Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

În fața inundațiilor din Moldova (II)

Așa cum știm cu toții, zilele acestea România a fost lovită de prăpădul ploilor distrugătoare. Duminică, 17 iulie, noi, cei din cadrul Centrului Diecezan Caritas Iași, am făcut o vizită în cele mai lovite localități din județele Bacău, Vrancea, Galați și Vaslui. Ceea ce am văzut este cutremurător. Cuvintele sunt de prisos când vezi pe viu întreaga grozăvie.

Am văzut șosele distruse, poduri și căi ferate rupte, păduri și culturi sub ape, și multe alte pagube. Toate aceste imagini șochează, însă cred că se vor remedia într-un timp mai scurt sau mai lung.

Ceea ce nu știu dacă se va remedia vreodată este experiența dură pe care o trăiesc acești oameni în aceste zile. Am văzut multe lacrimi și multă suferință. Oamenii nici nu știu pentru ce să plângă: pentru casele și bunurile pe care nu le vor mai avea niciodată? pentru faptul că nu au un viitor sigur? pentru indiferența și nepăsarea celor care ar trebui să se implice? E greu de spus.

M-au impresionat multe lucruri ieri. Două însă m-au marcat.

Primul lucru care m-a făcut să-mi treacă fiorii a fost cel al unei mame. În timp ce unii plângeau pentru că nu mai au televizor, aragaz, frigider, casă și multe alte lucruri, aceasta vărsa lacrimi de fericire (dacă s-ar mai putea chema fericire) pentru copilașul ei de câteva luni pe care îl salvase de la înec. Era cea mai mare bogăție a ei și asta reușise să salveze.

Al doilea lucru însă m-a indignat. În timp ce sute de oameni luptau pentru supraviețuire pe malurile apelor, la câteva sute de metri, barurile erau pline de oameni. Veselia, muzica, cheful și voia bună caracterizau atmosfera de acolo. Erau consăteni cu cei în suferință. Poate că erau și rude cu unii dintre ei. Oare să fi dispărut din sufletele acelor oameni și ultima fărâmă de umanitate? Oare erau prea șocați de evenimente și își înecau astfel amarul? Atunci unde mai este acea spiritualitate românească și acel spirit de solidaritate "specific" românului? Sunt întrebări la care nu vreau să răspund. Nici nu vreau să fac eu judecăți, căci pot fi false. Este cine să judece totul.

În fața acestor situații trebuie să dispară orice barieră religioasă sau socială. Cei care au nevoie de noi sunt frați în Cristos. Ce s-ar putea face?

Noi, cei de la Centrul Diecezan Caritas Iași, suntem depășiți de situație. Așteptăm ajutorul creștinilor, oricât de mic ar fi el. Sperăm să găsim cu adevărat inimi generoase. Pentru orice informație, vă rugăm să vă adresați Centrului Diecezan Caritas, care se va ocupa de coordonarea ajutoarelor. În numele acestor oropsiți ai soartei, vă mulțumim și îl rugăm pe Dumnezeu să vă binecuvânteze și să vă ferească de rele.

Pr. Mihai Budău

Adresa
Str. Sărărie, 134, 700116-Iași
tel. + fax 0232/210085
e-mail: cdciasi@mail.dntis.ro


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat