onești și nu a putut funcționa ca preot în public.

În anul 1983, alături de PS Petru Gherghel, face parte din grupul de pelerini prezenți la beatificarea Fericitului Ieremia, celebrată în Piața "Sf. Petru" din Roma. Deși era preot, nu a putut concelebra alături de ceilalți preoți prezenți. Îmbrăcat în costumul tradițional moldovenesc, a avut marea onoare de a proclama în limba română o invocație din rugăciunea credincioșilor. În urma acestei vizite la Roma, prin ajutorul anumitor persoane, Securitatea de atunci descoperă marele secret al doctorului Benedict: preoția. După întoarcerea în țară, încep persecuțiile. Era greu de perceput și acceptat conceptul de "medic preot"...

Sănătatea lui șubredă și repetatele persecuții care-l deteriorează și mai mult fizic și psihic duc la moartea doctorului Benedict.

Domnul l-a chemat la cele veșnice la 12 iulie 1986. În testamentul său a cerut să fie înmormântat în satul natal, Galbeni.

Ca medic, s-a comportat cu toată lumea la fel, indiferent de clasa socială și politică, pentru el toți oamenii erau la fel.

Viața lui a fost plină de rugăciune, dăruire, slujire a celor săraci și nevoiași, a luptat pentru apărarea vieții și în mod special contra avortului.

Deși lumea nu știa că este preot, prin felul lui de a fi, prin exemplul și comportamentul său lumea îl numea "părintele nostru, părintele săracilor".

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 20 august: Galbeni: În amintirea pr. dr. Martin Benedict


 

lecturi: 20.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat