Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Caritas intervine în zonele inundate

Continuând relatările de la fața locului, din zonele recent inundate din Moldova, unde a mers pentru a analiza situația și a stabili măsurile de intervenție, Mihaela Condac, coordonator al Programelor de Intervenție în Situații de Urgențe în cadrul Centrului Diecezan Caritas Iași, a realizat și un minijurnal în care prezintă impresiile sale precum și o detaliere a operațiunilor întreprinse de Caritas pentru ajutorarea oamenilor din acele zone. O primă relatare a fost prezentată deja pe www.ercis.ro, sub titlul "În fața inundațiilor din Moldova (I)".

Joi, 14 iulie

Deși am văzut și ieri case inundate și sate sub apă, m-am gândit că astăzi șocul nu va mai fi chiar atât de mare. M-am înșelat însă!

Astăzi am decis să mergem spre Galați, unde apele au făcut ravagii mari. Am plecat din Iași la ora 11.00. La 10 km după Adjud, pe E85, se circulă pe un singur fir. Imaginea este dezolantă. Pe strada sunt grămezi de gunoi aduse de ape. În dreapta culturi acoperite de ape, mai vezi câte o plantă de porumb care a fost mai rezistentă, abia așa îți mai dai seama că acolo a fost grădina cuiva. Pe stânga vezi calea ferată ruptă din loc în loc, uneori smulsă și dusă pe câmp, în bucăți. Cam așa arată ce a lăsat în urmă Trotușul.

Ora 15.30

Am ajuns în Vrancea și am auzit de la radio că în urmă cu două ore s-a revărsat Siretul în Mănești, un sat la câțiva kilometri de Focșani (15-20).

Am vrut să ajungem în Nănești, dar nu se poate, din cauză că e periculos, satul e sub ape și oamenii sunt acum evacuați.

În aer se simte teama, oamenii sunt cumva resemnați. Pe strada întâlnim numai camioane ale armatei pline cu oameni evacuați și ambulanțe. În toate satele prin care trecem lumea e agitată, oamenii stau pe stradă, le este frică să nu ajungă și la ei apa ucigașă.

Ora 16.00

Am vrut să ajungem în Vadu Roșca și Suraia. Din păcate, cu 1 km înainte de a intra în sat, este totul inundat. Nu mai exista drum. Oamenii stau neputincioși pe un deal și privesc satul. De fapt, din sat se mai văd doar câteva acoperișuri de case.

Au fost evacuați oameni începând de ieri. Azi noapte însă mai erau oameni în sat. Oamenii spun că azi noapte era o liniște apăsătoare, iar din când în când se mai auzeau strigăte disperate de ajutor.

Acum stau toți și se întreabă unde vor dormi în această noapte și ce vor mânca. Nu au primit nimic. Au nevoie de apă și alimente pentru moment și eventual câte ceva de îmbrăcat; deoarece nu au luat nimic cu ei. Aici sunt inundate aproximativ 400 de case, nu se știe câte sunt complet distruse, însă cam la toate a ajuns apa la acoperiș.

Atmosfera e sinistră: copii plângând, oameni speriați, animale speriate care țipă într-un mod hidos și înfricoșător.

Deocamdată sunt trei morți în sat, dar mulți dispăruți. Oamenii spun că vor ști câți morți sunt când se vor retrage apele.

De fapt acolo s-au întâlnit Putna și Siretul care s-au revărsat în sat, satul fiind în vale. Deci greu se vor retrage apele.

Ora 18.00

Am ajuns la Nănești - nu se poate trece! Vine apa! Satul Nănești a fost inundat de Râmnicu Sărat începând de la prânz. Oamenii vin din Nănești cu ce au mai putut salva, o haină,... și cam atât. Priveliștea e dezolantă. Arată ca o situație de război! Acum trec spre Nănești camioane ale armatei care vor salva sinistrații. Mergem mai departe spre Galați. Sper să ajungem cu bine.

Am trecut de Galați și mergem spre Cozmești și Nămoloasa. De-a lungul localității Piscu, pe stânga, după calea ferată este... multă apă! Enorm de multă apă. Acolo erau câmpurile. Acum nu mai știi unde începe și unde se termina apa - Siretul. Din apă vezi câte o plantă de floarea soarelui și așa îți dai seama că acolo a fost un câmp cultivat. Apoi vezi satele sau ce a mai rămas din ele... acoperișurile caselor.

Ora 20.00

Am ajuns la Fundeni! Dezastru! Oamenii sunt acum evacuați! Apa abia a început să intre în sat și în case. Încet, dar hotărâtă! Aproximativ 100 de oameni dorm sub cerul liber. În această seară au primit o pâine! Nu au pături, nailoane, alimente! Și apa abia a început să vină!

Ora 21.00

Am ajuns la Cozmești. Din păcate este întuneric și nu se mai vede aproape nimic. Oricum apele s-au retras, dar au lăsat în urmă dezastrul - case care poate nu vor mai putea fi niciodată locuite. Deja arată ca un sat părăsit.

*

În toate locurile prin care am trecut astăzi dezastrul este imens. Pentru sinistrați era foarte important și numai să-i asculte cineva. Am vorbit cu ei, i-am ascultat când ne-au povestit prin ce au trecut, i-am alinat când au plâns. Cam asta am putut face pentru moment. Însă știu că putem face mai mult pentru ei. Fiecare dintre noi îi poate ajuta pe acești oameni. Să ne gândim: noi cum putem ajuta?

* * *

Vineri, 15 iulie

Azi am început să organizăm plecarea cu primul transport de ajutoare spre Helegiu.

Am cumpărat:

  • 210 pături,

  • 210 conserve de carne,

  • 210 pateuri,

  • 210 conserve de fasole,

  • 210 pâini.

Am ajuns în Helegiu și, împreună cu reprezentanți ai primăriei, am distribuit ajutoare la 47 de familii sinistrate. Am considerat că fiecare familie are în medie 4 membri. Fiecare familie a primit un pachet conținând:

  • 4 pâini,

  • 4 conserve de fasole,

  • 4 conserve de carne,

  • 4 pateuri,

  • 4 pături.

În unele cazuri, când în familie erau mai puține persoane am distribuit o cantitate mai mică de produse, iar în familiile mai numeroase, cu mai mulți copii, am dat diferența.

În Helegiu apele s-au retras, dar au lăsat în urmă case pline de nămol, trei case distruse complet, nu se știe încă numărul de case care nu vor mai putea fi locuite; grădini pline de nămol cu toate culturile distruse.

De notat este faptul că primăria din localitate ne-a fost de mare ajutor și a mers cu noi și ne-a ajutat la distribuit pachetele.

Mai trebuie spus că oamenii din Helegiu au mai primit de la primărie pâine, apă și conserve, însă primăria a terminat resursele chiar în ziua în care am dus noi donația. Deci a fost binevenită.

* * *

Sâmbătă, 16 iulie

Astăzi, 16 iulie, am plecat cu 500 de pachete spre Valea Asăului.

Am plecat cu o camionetă, cu un microbuz și două mașini mici.

În fiecare pachet pregătit am avut:

  1. un pachet alimentar:

    • 1 cutie margarină de 500 grame,

    • 1 pachet biscuiți,

    • 1 pâine,

    • 1 conservă pateu,

    • 1 conservă carne,

    • 1 conservă fasole,

    • 1 pungă paste făinoase - 500 grame.

  2. un pachet articole igienă:

    • 2 săpunuri,

    • 1 pungă detergent,

    • 1 bidon dezinfectant.

După câteva peripeții pe drum (din cauza greutății prea mari s-a rupt un cablu de la plăcuțele de frână și pierdeam ulei de frână, dar am rezolvat problema în Moinești), am ajuns la Comănești. Acolo am luat legătura cu primăria care la început ne-a spus să lăsăm ce avem de dat la ei, iar ulterior ei vor distribui ajutoarele oamenilor. Noi nu am fost de acord și i-am rugat să ne îndrume spre satele afectate. Nu prea au fost de acord, deoarece au spus că nu putem ajunge până la acele sate din cauza drumului, dar am insistat și un domn de la Protecția Civilă ne-a condus până la primul centru unde erau cazați cei rămași fără case.

Acolo erau cazate 13 familii care își pierduseră casele, locuitori ai unui cartier mărginaș din Comănești.

Am dat acolo pachete iar de acolo ne-au îndrumat oamenii, astfel am distribuit pachete în:

  • Șublăroaia,

  • Straja,

  • Goioasa,

  • Preluci,

  • Ciobănuș.

În toate aceste sate s-au retras apele, însă au lăsat un dezastru mai mare decât în Helegiu. În majoritatea caselor nămolul este până la ferestre, în unele până la acoperiș. Multe din aceste case nu vor mai putea fi locuite niciodată. Aici Trotușul a distrus multe case, toate casele de pe malul Trotușului ori nu mai sunt, ori au rămas pe jumătate sau câte un perete de ici colo. Oricum este mult mai grav decât în Helegiu. Multe familii sunt găzduite de vecini sau rude, iar o familie stătea într-un cort al jandarmeriei.

Câteva fântâni sunt acoperite de tot cu nămol și gunoaie aduse de pe versanți. Nu am putut face o evaluare mai amănunțită în zonă, din cauză că deja se lăsase întunericul. Oricum, oamenii din acea zonă au spus că se bucură că cineva și-a mai adus aminte de ei. Oamenii de acolo mai primiseră apă de la jandarmerie.

În Straja câteva persoane ne-au întrebat dacă putem să-i ajutăm cu medicamente pentru copii și chiar și pentru adulți, medicamente de răceală.

* * *

Luni, 18 iulie

Astăzi de dimineață am convocat toți colegii din Caritas Iași, un reprezentant de la Caritas Roman și unul de la Bacău, precum și reprezentanți de la congregațiile din Iași la o ședință de urgență. Dorim să ne organizăm mai bine pentru a putea interveni mai bine în zonele calamitate.

Astfel, am stabilit să facem trei echipe care să lucreze în cele trei județe afectate: Bacău, Vrancea și Galați.

Am stabilit că fiecare echipă va lua legătura cu oameni din zonele afectate și vor strânge informații despre ce se întâmplă acolo.

De asemenea, am stabilit un responsabil cu voluntarii care ne ajută în Iași la făcut pachetele, precum și un responsabil diecezan pentru punctele de colectare a ajutoarelor. Am stabilit ca puncte de colectare toate parohiile romano-catolice din zona Moldova (evident în zonele care nu au fost calamitate). De asemenea, am numit trei responsabili zonali pentru centrele cele mai mari de colectare a ajutoarelor: Iași, Roman și Bacău.

Am stabilit că atunci când vom merge cu ajutoare în zonele afectate să mergem cu fiecare echipă în zona de care răspunde, deoarece considerăm că îi ajută foarte mult să vadă situația din teren, și astfel mai pot culege informații importante din teren.

În ședință a fost informată toată lumea că CENTRAS a semnat o convenție de parteneriat cu Caritas Iași prin care s-a deschis un portal pentru donații online, bani care vor fi direcționați către Caritas Iași pentru intervenția în zonele afectate.

Am făcut un comunicat de presă pe care l-am trimis la toate ziarele, televiziunile și posturile de radio locale, în care am descris ce a făcut Caritas Iași până în acest moment și ce intenționează să facă în continuare. Prin comunicat am făcut public și numărul contului special deschis pentru a strânge donații și punctele de colectare pentru bunuri materiale.

Apoi am început să facem pachete pentru am putea pleca în județul Vrancea. În jur de ora 17.00 am plecat spre Vrancea.

* * *

Marți, 19 iunie

Am plecat de luni seara spre zona Vrancea și am dormit la Parohia din Focșani.

De dimineață, la îndemnul părintelui din Focșani, am plecat spre Vadu Roșca, deoarece a spus părintele că a mai fost acolo și este mare nevoie de ajutor.

În Vadu Roșca ne-au spus Poliția și jandarmii, precum și preotul ortodox care erau în centrul satului să lăsăm tot ce am adus la centrele de colectare și să împartă ei în sat la oameni.

Noi nu am fost de acord, astfel am plecat pe străduțele din sat și am împărțit oamenilor pachete cu alimente, produse de igienă personală și pături.

Oamenii de pe ulițe spun că nimeni nu a venit pe la ei și că nu au primit mai nimic. De asemenea, spun că doar cei care stau mai în centru primesc ajutoare.

Pe străzile din sat încă mai este apă, mâlul și nămolul sunt în cantitate foarte mare. Este o atmosferă dezolantă: nu există casă în care să nu fi intrat apă și nici persoană care să nu își amintească amănunțit ce s-a întâmplat. Oamenii sunt bucuroși când cineva vine să stea de vorbă cu ei, să-i asculte și chiar te cheamă fiecare în casă, sau... ce a mai rămas din casă, pentru a-ți explica cu lux de amănunte cum era înainte de dezastru.

Din majoritatea caselor nu mai poate fi salvat nimic, iar casele nu vor mai putea fi locuite niciodată.

Prin sat este un aer irespirabil, un miros apăsător de leșuri moarte și înghițite de nămol, dar care nu se știe unde sunt pentru a putea fi luate și duse din sat.

Oamenii scot din case bucăți de mobilă, haine pline de nămol, ude și urât mirositoare, intrate în putrefacție.

De fapt, tot ce au oamenii acum sunt case care se dărâmă peste ei, animale moarte, culturi distruse și... cam atât.

Am împărțit în total aproximativ 500 de pachete cu alimente și produse de igienă personală.

Am plecat cu un gust amar spre Răstoaca, unde am găsit o situație ceva mai bună decât în Vadu Roșca, însă oamenii sunt la fel de disperați. De fapt, sunt străzi și aici care seamănă enorm de mult cu cele din Vadu Roșca.

Oricum, trebuie spus că realitatea din această zonă este mult mai rea decât ceea ce se vede la televizor. Trebuie să-i ajutăm pe acești oameni. Mâine am putea fi în locul lor. Cine știe...

* * *

Miercuri, 20 iulie

Astăzi am avut o zi destul de plină și încă nu s-a terminat.

Deși noaptea trecută ne-am întors pe la ora 12.30 astăzi ne aștepta o zi plină. În jur de ora 11.00 au sosit primele alimente, și cizmele de cauciuc și apoi voluntarii au început să facă pachete.

Noi ne-am adunat toți în sala de ședințe pentru a pune în comun experiența pe care au avut-o cei care au fost ieri cu ajutoare la Vadu Roșca, precum și informațiile pe care le-au adunat membrii celor trei echipe.

Astfel, grupul din Vrancea a povestit cu emoție experiența trăită în Vadu Roșca. Toți au fost de părere că totuși realitatea este foarte diversă față de ceea ce se vede la televizor.

Toți eram obosiți după o zi prelungită și foarte obositoare, deoarece în Vadu Roșca eram trei mașini și ne-am împărțit în trei echipe care au colindat toate ulițele satului și toate fundăturile, pentru a-i găsi pe acei oameni la care nu a fost nimeni și unde camioanele mari cu ajutoare nu ajung niciodată. Toată echipa care a fost la Vadu Roșca era obosită, dar satisfăcută că am făcut un lucru bun și că am reușit să ajutăm niște oameni, chiar și prin simplul fapt că le-am ascultat necazurile.

După ce am povestit ce am trăit și am vizionat fotografiile făcute în teren, am trecut la partea a doua, și anume fiecare echipă a prezentat situația din teren. Cele trei echipe au luat legătura cu preoții catolici, preoții ortodocși, precum și cu reprezentanți ai primăriilor și ai direcțiilor de sănătate publică din zonele afectate de inundații. O problemă pe care a întâlnit-o echipa din Bacău a fost că preoții catolici au dat în principiu informații legate doar de credincioșii catolici afectați și nu de întreaga localitate. Însă am specificat clar că vrem să ajutam toți oamenii afectați de inundații, indiferent de religie.

De asemenea, am avut informații și despre capacitățile parohiilor de a depozita bunurile donate de oameni la punctele de colectare, precum și disponibilitatea preoților să găsească voluntari din apropierea zonelor afectate care să ne ajute în intervenția noastră în aceste zone.

După ce am pus în comun toate informațiile pe care le-am avut, am hotărât că cea mai mare nevoie de ajutor este tot în județul Vrancea, și am hotărât că mâine, 21 iulie, să mergem cu ajutoare în Nănești și Măicănești.

În jurul orei 19.00 am terminat de făcut pachetele și de încărcat mașinile pentru a pleca mâine, 21 iulie, în Vrancea.

Dumnezeu să ne ajute!

* * *

Mai multe imagini de la intervențiile Caritas în zonele inundate puteți vedea la adresa http://pg.photos.yahoo.com/ph/imaginicaritasiasi/my_photos.


 

lecturi: 11.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat