Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Editura "Sapientia": Două noi apariții

La Editura "Sapientia" au fost publicate recent cărțile: Călăuze spre Cristos. Selecție de predici, alocuțiuni și scrisori pastorale, scrisă de Albert Holenstein, și Fascinația adevărului. De la Toma de Aquino la Anton Durcovici, scrisă de pr. Wilhelm Dancă.

* * *

Editura "Sapientia" anunță apariția cărții Călăuze spre Cristos. Selecție de predici, alocuțiuni și scrisori pastorale, scrisă de Albert Holenstein. Cartea apare în format 14x20 cm, conține 222 de pagini și poate fi procurată de la toate librăriile catolice din țară la prețul de 8 lei noi.

Cunoscut pe toate meridianele globului datorită atenției pe care a acordat-o celor aflați în dificultăți materiale, prelatul Albert Holenstein se face cunoscut acum lumii de la noi printr-o carte în care sunt adunate unele dintre predicile pe care le-a ținut comunității sale din Bregenz (Austria) și în care se vede viziunea spirituală care l-a animat de-a lungul vieții sale.

Născut în ziua de 18 august 1919 în Brooklyn (SUA), după doi ani și jumătate s-a mutat în Elveția, locul de origine al părinților. După absolvirea școlii primare și a gimnaziului, a intrat la Seminarul din Innsbruck (Austria), pe care l-a absolvit în 1946, când a fost hirotonit preot. După hirotonire, a lucrat a vicar în trei parohii. În 1951 a fost numit director diecezan al Organizației Caritative "Missio", iar în 1961, paroh al comunității "Sfântul Columban" din Bregenz (Austria). În același an a înființat o asociație de ajutorare a bolnavilor de lepră. A condus aceste instituții până la 2 ianuarie 2005, când s-a retras la Săbăoani, județul Neamț, pentru a-și petrece ultimii ani ai vieții.

Încă din prefața cărții, autorul ne dezvăluie scopul care l-a determinat să publice o parte dintre reflecțiile sale: "Cu aceste rânduri doresc să încep un dialog care, privind spre misiunea noastră comună, îmi stă la inimă. După ce m-am stabilit în Dieceza de Iași, unul dintre primele gânduri s-a îndreptat spre voi, preoți și diaconi. Poate că așteptați un cuvânt din partea mea. Doar se spune: «Purtați-vă unii altora povara» (Gal 6,2). ?elul nu este deci ca fiecare să ajungă cu munca sa la capăt, ci să ne ajutăm reciproc. Cu siguranță, ajutorul reciproc al preoților nu se sfârșește la granițele propriei dieceze.

Astfel, voiesc să împart cu voi câteva gânduri care m-au mișcat în lunga mea viață de preoție și care ar putea da un impuls pentru a reflecta împreună. Să vedem însă mijlocirea credinței nu ca pe o lucrare omenească, o realizare a noastră, ci, mai înainte de orice, ca acțiune a Duhului Sfânt: el este puterea vestirii. De aceea, vestirea trebuie să pornească de la Dumnezeu. Aceasta însă se poate întâmpla numai în unirea vie cu el, mai ales prin rugăciune. Fără o comunicare personală cu Dumnezeu, nu există nici o comunicare fructuoasă cu oamenii".

De asemenea, într-o scrisoare de prezentare a cărții, prelatul Holenstein mărturisea: "Plantele medicinale, care înfloresc într-un număr mare și aduc roade bogate, sunt un dar de la Dumnezeu și se ofilesc dacă nu sunt folosite. Mai mult decât niște plante medicinale, nouă ne-a fost încredințat tezaurul credinței. Adesea, oamenii nu au timp să se ocupe mai îndeaproape de acesta; s-au ținut multe cuvântări, iar predicatorii au spus tot ce aveau de spus despre el.

Această carte conține gânduri, predici, scrisori pastorale păstrate din timpul cât am fost paroh în comunitatea "Sfântul Columban" din Bregenz, Austria. Se oglindește în ele multitudinea lucrurilor care îi trec unui paroh prin minte și modul în care el încearcă să dea un răspuns, din tezaurul credinței, la întrebări actuale. Petrecerea ultimei perioade a vieții mele la Săbăoani îmi oferă posibilitatea să gust încă multe din cele care poate prea simplu au fost scrise pe hârtie sau rostite cu buzele.

Multe plante medicinale trebuie să fie fărâmițate încet cu degetele, dacă vrei să te bucuri din plin de parfumul lor".

Pr. Ștefan Lupu

* * *

Editura "Sapientia" anunță apariția cărții Fascinația adevărului. De la Toma de Aquino la Anton Durcovici, scrisă de pr. Wilhelm Dancă, rectorul Institutului Teologic Romano-Catolic "Sfântul Iosif" din Iași. Cartea apare în format 14x20 cm, conține 334 pagini și poate fi procurată de la toate librăriile catolice din țară la prețul de 10 lei noi.

Neîndoielnic, Sanctitatea sa papa Benedict al XVI-lea are dreptate: în spatele tuturor rătăcirilor lumii (post)moderne putem desluși umbra perfidă a relativismului. Într-o ierarhie a viciilor și a deviațiilor care ne împresoară, această gravă boală a inimii ocupă cu superbie locul cel mai înalt. Întâlnim atât de frecvent semnele prezenței sale, încât nici nu mai realizăm dimensiunile reale ale minciunii și ale păcatului generalizat, până într-atât încât papa Ioan Paul al II-lea vorbea cu îngrijorare despre "instituții ale păcatului". Dominat de o asemenea stare de spirit, "omul recent" nu mai crede cu adevărat în nimic. Sau, poate mai exact spus, nimicul este obiectul credinței sale. Selectând "învățători" de ocazie după poftele inimii noastre, mulți dintre noi uităm care este, de fapt, marea exigență ce trebuie să se afle la temelia propriilor vieți: căutarea, descoperirea și slujirea adevărului. Însă ce să faci atunci când te trezești în fața unei puzderii de adevăruri care toate își revendică întâietatea? Acestei întrebări, dificile, dar vitale, părintele Wilhelm Dancă încearcă să-i răspundă în volumul de față.

Fără a manifesta un pesimism fără leac sau un optimism edulcorat, W. Dancă nu se teme să ne propună câteva modalități sigure de a depăși capcanele relativismului. În primul rând, ne aduce aminte care trebuie să fie atitudinea noastră subiectivă atunci când ne angajăm pe un asemenea drum al gândirii: "A avea credință înseamnă o răsturnare a scării de valori pe care ne-am construit-o în timp, pentru că nu mai suntem noi în centru: Dumnezeu este centrul. Așadar, existența noastră trebuie să fie măsurată de așteptările lui Dumnezeu, pe care trebuie să le acceptăm în totalitate, fără rest".

Cu alte cuvinte, ceea ce trebuie să ne caracterizeze nu este un spirit critic coroziv, ci, mai ales, o autentică smerenie a intelectului care recunoaște - urmându-l pe sfântul Anselm din Canterbury - că nu există nimic mai mare decât Dumnezeu, regele absolut. Dacă aceasta este însă calea cea bună, de ce atâția și atâția dintre contemporanii noștri - chiar și dintre cei credincioși - o evită? Reflectând asupra semnificațiilor atitudinii lui Pilat, părintele Dancă ne răspunde cu justețe: "Lecția lui Pilat pentru noi, astăzi, se rezumă în exemplul lui trist, care se potrivește tuturor acelora ce caută pacea bunei conștiințe, dar nu acceptă sacrificiile pe care le implică. Oamenii pe jumătate sunt atâția, o armată fără sfârșit în istoria antică și prezentă. Și noi facem parte din ea atunci când spunem că suntem creștini, dar evanghelia rămâne un fel de ornament extern și, în viața concretă, nu acceptăm exigențele ei severe".

Într-adevăr: de câte ori nu tratăm evanghelia și exigențele ei radicale drept simple ornamente ale unei vieți fără suflu misionar și jertfelnic? Pentru a ne scoate dintr-un asemenea impas, Dumnezeu ne-a luminat, ne luminează și ne va lumina prin cele mai de preț "argumente": faptele eroice ale sfinților săi. Știind prea bine acest lucru, W. Dancă ne propune un model de mare forță, răsărit la umbra fertilă a vestitului doctor angelic. Ne referim, desigur, la episcopul martir Anton Durcovici. Privind la viața acestui ierarh al Bisericii Catolice din România, nu știi ce să admiri mai întâi. Cultura temeinică? Strălucirea studiilor și a titlurilor cu care a fost încununat? Virtuțile sale ascetice? Umilința fără măsură în fața unei chemări de excepție? Geniul unui intelectual care a știut să transmită lumină atâtor suflete, salvându-le? Cu riscul de a părea encomiastici, trebuie să recunoaștem, fără ezitare, că avem de-a face cu un gigant al spiritului care poate fi comparat cu marii părinți și învățători ai Bisericii. Deschizând drumul unor viitoare studii care sperăm că vor revela diferitele dimensiuni ale formării intelectuale ale unui asemenea sfânt teolog și filozof al Bisericii Catolice, W. Dancă întemeiază, prin paginile pe care i le dedică Monseniorului Anton Durcovici, un capitol esențial al istoriei filozofiei și teologiei creștine. În plus, ne oferă un adevărat model de căutare înfrigurată a adevărului, dublată de dorința aprinsă de a-l transmite și altora fără eroare. Citind paginile părintelui Dancă, putem recunoaște că, în cazul acestui ierarh al Bisericii Catolice, putem identifica ceea ce ne place să numim sfințenia unui scolastic. Căci autentica gândire scolastică nu a însemnat niciodată - după cum vor să ne facă să credem unii critici răuvoitori din anumite cercuri ortodoxe sau protestante - nici sterilitate a gândirii, nici formalism intelectual lipsit de har. Ci căutarea sfințeniei prin respectarea fără ezitare a acelui principiu ce a luminat viața sfântului episcop Anton Durcovici: omnia cum Deo.

În ceea ce privește unitatea volumului părintelui Wilhelm Dancă, trebuie să remarcăm o anumită discontinuitate. Putem citi în paginile sale atât studii extrem de erudite consacrate unor probleme spinoase ale neoplatonismului și tomismului, dar și eseuri dedicate unor teme dintre cele mai diverse, începând de la perceperea credinței creștine în lumea de azi, trăirea sacerdoțiului și a vieții consacrate, precum și chestiuni arzătoare ca fenomenul emigrației, influența personajului Harry Potter sau semnificațiile antropologice ale filmului "The Lord of the Rings". Această diversitate deconcertantă (pe care nu am epuizat-o!) este străbătută însă de un liant puternic, reliefat prin titlul bine ales, care conferă o coerență dinamică tuturor textelor adunate între coperțile volumului pe care îl țineți în mână: dorința de a identifica atât adevărul ultim al revelației dumnezeiești, cât și adevărurile particulare ale unor domenii ce nu sunt străine de marile aspirații ale sufletului omenesc. Pentru a vă convinge de aceasta, nu ne rămâne decât un singur lucru: să vă invităm la o lectură cât mai rodnică!

Robert Lazu

* * *

Călăuze spre Cristos. Selecție de predici, alocuțiuni și scrisori pastorale,
Albert Holenstein, Ed. "Sapientia", 2005, ISBN 973-8474-60-4, 14x20 cm, 222 p., 8 RON (80.000 ROL)

Fascinația adevărului. De la Toma de Aquino la Anton Durcovici,
Wilhelm Dancă, Ed. "Sapientia", 2005, ISBN 973-8474-53-1, 14x20 cm, 334 p., 10 RON (100.000 ROL)

* * *

Aceste materiale, în limita stocului disponibil, pot fi procurate prin comandă (cu plata taxelor poștale aferente expedierii):

Din Librăria "Presa Bună":

  • prin poștă: Librăria "Presa Bună", Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26; 700064-Iași;
  • prin telefon și WhatsApp: 0770.477.565: de luni până vineri, între orele 9.00 și 19.00; duminica, între orele 10.00 și 18.00
  • prin e-mail: libraria@ercis.ro
  • prin Internet: www.ercis.ro/libraria

* * *

Vă invităm să accesați pagina "Noutăți editoriale" pe www.ercis.ro


 

lecturi: 59.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat