Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Schimb de experiență româno-francez (III)

În perioada 21-23 iulie, ACC din zona Roman a avut bucuria de a fi protagonista unui schimb de experiență cu un grup francez din ACC din regiunea Besançon, Franța. După ce au participat la câteva activități cu copiii din Parohia Săveni, copiii francezi i-au întâlnit pe cei din Roman, Săbăoani, Adjudeni.

Oaspeții francezi au fost găzduiți de Parohia "Isus, Bunul Păstor", o parohie tânără și plină de viață. Salutul de bun venit a fost adresat de către pr. Francisc Fărcășel, parohul comunității, în cadrul unei sfinte Liturghii.

Ospitalitatea pr. Francisc Fărcășel, a famililor, bunăvoința și veselia întregii comunități au reliefat dăruirea și iubirea, valori pe care această parohie le-a primit din mâna lui Isus, ca ferment pentru o Biserică vie și puternică.

A doua zi, 22 iulie, grupul de francezi a participat la campusul pentru copii "Vara Împreună", organizat în Parohia Săbăoani. Anul acesta, manifestarea a fost construită pe conturul poveștii "Planeta comorii", în care Jim Hawkins, un tânăr curajos pleacă în căutarea comorii ascunse. După o serie de aventuri, acesta găsește comoara, dar în final renunță la ea, în favoarea prieteniei. Și la Săbăoani copiii au descoperit această comoară a fraternității, a copilăriei și a jocului.

A urmat apoi vizita bisericii parohiale și a muzeului diecezan din comunitate. Muzeul a reprezentat o întoarcere în trecut, o examinare a prezentului clădit pe istorie. Francezii s-au arătat foarte interesați și uimiți de valorile noastre istorice și culturale.

După un mic picnic, grupul s-a îndreptat spre lunca din Mircești. În mijlocul naturii au făcut schimb de jocuri și idei cu un grup restrâns de tineri și copii din Roman. Au transformat pădurea, o oază a liniștii, într-o mare de veselie.

Spre seară grupul francez a vizitat biserica "Sfânta Tereza a Pruncului Isus", unde au participat împreună cu tinerii și copiii din Roman la o petrecere cu muzică (populară și nu numai) organizată în casa de cateheză a parohiei amintite.

Ziua de 23 iulie a debutat cu salutul adresat de către Anca Lucaci, președinta diecezană a Acțiunii Catolice, tuturor oaspeților francezi. Printre altele, ea a spus că "pentru asociația noastră această întâlnire cu voi reprezintă o sărbătoare a bucuriei și a prieteniei și, de aceea, ea trebuie să continue".

A urmat vizitarea bisericilor din Tămășeni și Adjudeni, continuând apoi cu un schimb de experiență cu Acțiunea Catolică a Copiilor din Adjudeni. Li s-a prezentat oaspeților spațiul și modul de lucru al ACC din Adjudeni, având astfel ocazia de a face schimb de idei, jocuri și cântece.

Grupul de francezi a plecat apoi spre Bacău în după-amiaza zilei de 23 iulie, luând cu ei bogăția bucuriei, entuziasmului și a prieteniei, întâlnite la Roman.

Maria Lungu

* * *

Schimb de experiență româno-francez (II)

Schimb de experiență româno-francez (I)


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat