Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Prăjești: Administrarea Mirului

În Parohia Prăjești (jud. Bacău), în ziua de sâmbătă, 6 august, a avut loc administrarea sfântului Mir în cadrul sfintei Liturghii de la ora 17.00. Liturghia a fost prezidată de PS Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași. Alături de Preasfinția sa au concelebrat alți 15 preoți, printre care pr. Ion Ciuraru, OFMConv., provincial, și pr. Vasile Rediu, decan de Traian.

După ce a avut loc sfințirea bisericii "Fericitul Ieremia" din Bacău, în aceeași zi PS Aurel Percă s-a îndreptat spre Prăjești pentru a administra taina sfântului Mir. La ora 16.45 preasfințitul a fost întâmpinat la intrarea în proaspăta comună de către credincioșii din Prăjești și din Bogdănești în frunte cu domnii primari de Prăjești și Traian. Până la biserică a fost condus într-o caleașcă frumos ornamentată împreună cu cei doi primari. La poarta bisericii, părintele paroh Fabian Iacob, împreună cu ceilalți preoți prezenți și novicii de la Noviciatul Franciscan, l-au întâmpinat cu salutul "Bine ați venit în mijlocul nostru" în sintonie cu vocile gingașe ale copiilor care așteptau cu flori în mână.

Apoi, cu mare bucurie, a început sfânta Liturghie cu procesiune care s-a celebrat la grota sfintei Fecioare Maria din curtea Bisericii. În cadrul omiliei, episcopul a dialogat foarte liber cu cei care aveau să fie miruiți, apreciind entuziasmul și pregătirea lor, cât și munca preoților și a catehiștilor din parohie. Preasfinția sa i-a îndemnat să trăiască în viața lor sacramentul pe care aveau să-l primească, lăsându-se călăuziți de prezența Duhului Sfânt. De asemenea, s-a adresat și credincioșilor prezenți, ca oriunde s-ar afla în țară sau străinătate, să trăiască în mod continuu prezența Duhului Sfânt și să se lase influențat de el în toate acțiunile lor.

A urmat conferirea sfântului Mir. Numărul candidaților fiind mare, episcopul l-a asociat pe pr. Decan Vasile Rediu să confere alături de Preasfinția sa acest sacrament.

După Liturghie, PS Aurel împreună cu secretarul său, pr. Petru Sescu, și cu pr. Ion Ciuraru însoțiți de un grup de preoți, au binevoit să viziteze și Casa de Noviciat, unde se află anul acesta 16 novici împreună cu pr. magistru Eugen Blăjuț jr., pr. vicemagistru Alexandru Olaru și pr. econom Anton Acatrinei. Și aici Excelența sa a adresat un mesaj de încurajare atât novicilor, cât și formatorilor, de a merge înainte cu entuziasm, iar, după un moment de rugăciune în capela noviciatului, Preasfințitul a împărțit binecuvântarea sa apostolică tuturor celor prezenți.

pr. Alexandru Olaru, OFMConv.

* * *

"Sacramentul Mirului, care imprimă un caracter și prin care cei botezați, continuând itinerarul inițierii creștine, sunt îmbogățiți de darul Duhului Sfânt și legați mai strâns de Biserică, îi întărește și îi obligă mai puternic să fie martori ai lui Cristos prin cuvinte și fapte și să răspândească și să apere credința". (Catehismul Bisericii Catolice)

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 6 august: Administrarea Mirului în Parohia Prăjești.


 

lecturi: 16.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat