Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

CursantiȘcoala de Teologie pentru Laici - Traian

Au trecut deja patru ani de la deschiderea cursurilor de formare teologico-pastorală pentru laici și persoane consacrate. Cursurile s-au desfășurat în mod mulțumitor și s-a respectat programul cu mult interes, iar prezența și entuziasmul cursanților au fost îmbucurătoare.

Având în vedere că Sinodul diecezan a promovat prezența și importanța laicilor pregătiți în Biserică, considerăm aceste cursuri a fi o adevărată contribuție în pregătirea laicilor și a persoanelor consacrate, oferite de către Casa de Reculegere a Misionarilor Verbiți - Traian, în colaborare cu Părinții Franciscani, cu Frații Școlilor Creștine și oferind în cadrul acestor cursuri și o cunoaștere a spiritualității ortodoxe, beneficiind de ajutorul acordat de pr. Mihăiță Popovici, preot ortodox din Roman.

Pentru cei interesați de aceste cursuri sau pentru orice fel de informații, vă rugăm să ne contactați telefonic sau să ne trimiteți un mesaj și noi vom încerca, în limita posibilului, să vă venim în ajutor.

Pentru participarea la aceste cursuri nu există limită de vârstă, atât pentru laici cât și pentru persoanele consacrate. La final se acordă un atestat aprobat de Excelența sa Petru Gherghel, care confirmă în cadrul Bisericii că ați beneficiat de o pregătire teologică și catehetică.

Anul de studiu 2005-2006 se va deschide oficial în ziua de 24 septembrie 2005, zi în care vor fi înmânate și atestatele celor care au absolvit. Prezentarea va avea loc la ora 8.30 dimineața.

Vă așteptăm să ne contactați și vă stăm la dispoziție:

  • tel. 0233/735370

  • e-mail: verbiti@artelecom.net

  • sit: www.artelecom.net/verbiti

  • Persoane de contact: pr. Gianfranco Maronese, sr. Carolina Duma

Pr. Gianfranco Maronese

* * *

Impresii

"Totul a început într-o zi de toamnă, într-o liniște care parcă prevestea pacea ce avea să se coboare ca o pulbere miraculoasă asupra sufletului meu. Sunt un om la fel ca ceilalți, trecut dincolo de amiaza vieții în lumina aceea caldă, iubitoare și învăluitoare ce se strecură gingaș printre ferestrele capelei. L-am redescoperit într-o nouă dimensiune, necunoscută mie până atunci, pe Dumnezeu. Nu mai era imaginea copilăriei, a adolescenței sau a tinereții mele. La Traian i-am înțeles mai bine puterea și forța care vin din adâncul unei iubiri nesfârșite, asemenea unui izvor răcoros care vindecă arșița, a unui suflet zbuciumat al problemei și grijii precum marea își leagănă talazurile. A trecut un an..., am învățat să citesc semnele timpurilor în ochii, mâinile și sufletul oamenilor, să pun temelie trainică de credință în sufletul meu și al celor de lângă mine, să vorbesc, pe măsura puterilor mele, despre adevărurile de credință descoperite cu atâta grijă săptămână de săptămână. Datorită profesorilor mei, am avut oare pentru a câta oară sentimentul că nu sunt singura rătăcită prin lume, ci un creștin aflat pe drumul mântuirii și că pe el se află tot ce am făcut eu bun pe această lume. Cuvinte rostite cu delicatețe, încurajări venite de dincolo de cuvinte, cunoștințe pe care altfel nu le-aș fi putut afla niciodată și toți cei care îți deschid ușa sufletului lor ca să vezi tu, profanul, că pe lume există iubire, dăruire, răbdare și bucurie pentru ceea ce faci, într-un cuvânt harul cu care cuvântul divin a fost răspândit în lume.
Toate aceste săptămâni au trecut simplu și ușor, ca și cum un zefir ar întoarce filele unei cărți de rugăciune uitate în grădină lângă stratul de lalele roșii pe care l-am admirat într-o zi de primăvară la Casa de Reculegere a Misionarilor Cuvântului Divin.
Mulțumesc este un cuvânt simplu pe care îl rostesc în italiană, spaniolă, portugheză, engleză și română: astăzi, la ceas de bilanț, dar îl spun din toată inima la sfârșitul primului meu an de școală teologică.

Carmen Nedelcu - anul I, Bacău

*

Să ne trăim viața în lumina cuvântului divin
A trecut un an de când am deschis pentru prima dată ușa casei Misionarilor Verbiți din Traian; eram singură, nu cunoșteam pe nimeni, dar toate temerile mele s-au spulberat în momentul în care am fost întâmpinată cu o imensă căldură de către pr. Franco, responsabilul casei. Citisem despre aceste cursuri de teologie în revista "Lumina creștinului", știam că nu am o pregătire religioasă și mi-am dorit să cunosc mai mult, să pătrund misterul viu al lui Dumnezeu. La început a fost destul de greu, adânca noapte a neștiinței mele nu se mai sfârșea, dar treptat a ajuns spre mine lumina cuvântului divin. Lumina a fost adusă de minunații noștri profesori, niște oameni excepționali; nu țin cont de faptul că au titluri universitare, ci se comportă normal, ne tratează ca pe egalii lor.
În acest an de studiu am învățat multe, am învățat să împart cu ceilalți, să iubesc oamenii mai mult, să fiu mai atentă la ce se întâmplă în jurul meu, să-l văd pe Dumnezeu pretutindeni. Și, de aceea, dragi creștini, vă sfătuiesc să veniți la Traian. Veniți să vă trăiți viața în lumina cuvântului divin! Veniți!

Marina Creangă - anul I, Bacău

*

Sunt studentă la Școala de Teologie a Misionarilor Verbiți din Traian. Profesorii noștri sunt alături de noi și sunt bine pregătiți. Între colegi se numără laici și surori de vârste diferite, împreună formăm o adevărată familie. În fiecare sâmbătă avem posibilitatea de a învăța lucruri folositoare pentru viața umană și creștină. Sunt momente foarte frumoase și zilele trec repede. Viața mea s-a îmbogățit și a căpătat o mare profunditate umană și religioasă. Sper să pot împărtăși ceea ce primesc la aceste cursuri prin trăirea unei vieți mai mature și mai responsabile.

Adriana Mihoc - anul II, Iași


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat