Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Schimb de experiență româno-francez (II)

ACC din Dieceza de Iași a găzduit, în perioada 18-27 iulie, un grup de 36 de copii care fac parte din ACC din regiunea Besançon, Franța. Ei au fost însoțiți de 8 animatori și de dna Chantal Viard, coordonatorul grupului.

În perioada 18-21 iulie, ei au fost oaspeții ACC din Săveni. Însoțiți fiind de pr. Mihai Roca, paroh de Săveni, în prima zi au vizitat Iașiul. După o scurtă vizită la Palatul Culturii, ei au vizitat biserica "Trei Ierarhi", un edificiu spiritual ortodox, unicat din punct de vedere arhitectural; apoi au poposit la catedrala romano-catolică veche cu hramul "Adormirea Maicii Domnului" și în noua catedrală rotundă care i-a uimit pe toți prin arhitectura și vitraliile sale moderne. În timpul vizitării acestor trei edificii spirituale, s-a încercat să li se explice copiilor tradițiile, arhitectura, picturile și icoanele, pentru ca astfel toți să înțeleagă mai bine tezaurul credinței catolice și ortodoxe.

Vizita a continuat în centrul istoric al Iașiului, admirând într-un mod deosebit catedrala ortodoxă, clădirea impunătoare a Teatrului Național și parcul care se întinde în fața acestuia. Pentru a admira toate cele șapte coline pe care este întins Iașiul, grupul a mers la releul de radio și televiziune, de unde au avut o frumoasă panoramă a orașului.

Spre seară au vizitat mănăstirea ortodoxă Cetățuia, după care prietenii francezi au fost conduși la mănăstirea "Don Orione", locul unde au și fost găzduiți.

A doua zi, grupul ACC din Franța și 30 de copii din clasele V-VIII de la ACC din Parohia Săveni, împreună cu încă trei animatori am organizat o adevărată zi de vacanță. În timpul dimineții, împărțiți în patru grupuri mixte, francezi și români, au cântat, s-au jucat și au organizat ateliere de creație în cadrul cărora au desenat, au realizat diferite colaje și modele din hârtie, au confecționat mici brățări, lănțișoare, salbe. După atâta joc și muncă, prânzul a fost un moment minunat de împărtășire și comuniune.

Toată după-amiaza a fost dedicată întrecerilor sportive. Băieții, dar și câteva fete, echipați în două culori, roșu pentru francezi și verde pentru români, au dat tot ce aveau mai bun în cadrul unei partide de fotbal.

Seara a fost superbă. Mai întâi au desfășurat tot felul de jocuri de grup cu gesturi, mimică și cântec în limba franceză și română. Apoi, împărțiți în două coruri, am avut un adevărat concurs de cântece. Nu a pierdut nimeni. Toți au câștigat atât aplauze și aprecieri frumoase cât și noi experiențe și prietenii.

La despărțire, seara, pe un sul de hârtie de aproximativ 10 m, fiecare și-a desenat propria mână și a scris pe ea câteva cuvinte pe care le-a crezut mai semnificative pentru zilele trăite împreună.

Grupurile s-au despărțit cu speranța că vor păstra legătura prin corespondență și că, poate într-un viitor nu prea îndepărtat, se vor întâlni în circumstanțe asemănătoare.

Felicia Căliman

***

Impresii

"La început eram cam timidă și nu puteam să leg nici măcar o propoziție în limba franceză, deși am studiat atâția ani la școală această limbă. După câteva cântece și jocuri am prins curaj. Am început să ne înțelegem, să fie frumos. Avem multe în comun, deși trăim atât de departe unii de alții. Cred că ACC-ul este cel care ne unește cel mai mult".

Simona

"Am învățat unele jocuri noi. Mi-a plăcut și lucrul pe ateliere. A fost super. Mi-a plăcut modul cum erau organizați și cum se comportau. Erau foarte amabili și binevoitori. Mulți dintre ei căutau cuvinte prin dicționar pentru a putea pronunța ceva în românește. Am cerut câteva adrese. Cred că le voi scrie. Așa cred că voi învăța și eu mai bine limba franceză".

Ștefan

"La fotbal a fost o adevărată întrecere. Scorul a fost egal, dar pot spune că au jucat mai bine decât noi. Erau mai bine așezați în teren. Noi am fugit mult. Am râs atunci când Pascal m-a întrebat dacă avem antrenor la noi în sat. I-am spus ca da, pe profesorul de sport de la școală. A fost frumos și mi-a plăcut să joc cu ei. A fost o zi frumoasă".

Marius

* * *

Schimb de experiență româno-francez (III)

Schimb de experiență româno-francez (I)


 

lecturi: 22.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat