Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Vizită pastorală în Parohia Horlești

Preasfințitul Petru Gherghel a făcut în zilele de 23 și 24 iulie vizita pastorală în Parohia Horlești. Având un total de 421 familii cu 1.200 de credincioși, Parohia Horlești este păstorită din anul 2002 de pr. Cristian Gașpal, ajutat fiind de pr. pensionar Mihai Gal. Vizita Excelenței sale se înscrie în programul său de a efectua vizite pastorale în toate comunitățile catolice ale Diecezei de Iași.

Sâmbătă, 24 iulie, pe la orele 17.00, episcopul a fost întâmpinat la intrarea în curtea bisericii de către întreaga comunitate, preoți, autorități locale și credincioși. După tradiționala primire cu pâine și sare - semn de bun venit -, după stropirea cu apă sfințită și binecuvântarea credincioșilor, s-a pornit în procesiune spre biserică. În fața tabernacolului, episcopul s-a rugat împreună cu întreaga comunitate prezentă. După citirea pasajului evanghelic cu mesajul "Înaintați în larg", Preasfințitul a vorbit despre semnificația Sinodului diecezan, dar și a perioadei postsinodale pe care o traversează acum Biserica noastră locală. S-a recitat apoi sfântul Rozariu și s-a celebrat sfânta Liturghie, timp în care episcopul a fost la dispoziția credincioșilor pentru sfânta Spovadă.

Duminică, 24 iulie, la ora 8.00, vizita canonică a continuat în filiala Slobozia, filială a parohiei Horlești. Aceasta are în prezent 42 de familii cu 128 suflete și este situată la 12 km de Horlești. Biserica de aici este situată în partea de est a satului și a fost construită în 1925 din pământ cu piloni de stejar. Turnul este din lemn și are o înălțime de 6 m. Corpul bisericii are o lungime de 18 m și o lățime de 6 m.

Răzbind prin drumul anevoios, cu atelaje corespunzătoare, episcopul a fost întâmpinat cu mare bucurie și emoție de comunitatea cu hramul "Regina Sfântului Rozariu". A urmat celebrarea euharistică și un moment de dialog cu membrii comunității de aici.

Liturghia pontificală, centrul acestui moment de har, a fost prezidată de PS Petru Gherghel la ora 11.00 în biserica din Horlești, împreună cu pr. Cristian Gașpal, paroh de Horlești, și pr. Dominic Lucaci, fiu al satului. Episcopul i-a încurajat și i-a îndemnat pe horleșteni să descopere adevărata și singura comoară, adică pe Isus. De asemenea, i-a invitat insistent să înainteze în larg, pentru a-l descoperi pe Dumnezeu, "piatra noastră de mare preț", cheia intrării în Împărăția cerului.

La sfârșitul celebrării, toți credincioșii prezenți au primit binecuvântarea pontificală din partea Preasfinției sale. Apoi le-a fost acordată indulgența plenară, specifică vizitei canonice. După sfânta Liturghie, episcopul s-a întreținut cu membrii comitetului bisericesc și ai comisiei sinodale.

Un alt moment important, plin de bucurie și entuziasm, a fost întâlnirea copiilor și a tinerilor parohiei cu episcopul la ora 14.30.

După sfânta Liturghie de seară de la ora 18.00, a urmat binecuvântarea cu preasfântul Sacrament și încheierea vizitei canonice.

Mulțumind lui Dumnezeu pentru aceste zile de înnoire sufletească, ne rugăm ca roadele acestor momente înălțătoare să se poată dovedi în faptele noastre de fiecare zi.

Pr. Cristian Gașpal

* * *

Reamintim că vizitele pastorale sunt reglementate de Codul de drept canonic (cann. 396-398). Principalele momente ale acestor vizite sunt: întâlnirea cu preoții și persoanele consacrate care activează în parohii, precum și cu autoritățile publice; constatarea stării bisericilor și a caselor parohiale; evaluarea stării celorlaltor imobile, a cimitirelor și a terenurilor aparținând instituțiilor ecleziastice; participarea la toate acțiunile liturgice duminicale, în cadrul cărora episcopul ține omilia și cateheza; diverse întâlniri cu membrii grupurilor de laici din parohii (comitetul bisericesc; asociații de copii, tineri și adulți; corul bisericii; angajații parohiei etc.). În cadrul acestor momente se evaluează atât realizările întreprinse, cât și deficiențele, accentuându-se potențialul fiecărei comunități de a revigora viața creștină și de a fi "pietre vii în Biserica lui Cristos" (1Pt 2,5).

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 23-24 iulie: Vizită pastorală în Parohia Horlești.

* * *

Așezată în partea de sud a depresiunii Jijia-Bahlui, la 25 km sud-vest de Iași, la o altitudine medie de 200-300 m (deasupra nivelului mării), înconjurată aproape în totalitate de dealuri acoperite în mare parte cu păduri, localitatea Horlești își trage numele de la cuvântul de origine slavonă oriol-vulture sau de la numele unui vechi gospodar mai înstărit: Horlescu.

Primii locuitori ai așezării par a fi câțiva refugiați poloni și germani din Transilvania, ajunși acolo prin anul 1600. Ocupațiile lor de bază au fost exploatarea forestieră și agricultura. În anul 1600 germanii din Horlești donează autorităților ecleziastice catolice din Moldova o anumită suprafață de teren. O parte din acest teren, adică 10,65 ha, a fost oferită spre vânzare de către Episcopie în 1946 spre a fi folosită pentru construcții de case.

La 19 noiembrie 1871, ca răspuns la manifestarea dorinței credincioșilor din Horlești de a construi o biserică, episcopul Iosif Camilli arată că acest lucru este necesar, biserica veche din lemn fiind în pericol de a se dărâma. Construcția bisericii a fost începută în anul 1872 de către pr. paroh Vicenzo Valenza, fiind încheiată în 1873. Ca patron a fost ales sfântul Iosif. Apărând mai multe fisuri în structura de rezistență a bisericii, după anul 1990 a apărut necesitatea construirii unei noi biserici. Lucrul acesta s-a concretizat în anul 1994, când pr. Anton Encuți, paroh de Horlești, a început construirea actualei biserici. Aceasta are lungimea de 48 m și lățimea de 18 m. În construcție este și turnul bisericii, care va avea înălțimea de 40 m.


 

lecturi: 22.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat