Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

În fața inundațiilor din Moldova (I)

Trimisă de Caritas pentru a analiza direct situația județelor din Moldova care au fost inundate de furia apelor în ultima perioadă, Mihaela Condac, coordonator al programelor de intervenție în situații de urgențe în cadrul Centrului Diecezan Caritas Iași, prezintă câteva impresii în fața acestor dezastre, dar mai ales sentimentul în fața durerii oamenilor din acele zone.

Nu îmi este ușor să descriu ce am trăit și ce am văzut astăzi, 13 iulie 2005.

Lucrez în Caritas de patru ani și tot de patru ani coordonez programul de intervenție în situații de urgențe și catastrofe naturale. Și am intervenit în teren când au fost inundații în județele din regiunea Moldova, însă nu am văzut niciodată un dezastru atât de mare cum este cel provocat de ploile din aceste zile.

Ieri seara am văzut la știri că sunt inundații în județul Bacău și am pornit de dimineață să evaluăm situația din Agăș (zona cea mai afectată), pentru a stabili cu ce putem ajuta populația afectată. Am ajuns în Bacău și am primit un telefon prin care ni s-a comunicat că un cartier din orașul Bacău este evacuat. Din păcate, nu am putut ajunge acolo, deoarece apa ajunsese deja pe străzi să aibă un metru și jumătate. În orașul Bacău însă era o atmosferă destul de calmă.

Mergând mai departe, pe tot drumul spre Agaș se vedeau semnele clare ale furiei apelor. Pe șosea erau mâl, noroi, crengi de copaci rupte, tot felul de aluviuni scurse de pe versanții dealurilor. Apoi am dat peste o porțiune de drum îngustat, deoarece terenul a alunecat și s-a prăbușit șoseaua.

La Sănduleni (circa 20 km) am întâlnit primele case inundate. Erau oameni care mai încercau să salveze ce se mai putea din case în care apa a intrat până la jumătate.

Deja la Helegiu (30 km) nu se mai putea merge cu mașina, șoseaua era inundată, apa pe șosea ajungea până la genunchi. Am întâlnit acolo oameni disperați, care priveau neputincioși ce distruge furia apelor. Erau oameni refugiați în podurile caselor sau pe acoperișuri și case izolate de unde nu puteau fi salvați oamenii cu mijloacele de salvare existente în comunitate. Oamenii priveau cum apa râului Tazlău devine tot mai mare și le înghite casele puțin câte puțin. Am văzut în fața mea cum o casă s-a crăpat și i-au plesnit toate geamurile, și apoi crăpătura devenea tot mai adâncă. Toată lumea aștepta jandarmii care urmau să vină să salveze oamenii izolați.

Primarul satului ne-a spus că nu știe unde îi va caza pe cei sinistrați, și că are nevoie de saltele, paturi, cearșafuri și mai ales apă potabilă și alimente.

Aceasta este imaginea unui singur sat. Din păcate în tot județul Bacău este aceeași imagine. O statistică provizorie a dezastrului arată așa:

  • case inundate: 2.114, din care 108 distruse

  • anexe inundate: 108

  • persoane evacuate: 460 persoane

  • teren arabil inundat: 800 hectare

  • 11 podețe și 22 poduri distruse

  • 5 persoane blocate la Itești

  • orașul Bacău a rămas fără apă și energie electrică.

Este sumbră imaginea pe care o lasă inundațiile în urmă. Îmi dau seama oricum că pentru mine a fost ușor, că m-am întors acasă. Ce trăiesc însă oamenii care rămân în zonele calamitate?

Mihaela Condac


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat