Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Schineni: Administrarea sfântului Mir

Comunitatea romano-catolică din Parohia Schineni (jud. Bacău) a trăit în ziua de sâmbătă, 13 august, un eveniment deosebit. Cincizeci și șapte de copii și tineri au primit sacramentul Mirului, în cadrul unei sfinte Liturghii care a fost prezidată de PS Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași. Alături de Preasfinția sa au concelebrat alți cinci preoți: pr. Isidor Dâscă, paroh de "Fericitul Ieremia" și decan de Bacău, pr. Petru Sescu, vicar episcopal, pr. Eduard Coșa, de la Seminarul din Bacău, pr. Ioan Gabor, precum și pr. Robert Mățău, parohul comunității din Schineni.

Cei 57 de copii și tineri s-au pregătit, s-au rugat și au așteptat acest eveniment sacramental împreună cu familiile și întreaga comunitate timp de mai multe luni de zile. Copiii au făcut o pregătire catehetică îndelungată, conștientizând importanța deosebită a acestui sacrament.

La ora 16.45 a avut loc primirea PS Aurel Percă, întâmpinat fiind de preoți, de copiii și tinerii candidați la Mir, precum și de membrii comunității. Atmosfera a fost încărcată de emoțiile celor prezenți și manifestată prin bucuria primirii episcopului, cât și prin împodobirea deosebită a satului și a bisericii parohiale.

Sfânta Liturghie a început cu procesiunea din biserica parohială, la ora 17.00, către frumoasa grotă din curtea bisericii, dedicată patroanei comunității din Schineni, având hramul "Sfânta Tereza a Pruncului Isus", unde s-au celebrat Liturghia și sacramentul Mirului.

În cadrul omiliei, PS Aurel Percă a vorbit despre însemnătatea sacramentului Mirului și despre importanța deosebită a Duhului Sfânt în călăuzirea sufletelor în pelerinajul acestei vieți către împărăția Tatălui ceresc.

Apoi, Preasfinția sa a dialogat liber cu cei care aveau să primească Mirul, exprimându-și aprecierea și mulțumirea pentru exemplara pregătire a candidaților. De asemenea, adresându-se tuturor credincioșilor prezenți, i-a îndemnat să-și trăiască în mod profund angajant credința, lăsându-se călăuziți de Duhul Sfânt în toate acțiunile lor.

A urmat conferirea sfântului Mir.

La sfârșitul sfintei Liturghii tinerii care au primit Mirul și credincioșii prezenți și-au exprimat mulțumirea față de Preasfinția sa, cântându-i și urându-i "La mulți ani!", dată fiind vecinătatea zilei de naștere a PS Aurel Percă, oferindu-i un frumos coș de flori și o amintire din partea tuturor.

După Liturghie, PS Aurel Percă a făcut o scurtă vizită la biserica "Nașterea Sfintei Fecioarei Maria", din localitatea Siretu, filială a Parohiei Schineni. Vizita a fost făcută la invitația și rugămințile celor 41 de familii din Siretu. Motivul a fost dorința de a prezenta episcopului biserica din Siretu, în noua sa înfățișare, după amplele renovări și modificări atât interioare, cât și exterioare.

PS Aurel și-a exprimat satisfacția și bucuria de a fi în mijlocul credincioșilor din Siretu și i-a felicitat călduros pentru efortul și realizările deosebite în misiunea dificilă, dar încununată de succes pe care și-au asumat-o.

Tot cu această ocazie PS Aurel Percă a sfințit patru noi statui din biserică: una reprezentând inima preasfântă a lui Isus; două statui ale sfintei Fecioare Maria, patroana bisericii din Siretu, și o statuie a sfântului Anton de Padova.

La sfârșitul celebrării episcopul a împărțit binecuvântarea sa tuturor celor prezenți și s-a întreținut în fața bisericii cu credincioșii care l-au înconjurat cu multă căldură și bucurie, primind promisiunea din partea Preasfinției sale ca va reveni la Siretu pentru a celebra sfânta Liturghie.

Astfel s-a încheiat o zi specială pentru credincioșii din Parohia Schineni, care, în frunte cu părintele paroh Robert Mățău, s-au bucurat de prezența Preasfințitului Aurel Percă și a oaspeților preoți în mijlocul lor cu ocazia acestui eveniment deosebit ce va rămâne la loc de cinste în sufletele tuturor participanților.

Parohia Schineni este alcătuită din comunitățile din Schineni, Bogdan Vodă, Siretu, Săucești și Dumbrava, având un total de 274 de familii și 670 de credincioși.

Pr. Robert Mățău

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 13 august: Administrarea Mirului în Parohia Schineni.


 

lecturi: 14.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat