Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

În procesiuneIași: Hramul catedralei

Sărbătoarea "Adormirea Maicii Domnului" (15 august) este și sărbătoarea hramului pentru mai multe comunități catolice din dieceză, dar este și hramul catedralei din Iași. La ora 18.30 aici a avut loc o Liturghie prezidată de PS Petru Gherghel, căruia i s-au alăturat PS Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași, PS Mihaly Mayer, episcop de Pécsi (Ungaria), prelatul Albert Holenstein, 33 de preoți, zeci de persoane consacrate, sute de credincioși din Iași și parohiile învecinate, precum și oaspeți din străinătate.

Pr. Iosif Dorcu proclamă evangheliaÎn ziua nașterii pentru cer a Preasfintei Fecioare Maria, 15 august, catedrala "Adormirea Maicii Domnului" din Iași a fost neîncăpătoare, deoarece credincioșii din Iași și din parohiile învecinate au dorit să-i aducă laude lui Dumnezeu prin celebrarea hramului. Biserica era îmbrăcată în sărbătoare, iar statuia Maicii Domnului a fost împodobită cu foarte multe flori și un spot de lumină i-a dat o strălucire deosebită.

Ep. Aurel Perca la predicăPentru un plus de solemnitate, preoții împreună cu episcopii au pornit în procesiune din catedrala veche spre catedrala nouă unde s-a celebrat sfânta Liturghie pontificală.

În cuvântul de introducere, PS Petru Gherghel i-a invitat pe toți cei prezenți să se abandoneze în brațele Mamei cerești, să-i ceară ajutorul și ocrotirea ei.

Lecturile sfinte au fost proclamate de o soră și un seminarist, iar evanghelia a fost citită de pr. decan Iosif Dorcu.

Oferirea darurilorLa predică, PS Aurel Percă a scos în evidență că această zi este sărbătoarea speranței. "Este o sărbătoare care ne umple de bucurie, este sărbătoarea speranței, o speranță care ne privește nu numai pe noi creștinii, ci pe toți oamenii din lume... Speranța ne permite să ne angajăm pentru demnitatea oricărei persoane umane, pentru dreptul tuturor la viață; speranța ne permite să slujim cauza dreptății punându-ne de partea celor săraci, smeriți, disprețuiți, adică de partea celor asupra cărora Dumnezeu întinde brațul său puternic".

O parte din credincioșii din catedralăInvocațiile de la Rugăciunea credincioșilor au fost citite de doi tineri, apoi, la oferirea darurilor, au fost duse la altar: pâine și vin, un rozariu, o biblie, o lumânare aprinsă și un coș cu flori.

La finalul sfintei Liturghii, PS Petru Gherghel a mulțumit tuturor celor care au participat la sărbătoare, într-un mod deosebit corului. Apoi l-a invitat pe PS Mihaly Mayer, episcop de Pécsi (Ungaria) să adreseze credincioșilor câteva cuvinte.

Ep. Mihaly Mayer"Aș dori în calitate de mesager să transmit salutări din partea Bisericii și a comunității din Pécsi. Cu atât mai mare este bucuria mea cu cât în cadrul comunității credincioșilor din Pécsi există mulți preoți și credincioși din Bucovina și din alte părți ale Moldovei. Sunt bucuros pentru că astăzi sunt pentru a doua oară în această comunitate la o sărbătoare. Prima mea vizită a fost atunci când am participat la sfințirea ca episcop a Mons. Petru Gherghel la 1 mai 1990..."

FanfaraDupă binecuvântarea specială de hram, preoții au ieșit în procesiune spre catedrala veche. La ieșirea din catedrală ei au fost întâmpinați de o fanfară care a intonat cântecul "Fecioara la munte".

Sr. Lenuța Băcăoanu

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 15 august: Iași: Hramul catedralei.


 

lecturi: 15.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat