Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Parohia Gherăești ajută sinistrații din comuna Agaș

Solidaritatea, caritatea, dărnicia și mai ales spiritul de inițiativă au fost acelea care i-au mobilizat pe locuitorii din Gherăești să ajute sinistrații afectați în ultimele zile de ploile abundente care au căzut în țară. Astfel că, punând mână de la mână, s-au adunat peste 30 de tone de alimente.

La propunerea și susținerea câtorva oameni din sat, sub coordonarea pr. vicar Adrian Chili, locuitorii din satul Gherăești s-au mobilizat cum o fac de obicei în situații de urgență. În mai puțin de o zi, la 12 iulie, s-au adunat peste 30 de tone de alimente, în special boabe de porumb (dintre care, prin bunăvoință unui patron din sat, s-au măcinat aproximativ patru tone, pentru a le duce oamenilor direct făină), grâu, făină de grâu, cartofi, ceapă, fasole, ulei, zahăr, orez, conserve, dulciuri, apă minerală, suc și haine.

Să luăm o decizie unde să ducem aceste alimente, în ziua de 13 iulie, nu a fost ușor. Gândul nostru inițial a fost acela de a-i ajuta pe cei care suferă de pe urma inundațiilor, ca să depășească într-o oarecare măsură condițiile lor grele în care se află și de a le asigura, măcar puțin, hrana necesară. La început am dorit să-i ajutăm pe cei din județul Vrancea, dar, aflând că la cei din județul Bacău nu prea s-a ajuns cu alimente, ne-am gândit să mergem la cei din comuna Agăș, care au fost afectați de creșterea debitului râului Trotuș și de șuvoiul de ape ce cădea de pe versanți. Când ne-au văzut cei de acolo cu mașinile: un camion, un microbuz și o mașină mică, nu le venea să creadă. Spuneau că un camion așa mare nu au văzut niciodată, nici măcar gol. Iar la ei, până atunci, au ajuns doar câteva microbuze cu alimente de la București, trimise de guvern, în rest nimic. Cea mai mare parte dintre ei sunt gospodari și au încercat să-și scoată, apa și mâlul din case singuri, dar alții n-au făcut nimic până n-au sosit pompierii și jandarmii.

Imaginile văzute la televizor ne-au pregătit ca să putem înfrunta realitatea de acolo, însă când am ajuns să vedem cu ochii noștri nu ne venea să credem și ne-au cuprins lacrimi de durere. Să vezi curțile pline cu mâl, calea ferată în aer, case luate de ape, garduri fărâmate, oameni rămași pe drumuri, terenuri distruse, ...nu e ușor! Oricâte cuvinte am spune noi, nu reușesc să descrie ce am găsit acolo sau ce poate face apa: să distrugă într-o clipă ce clădim noi într-o viață.

Ajunși acolo, consilierii doreau să le dăm alimentele la Primărie, iar ei să le împartă după aceea, dar gândul nostru a fost acela de a-i vedea pe oameni și de a le da direct lor ajutoarele, pentru a fi siguri că vor ajunge la ei. Pentru o mai bună organizare am fost ajutați de doi jandarmi, trimiși de Primărie. Alimentele am încercat să le împărțim în mod egal, în funcție de cât de tare au fost afectați, celor din comuna Agăș, adică locuitorilor din satele: Diaconești, Preluciu și Goiasa.

Desigur, durerea pricinuită multora dintre ei a fost mare, iar ajutorul nostru nu a reușit să-i facă fericiți pe deplin, dar măcar știm că gestul nostru a fost primit cu bucurie și speranță. Ei au fost bucuroși că oamenii nu-i uită, că sunt solidari și că vor să-i ajute. Sperăm ca gestul nostru de solidaritate să fie urmat și de alte persoane.

Acum ne nu rămâne decât să ne rugăm pentru ei și să-i încredințăm Domnului în rugăciunile noastre. Doamne, te rugăm ferește-ne de ploi abundente și de calamități naturale!

Imagini puteți vedea pe situl www.gheraesti.cnet.ro

Pr. Adrian Chili


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat