Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Roman: Sărbătoarea Familiei

În cadru solemn, în ziua de duminică, 7 august, în Parohia "Isus, Bunul Păstor" din Roman a fost celebrată Sărbătoarea Familiei, eveniment care s-a bucurat de prezența a jumătate din familiile sărbătorite, restul fiind plecate în străinătate.

Cuvântul de deschidere l-a rostit o familie care a împlinit 20 de ani. Lecturile și rugăciunea credincioșilor au fost proclamate tot de familii. La oferirea darurilor, printre altele au fost prezentate în fața altarului două verighete așezate pe o inimă.

La predică s-au scos în evidență problemele cu care se confruntă familia și ce trebuie făcut. Asemenea lui Petru, și familiile trebuie să-și îndrepte privirea spre Isus și să-l roage "Doamne, salvează-ne, căci pierim!".

O altă familie a încheiat cu un cuvânt de mulțumire lui Dumnezeu, pentru darul familiei, și părintelui paroh, pentru inițiativă.

După sfânta Liturghie a urmat un program artistic prezentat de copiii și tinerii parohiei, iar seara a fost organizată o petrecere.

Maria Mirabela Tamaș

* * *

Cuvântului părintelui paroh

Ce-i voi da în schimb Domnului pentru binele pe care mi l-a făcut; voi ridica potirul mântuirii și voi invoca numele Domnului (Ps 116, 12-13).

Acestea sunt cuvintele pe care le-am ales ca moto al vieții mele de preot, și îi mulțumesc lui Dumnezeu pentru darul pe care mi l-a făcut. Anul acesta, la 29 iunie, am împlinit 5 ani de preoție, iar la 1 august am împlinit un an de când sunt parohul Parohiei "Isus, Bunul Păstor". Un an se împlinește și de când parohia a luat ființa.

La 7 august, la un an după sfințirea capelei în care se celebrează Liturghia, am sărbătorit familiile din parohia noastră care au împlinit o suma rotundă, de la 1, 5 ani până la 55 de ani.

În ultima vreme, familia este lovită din toate părțile, mulți sunt cei care vor să distrugă acest nucleu lăsat de Dumnezeu spre binele oamenilor și spre perpetuarea speciei umane.

Sărbătoarea pe care am celebrat-o s-a vrut a fi o contraofensivă la acele tendințe de a desființa familia, de a o distruge.

Dacă a fost o reușită? Aceasta se va vedea în timp. Este un început. Dar după modul de participare și implicare al familiilor la sfânta Liturghie și sacramente și la petrecerea organizată, cred ca a fost o reușită. Am văzut familii bucuroase, s-au văzut lacrimi în ochii altora (de bucurie sau de durere), unii am fost surprinși și alții foarte mulțumiți. După toate acestea nu-mi rămâne altceva decât să spun mulțumesc!

Mulțumesc lui Dumnezeu că m-a ales să fiu slujitorul său!

Mulțumesc părinților că mi-au dat viață și familiei în care m-am format.

Mulțumesc celor care m-au ajutat la formarea mea ca om și preot.

Mulțumesc episcopului Petru Gherghel, pentru că a avut încredere și mi-a acordat spre păstorire această comunitate tânără.

Mulțumesc creștinilor pentru credința lor și pentru sprijinul pe care mi-l acordă.

Mulțumesc tuturor celor care mă ajuta într-un fel sau altul la îndeplinirea îndatoririlor noastre.

Ce-i voi da în schimb Domnului pentru binele făcut? Voi celebra zilnic sfânta Liturghie ca mulțumire lui Dumnezeu pentru darurile făcute.

Pr. Francisc Fărcășel


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat