Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Centenarul bisericii din Vatra Dornei

Comunitatea romano-catolică din Vatra Dornei a fost în sărbătoare, pentru că biserica, având hramul "Schimbarea la Față a Domnului" și-a sărbătorit duminică, 7 august, centenarul.

Festivitățile prilejuite cu ocazia acestui moment au început vineri, 5 august, când grupuri de studenți de la Iași și Cluj-Napoca au binevoit să se alăture comunității de aici în cântec și rugăciune, pentru a pregăti cât mai bine sărbătoarea. Ei s-au prezentat în față comunității imediat după sfânta Liturghie de la ora 18.00.

Sâmbătă, 6 august, după ce în timpul zilei mai multe persoane s-au ocupat de împodobirea bisericii, seara, la ora 20.00, a avut loc o celebrarea euharistică, cu expunerea sfântului sacrament, moment la care credincioșii au fost invitați de pr. Anton Egner, paroh de Vatra Dornei, să reflecteze asupra prezenței reale a lui Isus din sfânta euharistie.

Duminică, 7 august, chiar dacă cerul era înnorat și ploua, dornenii nu au ezitat să se îndrepte cu mic cu mare spre biserică. La ora 9.00 a avut loc sfânta Liturghie în limba germană.

La ora 10.45 a sosit PS Petru Gherghel, care a fost așteptat în fața bisericii de pr. Anton Egner, de dl. Constantin Huțanu, primar de Vatra Dornei, precum și de către un grup de tineri îmbrăcați în costume populare specifice zonei bucovinene. Ca de obicei, Preasfințitul a fost întâmpinat cu pâine și sare, iar credincioșii i-au urat printr-un cântec bun venit în comunitatea lor. Imediat după acest moment a avut loc sfințirea grotei închinată sfintei Fecioare Maria, care se află în curtea din față a bisericii.

La ora 11.00 a avut loc sfânta Liturghie pontificală. Episcopul și preoții au pornit în procesiune din casa parohială spre biserică, timp în care credincioșii cântau "Iată marele preot!". Au concelebrat alături de Preasfinția sa zece preoți, printre care pr. Anton Egner și pr. Ștefan Babiaș, paroh de Gura Humorului și decan de Bucovina.

La începutul sfintei Liturghii, doi membri ai comunității i-au urat bun venit episcopului, atât în limba germană, cât și în limba română. Ei au evocat în discursul lor credința care i-a caracterizat pe dorneni de-a lungul istoriei.

După citirea lecturilor și proclamarea evangheliei, a urmat cuvântul de învățătură din partea PS Petru Gherghel. Și el a evocat credința de nezdruncinat a bucovinenilor în decursul istoriei, mai ales în anii grei ai prigoanei comuniste. Totodată, i-a îndemnat pe toți cei prezenți, dar și pe cei care ascultau sfânta Liturghie pe calea undelor (postul de radio local a transmis în direct întreaga Liturghie) nu doar să păstreze valorile autentic creștine moștenite de la înaintași, dar să și fortifice această credință, pentru a construi un viitor creștin pentru generațiile viitoare.

A urmat Rugăciunea credincioșilor rostită de mai mulți tineri. În intențiile lor, ei au cerut de la Dumnezeu ocrotire pentru sfânta Biserică, pentru Sfântul Părinte, episcopi și preoți, pentru tinerii din întreaga lume, pentru binefăcătorii răposați ai bisericii din Vatra Dornei etc.

La Ofertoriu, copiii și tinerii au oferit în dar: pâinea: semn al hranei zilnice și al iubirii de Tată a lui Dumnezeu; vinul: rod al viței de vie și al trudei omului; potirul; tabloul: imaginea bisericii actuale din Vatra Dornei; florile: simbolul frumuseții și al nevinovăției.

La finalul sfintei Liturghii, pr. Anton Egner a mulțumit Preasfințitului atât pentru prezența în mijlocul comunității care și-a celebrat centenarul bisericii, cât și pentru sprijinul spiritual și material pe care l-a oferit cu toată disponibilitatea. El i-a oferit în acest sens o medalie aniversară cu ocazia acestui moment festiv. O medalie asemănătoare a primit și dl. primar, Constantin Huțanu.

La rândul său, primarul a oferit PS Petru Gherghel și pr. Anton Egner diploma de excelență pentru contribuția avută la dezvoltarea spirituală și culturală a orașului Vatra Dornei. Un cuvânt de mulțumire a fost adresat în limba germană și în limba română și de către episcop.

Sărbătoarea s-a încheiat cu o agapă frățească oferită pentru toți cei care au luat parte la sfânta Liturghie.

Nu poate fi omisă nici contribuția financiară importantă oferită de autoritățile germane pentru cazarea grupurilor de studenți de la Iași și Cluj-Napoca, dar nici de contribuția tinerilor din Vatra Dornei, care s-au implicat cu multă dăruire pentru buna desfășurare a festivităților.

Marius-Claudiu Dumea

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 7 august: Centenarul bisericii din Vatra Dornei.


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat